logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ logiczny - Gra na refleks "kto pierwszy"

kshyhoo 12 Cze 2011 22:47 2238 2
REKLAMA
  • #1 9604953
    kshyhoo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!

Drodzy forumowicze, zwracam się z upokarzającą prośbą. Teoria na lekcjach x-lat temu, chyba wyparowała, albo schowała się do daaaaalekiej szuflady. Chodzi o prosty układ logiczny, który ma działać jako gra na refleks dla 4 zawodników.

1. Układ ma składać się z 4 przycisków SW i czterech żarówek (na schemacie diody LED).
    2. Wciśnięcie któregoś z przycisków ma powodować zaświecenie się żarówki / diody przypisanej do przycisku.
    3. Świecić się ma żarówka tylko pierwszego wciśniętego przycisku.
    4. Po wyłonieniu zwycięzcy (zaświeceniu się żarówki najszybciej wciśniętego przycisku) przyciskiem RESET gasimy wygrywającą żarówkę i zaczynamy zabawę od początku.

Ja wiem, że to jest banalne i pewnie jest to kombinacja kilku bramek, albo przerzutników i wstyd mi o takie rzeczy pytać, ale co zrobić jak skleroza człowieka dopada :cry:, a żeby użyć przycisku szukaj, trzeba wiedzieć o co zapytać.

Uproszczony schemat:
    Układ logiczny - Gra na refleks "kto pierwszy"

Pytanie brzmi: jaki układ, bądź układy (w miejscu US1) najlepiej zastosować? A może da się to zrobić na przekaźnikach?

POMOCY!

Liczy się KAŻDA nawet najdrobniejsza podpowiedz - może mózg mi wróci na odpowiednie tory myślenia.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #3 10142419
    kshyhoo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Zbudowałem układ w oparciu o przekaźniki. Zastosowałem 8 przekaźników 2 kanałowch. Działa znakomicie. zasilanie 12V DC, żarówki w obudowach od kierunkowskazów samochodowych.
    Zdjęcia zamieszczę jak je znajdę ;)
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
REKLAMA