logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 – brak połączenia przez Telnet na porcie 23 z IBM NetVista 64MB RAM

tomek_programista 13 Cze 2011 11:00 3426 9
REKLAMA
  • #1 9605784
    tomek_programista
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam
    Ostatnio uruchomiłem sobie drugi komputer (IBM NetVista) z racji tego, że ma tylko 64mb ramu i logowanie na niego ze zwykłego pulpitu zdalnego jest bardzo czasochłonne. Wpadłem na pomysł, aby logować się przez telnet w trybie tekstowym. Włączyłem usługi na obu komputerach.
    Ale przy wpisaniu telnet ibm_pc(Nazwa komputera, na który chcę się zalogować.) wyskakuje mi łączenie z Ibm_pc.
    I to utrzymuje się przez około 5 sekund po czym wyskakuje "Nie można połączyć się z Ibm_pc na porcie 23.
    Co robię źle?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9606230
    tomek_programista
    Poziom 19  
    Tak komputer jest widoczny.
    Ping odpowiada.
  • #5 9606426
    tomek_programista
    Poziom 19  
    Wyłączyłem za pory i się łączy, ale od razu mnie wywala:

Access Denied: Specified user is not a member of TelnetClients group.
    Server administrator must add this user to the above group.

Telnet Server has closed the connection

Połączenie z hostem przerwane.

Według tej instrukcji trzeba założyć grupę i dodać użytkownika.
    Zrobiłem grupy na obu komputerach.
    Dodałem użytkowników, którzy znajdowali się na lokalnym komputerze, bo oba komputery w tym wypadku się nie widzą.
    I nadal wyskakuje to samo.
    Co jet nie tak?
  • REKLAMA
  • #7 9611355
    tomek_programista
    Poziom 19  
    Zrobiłem wszystko według tamtej instrukcji i teraz wyskakuje mi to, i nadal się nie łączy.

Failure in initializing the telnet session. Shell process may not have been laun
    ched.

Telnet Server has closed the connection

Połączenie z hostem przerwane.

Co mam dalej robić?
  • REKLAMA
  • #8 9612356
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Na serwerze Telnet: Start -> Uruchom: cmd [Enter]
    net start seclogon [Enter]

i ponownie spróbuj...

Jak dalej będzie błąd to: Start -> Uruchom: eventvwr.msc [Enter] i w aplikacjach podaj jaki jest błąd (źródło: TlntSvr)
  • #9 9618206
    tomek_programista
    Poziom 19  
    Oto błąd:
    Windows XP SP2 – brak połączenia przez Telnet na porcie 23 z IBM NetVista 64MB RAM
  • #10 9663095
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Zabrakło info czy seclogon działa.
    Najpierw próbuj jako członek grupy administratorzy na tym samym komputerze na którym działa TlntSvr w wierszu polecenia: telnet localhost

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z połączeniem przez Telnet na komputerze IBM NetVista z systemem Windows XP SP2. Po włączeniu usług Telnet, próba połączenia kończyła się komunikatem o błędzie "Nie można połączyć się z Ibm_pc na porcie 23". Po wyłączeniu firewalla, użytkownik otrzymał komunikat "Access Denied: Specified user is not a member of TelnetClients group", co sugerowało, że użytkownik nie został dodany do odpowiedniej grupy. Po wykonaniu instrukcji dotyczącej dodawania użytkowników do grupy TelnetClients, użytkownik nadal napotykał problemy, w tym błąd "Failure in initializing the telnet session". Ostatecznie zasugerowano uruchomienie usługi seclogon oraz sprawdzenie logów błędów w Event Viewer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA