logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać kondensatory do rezonatora 16 kHz w komparatorze fazy Motorola?

ulffin 12 Cze 2011 19:45 2045 2
REKLAMA
  • #1 9604224
    ulffin
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam pytanie donośnie podłączenia rezonatora kwarcowego do komparatora fazy.
    Posiadam rezonator 16 kHz i właśnie na tej częstotliwości mają być synchronizowane sygnały. W materiałach producenta (Motorola) komparatora znalazłem informację, iż należy podłączyć zewnętrzne kondensatory do układu w sposób pokazany na załączonym rysunku.
    I tutaj moje pytanie. W jaki sposób dobieram kondensatory?
    Proszę o pomoc ponieważ totalnie nie wiem czym mam się kierować w doborze elementów.
    Może są w sieci materiały, które w przystępny sposób tłumaczą zagadnienie?
    Jak dobrać kondensatory do rezonatora 16 kHz w komparatorze fazy Motorola?
  • REKLAMA
  • #2 9614029
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    ulffin napisał:

I tutaj moje pytanie. W jaki sposób dobieram kondensatory? Proszę o pomoc ponieważ totalnie nie wiem czym mam się kierować w doborze elementów. Może są w sieci materiały, które w przystępny sposób tłumaczą zagadnienie?

Oczywiście że są.
    Na przykład pierwsza z brzegu nota aplikacyjna syntezy PLL.
    Strona 10 tej dokumentacji opisuje zasady doboru tych pojemności w zależności od częstotliwości i pojemności kwarcu.

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/motorola/MC145158P.pdf

Podejrzewam że dla wielu syntez PLL będzie bardzo podobnie albo wręcz tak samo.
    Ponieważ nie podałeś dokładnie o którą chodzi, więc dałem pierwszą z brzegu jaką google wyrzuciło.
  • #3 9660090
    ulffin
    Poziom 10  
    Dzięki, rzeczywiście wygląda na to, że dla wszystkich układów będzie tak samo
REKLAMA