logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kable LAN mogą iść razem z elektrycznymi? Zakłócenia i wydajność sieci

Nimloth 12 Cze 2011 19:44 2771 7
  • #1 9604222
    Nimloth
    Poziom 2  
    Witam
    W najbliższym czasie szykuje mi się wymiana sieci elektrycznej w domu. Korzystając z sytuacji chciałem zamontować gigabitową sieć LAN. Na klatce schodowej zamontowałbym szafe ze switchem i stamtąd ciągnął przewody. Najwygodniej byłoby mi położyć je razem z kablami od elektryki, ale czytałem o zakłóceniach jakie powodują.

1) Czytałem, że w domowych zastosowaniach takie zakłócenia są słabo odczuwalne. Czy to prawda?
    2) Jeśli takei zakłócenia powodują utrate pakietów to jak dużego spadku w wydajności sieci mam się spodziewać?
    3) Czy zastosowanie kabla FTP lub STP rozwiązałoby ten problem?
  • #2 9604372
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Kabel kategorii 6, porządne uziemienie, odległość od przewodów energetycznych z 10 cm w osobnym peszlu i wszystko powinno być ok.
  • #3 9604580
    Nimloth
    Poziom 2  
    Mógły ktoś polecić jakiś sklep z kablami kat.6. bo wszytko co mi się udało wygooglać to minimum 300m sprzedają.
  • #4 9604707
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    W hurtowni elektrycznej sprzedadzą Ci na metry.
    Jak kupujesz kable 6 kategorii to i cały osprzęt musi taki być - inaczej to nie ma sensu.
  • #5 9605015
    Nimloth
    Poziom 2  
    Przez cały osprzęt rozumiesz kable, wtyki, gniazda itp. czy także switch i karty sieciowe?
  • #6 9608504
    Nimloth
    Poziom 2  
    Czytałem o uziemieniu kabla sieciowego i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy uziemiać z jednej czy dwóch stron. Czy wystarczyłoby gdybym zastosował ekranowany patchpanel i potem podłączył uziemienie do panelu?
  • #7 9610327
    marcin_qu
    Poziom 12  
    Wystarczy uziemienie w patchpanelu. Hmm sytuacja komputer- komputer 80m kabla, uziemienia nie trzeba bo komputery są uziemione na wstępie z gniazdka sieciowego jeżeli inna opcja to uziemiać z obu stron kabelek o ile pozwoli na taką rzecz
  • #8 9619020
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    marcin_qu napisał:
    Ja poradziłbym zakup kabla STP kategorii 5e, po pierwsze maksymalna odległość to 250m

To jest nieprawda. Dla ethernetu cat 5, 5e, 6, 6A odległość jest 100m.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię instalacji kabli LAN obok przewodów elektrycznych w kontekście zakłóceń i wydajności sieci. Użytkownicy sugerują, że stosowanie kabli kategorii 6 z odpowiednim uziemieniem oraz zachowanie odległości co najmniej 10 cm od przewodów energetycznych może zminimalizować problemy z zakłóceniami. Wskazano, że w domowych zastosowaniach zakłócenia są zazwyczaj słabo odczuwalne, a zastosowanie kabli FTP lub STP może dodatkowo poprawić sytuację. Podkreślono również, że cały osprzęt, w tym wtyki i gniazda, powinien być zgodny z kategorią kabli, aby zapewnić optymalną wydajność. Uziemienie powinno być realizowane w patchpanelu, a w przypadku długich połączeń (do 100 m) nie jest konieczne dodatkowe uziemienie, jeśli urządzenia są już uziemione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA