logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Netia Thomson 585 resetuje się przy dużym obciążeniu - przyczyny?

wlodi20 13 Cze 2011 11:11 1877 3
REKLAMA
  • #1 9605817
    wlodi20
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam posiadam router Netii jak w temacie jest to model thomsona 585 i jest on na miedziaku Netii . Mam problem resetującym się routerem w czasie większej aktywności i mam problem czy to możne być wina routera czy miedziaka Netii ponieważ w czasie resetowania routera szybkość netu jest na poziomie szybkości 8570kb
    i w trakcie resetowania sygnały mam na poziomie

Output Power (Up/Down) [dBm]: 11,0 / 6,5

Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 7,0 / 8,0

SN Margin (Up/Down) [dB]: 13,0 / 12,0

jak mogę rozwiązać ten problem ?
  • REKLAMA
  • #2 9605959
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Ile masz komputerów podpiętych do tego routera? Czy za routerem jest jeszcze jakieś urządzenie typu switch, access point? Jeśli masz tylko router i do niego bezpośrednio wpięte komputery to duże prawdopodobieństwo, że jest on uszkodzony. Zaczyna się przegrzewać i się resetuje.
  • REKLAMA
  • #3 9650567
    wlodi20
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    mam wpięty jeden komputer na kablu i sprzęt pod wifi nic więcej nie jest wpięte jeśli chodzi o przegrzanie może być taka możliwość> A czy może być winna np przeciążonej np linii Netii które może tez powodować tez restart routera
  • #4 9650723
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    no z tym się nie spotkałem aby linia była "przeciążona". Chyba, że masz łącze od NETI po WIMAX wówczas warunki atmosferyczne mogą powodować przerwy w łączności jednak aby powodowały restart rutera?

Możesz jeszcze sprawdzić czy posiadasz w routerze taki parametr "keep a live" który podtrzymuje łącze internetowe - działa tak, że jeśli "padnie internet" to po upływie jakiegoś tam wpisanego czasu ponawia połączenie automatycznie. Wpisz jakąś małą wartość - np 10 sek (oczywiście save/reboote) i jak wstanie - sprawdź czy masz net - potem odłącz kabel od operatora i będąc zalogowanym po www sprawdź czy router po 10 sek próbuje połączyć się na nowo czy poprostu restartuje się. Stan połączenia możesz sprawdzić w jakiejś zakładce typu status / stan albo coś w tym stylu :)
REKLAMA