logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utrata jednego pakietu = duży lag dlaczego się tak dzieje ?

Zxaka 11 Cze 2011 22:50 2948 11
REKLAMA
  • #1 9601654
    Zxaka
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam łącze radiowe szybkość 6 mb/s działa prawie idealnie :) u poprzedniego usługodawcy miałem zbyt wysoki ping podczas gier multiplayer na PL serwerach głównie 90-120 ms, utrata pakietów była jeden czy nawet dwa naraz, ale nie było lagów lekkie szarpnięcie podczas grania i to wszystko. Po zmianie dostawcy internetu ping jest już rzędu 30-40 ms jednak tutaj przy utraceniu jednego pakietu przycina wszystkie gry na około 2 sekundy jak nie odbierze dwóch to już wyrzuca z serwera. Pisałem do nich, ale oni twierdzą, że z ich strony wszystko jest ok. Testując ping na onet.pl to średnio na 3000 pakietów potrafi zgubić 25-30 pakietów, niby straty wynoszą 0 %, ale strasznie jest to denerwując. Nie rozumiem tego, że brak jednego pakietu przy niskich pingach powoduje takie zawieszenie gier wygląda to tak jakby cały komputer się zawiesił trwa to około 2 sekundy a lagometer skacze do końca skali pokazują czerwony kolor masakra :mad2: da się coś z tym zrobić od mojej strony - czy pozostaje mi naciskanie na Admina ? z drugiej strony też macie tak, że brak jednego pakietu powoduje coś takiego ?

To chyba dobry ping jak na sieć radiową (serwer jest w Krakowie) - test robiony w godzinach szczytu

to nawet występuje o 4 w nocy - dzisiaj włączyłem komputer na 20 tys. pakietów zgubił 50 - straty 0% - przy utracie jednego pakietu lag powinien być, ale nie taki co przycina wszystko - jakoś podczas słuchania radia nic nie przerywa a w grach niestety tak.
  • REKLAMA
  • #2 9601914
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    A przypadkiem po prostu cały net nie przycina na kilka sekund? W takim wypadku polecenie ping pokazuje jeden stracony pakiet (bo na czas oczekiwania na odpowiedź wysyłanie jest wstrzymywane - a netu nie ma przez kilka sekund. Radio nie przycina, bo prawdopodobnie bufor odbioru jest wystarczająco duży by utrzymać te kilka sekund bez połączenia...
  • REKLAMA
  • #3 9602207
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    W komputerze karta WIFI ? tak ? to pokaż wyniki 'ping IP_ROUTERA -t' przez 5 minut.
  • #4 9602668
    Zxaka
    Poziom 9  
    W komputerze jest zwykła karta sieciowa adresy przypisywane przez DHCP od karty sieciowej idzie biały kabel do urządzenia na którym pisze MicroTiK z tego urządzenia grubym czarnym kablem idzie do anteny a z anteny na maszt gdzie w linii prostej jest około 200 metrów tak wygląda połączenie.

Z radiem pewnie jest tak jak piszesz, podczas przeglądania stron, nie jest to zauważalne (brak jednego pakietu) podczas pobierania danych przy braku pakietu transfer spada do około 200 kB/s a następnie wzrasta do 750 kB/s w grach multiplayer jest lag - jak widać wtedy jest 1-2 sekundowy brak internetu. Podczas pełnego obciążenia łącza to pingi są takie same jak nie jest obciążone co też mnie trochę dziwi. Po prostu ten gubiony pakiet jest jakby regularnie można stwierdzić, że na 400-500 pakietów zgubi zawsze 1. Na pewno też nie jest to od przeciążenia sieci czy pogody, bo testowałem o różnych porach. Dołączam screen z programu DU Meter gdzie na wykresie wyraźnie widać, co się dzieje jak braknie jednego pakietu w tym przypadku był krótki odstęp i trzy pakiety zgubił.

• #5 9603051
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Sprytniejsi administratorzy ustawiają największy priorytet na komunikacje ICMP czego wynikiem jest praktycznie taki sam ping w godzinach szczytu jak i poza nim co powoduje, że user nie może stwierdzić poprzez właśnie ping realnego obciążenia sieci.

Najpierw sprawdził bym drogę z karty sieciowej do MikroTika:
    ping IP_mikrotika(brama) -t -l 2000
    i jak tutaj występuje ten problem to winna jest: sieciówka w kompie, Router MikroTik lub sam system.
    Dla sprawdzenia systemu warto zapuścić LiveCD z jąkać dystrybucja Linuxa na kompie i zbadać czy sytuacja występuje.
  • #6 9603385
    Zxaka
    Poziom 9  
    Ok zrobiłem test na bramkę i na onet.pl

Brama

Onet

System był tydzień temu instalowany a wychodzi na to, że u mnie jest wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #7 9603552
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Więc tutaj problem leży po stronie ISP.
  • #8 9603671
    Zxaka
    Poziom 9  
    Zrobiłem jeszcze test typu tracert i ode mnie do łącza Netii idzie przez kolejno 192.168.11.1 potem 172.25.60.1 następnie 172.30.2.254 a potem 172.35.1.254

tylko przy pingu 172.35.1.254 starta pakietów na 2000 wyniosła 7 (w pozostałych pozostałych IP było na 0) a na onet 9, czyli wychodzi na to, że błąd jest gdzieś na odcinku łącze Netia <=> główny serwer mojego usługodawcy.

Jak fachowo im to wytłumaczyć (nie znam się za bardzo) tą sytuację, czy pokazanie screenów wystarczy czy trzeba coś jeszcze opisać ?
  • REKLAMA
  • #9 9603786
    RedForce
    Poziom 24  
    Onet.pl nie jest w sieci Netii chyba - wiem że na blogu się chwalili, że mają łącze do Onetu. Możesz wkleić pełen tracert? 172.35.* to przypadkiem nie adres z puli prywatnej?...
  • #10 9603970
    Zxaka
    Poziom 9  

Ciekawi mnie czy to wina Netii cze serwera sieci ?
  • #11 9605317
    RedForce
    Poziom 24  
    Stawiałbym bardziej jeszcze na łącze Twojego ISP - 172.35.1.254 to na pewno nie jest adres Netii (wygląda mi na wewnętrzny adres). A jak wygląda ping do onet.pl ?
  • #12 9607765
    Zxaka
    Poziom 9  
    To ja wiem, że nie jest adres Netii wg. mnie to IP serwera a ping na onet.pl jest kilka postów wyżej razem z bramą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lagami w grach multiplayer, które występują przy utracie pojedynczego pakietu danych, mimo niskiego pingu (30-40 ms) na nowym łączu radiowym. Wcześniej, przy wyższym pingu (90-120 ms) u innego dostawcy, problemy z lagami były mniej odczuwalne. Po testach ping i tracert, użytkownik zauważa straty pakietów na poziomie 1-2% w różnych testach, co prowadzi do 2-sekundowych zacięć w grach. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć po stronie dostawcy internetu (ISP) oraz w konfiguracji sprzętu, takiego jak karta sieciowa i router MikroTik. Wskazano również na możliwość, że straty pakietów mogą być wynikiem wewnętrznych adresów IP w sieci ISP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA