logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk IBM 41,1 GB - Dziwne dźwięki, niewykrywany w BIOS, jak naprawić?

DUKE-CINEK 14 Lis 2004 17:23 1314 8
REKLAMA
  • #1 985045
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    WItam chcialem was o co zapytac..dokladnie chodzi o 2 dyski:
    1DYSK:
    wszystko chodzilo OK do momentu az przestal chodzic:)
    poprostu zaczal mi sie restartowac itd.wiec postanowilem wziac do innego kompa i zrzucic sobie wszystkie dane ...ale niestety nie zdazylem:(
    jak podpinam go do innego kompa...to :
    NIE WYKRYWA GO W BIOSIE ,
    WYDAJE DZIWNE DZWIEKI...tzn jakby mu sie talerze zwiesily..albo glowica...dokladnie takie przycinanie jakby plyta sie przycinala..(kumpel mi mowil zebym mocniej go stuknal i sprobowal ale nic nie daje:( ...
    pytanie do was czy to moze byc elektronika czy cos innego i czy takie cos mozna naprawic...??chodzi o dysk IBM 41,1 GB 7200

2DYSK 2PROBLEM (ale inny)
    Czy moze ktos z was odzyskiwal dane z dysku jak usunely mu się partycje??
    tzn powiem tak..mialem win xp na jednym dysku z partycja NTFS i wlozylem drugi jako slave i chcialem win millenium zainstalowac na FAT 32....
    niestety ale wywalilo mi z mojego mastera wszystko co mialem....
    jeszcze nie doszlo do kompiowania...porostu sprawdzal scandiskiem i takie tam...zrobil restart ....
    pisze ze dysk jest niesformatowany:( co zrobic???probowalem jakos zeby odzyskac dane programami z CDR-info itd...ale tylko jakies mp3 się odzyskuja i nic innego:( co zrobic..wiem ze duzo osob mialo takie problemy..:(

Z GORY DZIEKI ZA POMOC....JUZ JAKIS CZAS SIE Z TYM MECZE I NIE DAJE RADY :(...
    a moze ktos jest z Krakowa i zna sie na tym....bylbym wdzieczny....
    POZDRAWIAM WSZYSTKICH.....
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #2 985222
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    co do 1 problemu , to na 90 % na dysku pojawily sie bad sectory, i to wlasnie przez nie dzieja sie takie cuda, a co do nie wykrywania, to pewnie cos zle podpieliscie, bo jak elektronika byla by padnieta, to w towim kompie tez by go nie wykrywalo, a co do rad kumpla ze stukaniem, to mu powiedz zeby sie sam stuknal w glowe i to solidnie!!!!!!!! takie zabiegi jeszcze bardziej pogorsza sytuacje, bo wlasnie przez wstrzasy pojawiaja sie bad sectory
  • REKLAMA
  • #3 985446
    Baximus
    Poziom 17  
    Co się tyczy IBM - to jeśli jest to seria DTLA lub GXP to i tak miales szczescie ze dysk pracowal tyle czasu - te dyski zazwyczaj padaly bardzo szybko i wiekszość resselerów wymienialo je na dyski innych producentów - sprawdz czy nie masz gwarancji. Co do odzyskiwania danych to sugerowałbym program Easy Recovery firmy Ontrack. Demo mozna pobrac za darmo ze strony www.ontrack.com - dość dobre efekty podczas odzyskiwania danych z partycji FAT, sporo gorzej na NTFS, ale można próbować.
  • #4 985522
    2mic
    Poziom 12  
    problem 1 , da się załatwić - musisz mieć tylko Hdd regenerator i ewentualnie WDClear, chyba że pojawił się nie jeden :-) ale cało stado(jakieś kilka tysięcy) to lepiej zainwestuj w coś innego.
    Jeżeli wykrywa go w biosie tylko czasem to szkoda się bawić.
  • #5 985703
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Pkt.1 Wiecie co jego juz nie wykrywa ani u mnie ani u nikogo innego...poprostu wlaczam go stuka mocniej...jakos go obruce stuka ciszej....a dzisiaj zauwazylem ze niekiedy sie wylacza...czyli przestaje sie obracac a po chwili znowu zaczyna brzeczec....kurcze nie mam jak go sprawdzic jakims programem bo go nie wykrywa!!!!
    no i zastanawiam sie czy jest sens kupowac elektronike czy nie ma sensu??:( ...

Pkt.2
    Probowalem wieloma programami...wydaje mi sie ze easy recovery tez....no i wykrywa jakies glupoty...wiekszosc mp3 itd...wogole pliki porozrzucane po wszystkich klastrach itd...macie jakies inne pomysly??:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 985737
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Ad1: Daj se lepiej spokój z tym IBMem - pewno padła głowica lub przedwzmacniacz (typowe powody klupania) - raczej nie do naprawy.
    Ad2: Jak miałeś sfragmentowany dysk to jest ciężko odzyskiwać dane. Spróbuj R-Studio - mi parę razy pomógł. http://www.r-studio.com/
    A! NIC nie zapisuj na tym dysku!
  • #7 985856
    u200765
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Co do pierwszego problemu to możesz dysk spisać na straty, stukanie moim zdaniem pogorszyło sprawę, praktycznie nic z nim nie zrobisz. Natomiast drugi problem to nie proble wcześniej kolega @Baximus podał Ci program o nazwie Easy Recovery bardzo dobry program problem jest wtym,że ten program odzyska Ci dane z przed kulku ostatnich formatowań w sumie będziesz miał masę danych i programów i z tego stogu siana będziesz musiał znależć to co Cię interesuje, pracochłonne ale skuteczne sam robiłem. A na astalkaviście jest crak do wersji demo ,będziesz miał pełną.
  • #8 992577
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Chlopaki albo ja cos zle robie ...ale program Easy Recovery naprawde wykrywa mi same mp3 i nic innego..a poza tym pisze ze mam partycje RAW (jak mi sie wydaje to chyba niesformatowana) ..nie jestem pewny...
    wogole innych programow nie moge znalesc...
    Aha napisze wam jeszcze cos...znajomy mi powiedzial ze jak robilem partycje kiedys programem Partition Magic 8.0 to powinno mi wykryc dawne partycje...i najgorsze jest to ze wykryl mi z dysku 20GB partycje 2GB jaka FAT i zapisal na dysku :( kurde napisal ze znalazl jakas partycje i czy ja zapisac wiec zapisalem...i jest pusta tylko martwie sie zeby mi nie skasowaly sie tamte rzeczy...
    moze sprobuje pod DOS-em albo Linux-em...??nie wiem co robic...

CO do drugiego...rozmawialem z kims i mowi ze jest to do zrobienia na jakis czas....inaczej mowiac zeby go podpicowac...zeby sie wlaczyl i badsektory wykluczyc...bo tez chcialbym sciagnac swoje rzeczy...

Pozdrawiam i wielkie dzieki dla tych ktorzy to czytaja i mi pomagaja...!!!!
  • REKLAMA
  • #9 992714
    Baximus
    Poziom 17  
    Z tego co ja pamiętam, to Easy Recovery daje możliwość wyboru rodzaju systemu plików na partycji podczas odzyskiwania danych - wymuś na nim ten rodzaj, który miałeś na konkretnej partycji (FAT32, NTFS, itd)., może poprawi efekty odzyskiwania.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk IBM 41,1 GB 7200 RPM przestał być wykrywany w BIOS, wydaje dziwne dźwięki przypominające zacinanie talerzy lub głowicy, a próby mechanicznego stukania pogorszyły sytuację. Prawdopodobną przyczyną są bad sectory lub uszkodzenie głowicy bądź przedwzmacniacza, co jest typowe dla serii IBM DTLA i GXP. Dysk nie jest wykrywany na żadnym komputerze, co wyklucza uszkodzenie elektroniki, a naprawa jest mało prawdopodobna. Do próby naprawy i odzyskania danych sugerowano użycie programów HDD Regenerator, WDClear, Easy Recovery (Ontrack) oraz R-Studio. Easy Recovery ma ograniczenia w odzyskiwaniu danych z partycji NTFS i może wykrywać pliki porozrzucane, a także partycje RAW, co wskazuje na uszkodzenie systemu plików. Użytkownik miał problem z utratą partycji po instalacji Windows Millennium na drugim dysku, co spowodowało usunięcie danych z dysku z Windows XP. Zaleca się nie zapisywać nowych danych na uszkodzonym dysku i rozważenie odzyskiwania danych pod systemem DOS lub Linux. Program Easy Recovery wymaga ręcznego ustawienia typu systemu plików (FAT32, NTFS) dla lepszych efektów odzysku. Stukanie w dysk jest zdecydowanie odradzane, gdyż powoduje powstawanie kolejnych bad sectorów i pogorszenie stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA