logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv5 1130ew - jak obniżyć temperaturę procesora AMD Turion X2 Ultra?

MarlenaA 13 Cze 2011 20:34 9311 12
  • #1 9608239
    MarlenaA
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam taki problem po uruchomieniu systemu komputer zaczyna głośno chodzić a temp. procesora wynosi powyżej 90 stopni. Procesor AMD turion x2 ultra 64, karta graf. ATI radeon.
    Najgorszy problem jest taki, że po pewnym czasie temperatura jest tak wysoka i komputer sam się wyłącza.
    Obecnie mogę jedynie popisać na gg albo przez jakiś czas pochodzić po stronach internetowych.
    Niestety nie mam już gwarancji i chwilowo nie mogę go oddać do serwisu.
    Czy ktoś orientuje się co może być przyczyną tego?
    Kupienie podstawki chłodzącej, wątpię żeby pomogło skoro dochodzi do takich temp.
    POMOCY :(
  • #2 9609243
    Przemek2011
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Przydała by się zapewne wymiana pasty chłodzącej na procesorze, wyczyszczenie wentylatorów i ogólnie całego wnętrza laptopa aby powietrze mogło prawidłowo przepływać.
    I powiedz jeszcze czy komputer trzymasz na przykład na biurku czy na kolanach itd?
  • #3 9609300
    MarlenaA
    Poziom 9  
    kompa zawsze trzymam na biurku i czasem podkładam baterie np. żeby była większa przestrzeń przepływu powietrza a co do czyszczenia wewnątrz to ciężko się dostać do niego bo praktycznie trzeba wszystko rozłożyć klapę dolną górną klawiaturę :/
  • #4 9609347
    Przemek2011
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Obawiam się że niestety będzie Cie czekało to co napisałem wyżej, więc jak nie czujesz się na siłach żeby to wszystko rozbierać to oddaj go do serwisu. Za taką usługę nie powinieneś dać więcej niż 50 czy 100 zł.
  • #5 9610229
    MarlenaA
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc i radę tak więc trochę muszę się pomęczyć i oddać go do serwisu jak tylko będę mogła :(
  • #6 9612122
    morgancar
    Poziom 10  
    spróbuj kupić podkładkę chłodzącą. Znajomy ma tego samego laptopa i ma ten sam problem. Oddawał go na gwarancji, ale po 2-3 miesiącach miał to samo, ale najpierw spróbuj rad Przemka, może faktycznie pomoże :)
  • #7 9617963
    MarlenaA
    Poziom 9  
    Już podkładka zamówiona tylko mi dostarczą a niedługo będzie próba rozebrania go :) będzie ciężko ale się okaże jak wyjdzie
  • #8 11082329
    Nemerizo
    Poziom 1  
    Witam posiadam identycznego lapka, wywala ten sam error 0x124, prawdopodobnie siada procesor. Teperatury w stanie spoczynku sięgają blisko 80 stopni.

Mam takie pytanie, na jaki model procesora jestem w stanie w tym lapku wymienic.
    Jest szansa na jakiś model z firmy Intel o podobnej specyfikacji?[/code]
  • #9 11499920
    Tom Light
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.

Kolega przyniósł mi laptopa HP DV5-1050ew z turionem
    RM-74 2200Mhz.
    Grafika HD3650 mobility ma w idle ok 50°C ,bałem się sprawdzać pod obciążeniem.
    Niestety pomimo że laptopa uruchomiłem to okazało się że procesor ma temp jak poniżej i wentylator zasuwa non stop na 100% obrotów.
    oczywiscie Bios najnowszy F38.Temperatury z Everesta .
    Chłodzenie już wyczyszczone i temp jak poniżej:

Właściwości czujnika:
    Typ czujnika CPU, HDD, ACPI
    Typ czujnika procesora graficznego Diode (ATI-Diode)

Temperatury:
    Procesor 84 °C (183 °F) dochodzi do 95°C
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 94 °C (201 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 94 °C (201 °F)
    GPU Diode 53 °C (127 °F)
    ST9250827AS 29 °C (84 °F)

Wentylatory:
    Procesor graficzny 30%

Wartości napięć:
    Napięcie rdzenia procesora 1.125 V

Mam pytanie : na procesor zamówiłem pastę termoprzewodzącą MX-2 tania a dobra,używałem w stacjonarce od celeronów po i7-2600k.
    a na mostki - właśnie jakie termopady zamówić pod chłodzenie żeby laptop koledzę jeszcze posłużył,
    chodzi także o cenę aby była niska.

Arctic Cooling daje takie termopady na chłodzenia dlatego zastanawiam się nad czymś takim
    niestety są one dosyć sfatygowane a 10razy montować i składać laptopa nie mam zamiaru.

Proszę o radę ew link do aukcji czy sklepu z takimi akcesoriami.
  • #10 11499950
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Żadnych termopadów. Nie ma sensu. Jedynie miedziane podkładki, termopady są za mało wydajne.

Co do samego lapa - wiele nie zrobisz, one są fabrycznie wadliwe i układy chłodzenia są za mało wydajne.

PS-Zrób jeszcze polerkę radiatorów (miejsc styku) jak również polerowanie miedzianych podkładek.
  • #11 11500006
    Tom Light
    Poziom 14  
    OKi dzięki tylko jakiej grubości te termopady bo są różne :
    0,5mm /1.0mm ?

Chodziło mi nie tylko o termopady na mostek,procesor,grafikę ale także na
    kości pamięci i układy,cewki bo są dosyć zmasakrowane.

Czyli czego używacie i się sprawdza.

PAsta ta srebrzanka to pomysł jednego z "fachofców" osiedlowych
    pasta w calej obudowie są znaki po niej a cieżko się to usuwa.

No a tak wygląda chłodzonko:

Oczywiscie wyczyściłem wszystko zwykłym papierem toaletowym szarym
    ekologicznym :D .

te pady jak widac na zdjęciach są dosyć cieńkie.
  • #12 11500024
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Odklej termopady i wywal. Ślady po paście usuniesz tak:

1-przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym
    2-potem delikatnie benzyną ekstrakcyjną - żadnych acetonów itp

Co do grubości pada - przed wyrzuceniem sprawdź na przykładzie jakie podkładki wejdą - testuj kartonem itd - u mnie wystrarczyły 0,5 mm. Efekt-spadek temperatur średnio o 10 - 20 st. Po polerce na lustro o 25 st.
  • #13 11512435
    Tom Light
    Poziom 14  
    Pasta Arctic Cooling MX-2 przyszła w czwartek (prądu nie przewodzi)
    Całość wyczysciłem ,z miedzianymi padami dałem sobie spokój bo kolega chciał żeby było jak najtaniej.

Przesmarowałem najpierw silikonem pasta tania i sprawdziłem docisk zeby potem nie rozbierać jakby było cosik nie teges.

Tak to wyglądało na próbę,widać że dobrze pastę rozsmarowało pomiędzy
    radiatorem a procesorem czy grafiką.

Całość po nasmarowaniu pastą MX-2 :

Porównanie temperatur Before and After + wiatrak nie kręci się przy start na full
    bo można było szału dostać :
    Karta grafiki to Ati Radeon HD3650 .
    Temperatura dochodzi na rdzeniu do ok 70stC w Orthoss czy OCCT 4.3.2
    więc zapas jest ,użytkownikowi pozostało regularnie czyścić sprężonym powietrzem chłodzenie i laptopa na wyrku nie trzymać.

a poniżej profil Oszczędzanie energii - Procesor do 500Mhz zmniejsza taktowanie
    grafika także.Chyba widać różnicę ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP Pavilion dv5 1130ew z procesorem AMD Turion X2 Ultra 64 zgłasza problem z wysoką temperaturą procesora, osiągającą powyżej 90°C, co prowadzi do automatycznego wyłączania się urządzenia. Użytkownicy sugerują kilka rozwiązań, w tym wymianę pasty termoprzewodzącej, czyszczenie wentylatorów oraz wnętrza laptopa, aby poprawić przepływ powietrza. Wskazano również na możliwość zakupu podstawki chłodzącej, chociaż niektórzy wyrażają wątpliwości co do jej skuteczności. W przypadku braku umiejętności samodzielnego rozkręcania laptopa, zaleca się oddanie go do serwisu. Dodatkowo, użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami laptopów HP, które mają podobne problemy z przegrzewaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA