logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid AKAI - brak obrazu, tylko dźwięk, podzielony ekran, kolorowe pasy

kostian 14 Lis 2004 21:36 1715 5
REKLAMA
  • #1 985754
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Mam problem z magnetowidem firmy AKAI.
    Otóż nagle zniknął obraz w czasie odtwarzania kasety , został tylko dźwięk. Wyczyściłem głowicę i pojawił się obraz ale jest podzielony na połowę tzn. w dolnej części coś widać ale z pionowymi kolorowymi pasami w górnej części natomiast dalej widać "szum". Dźwięk nadal działa bez zarzutu.
    Nie ma obrazu i dźwięku przez gniazdo antenowe przy odtwarzaniu kaset.
    Tuner TV działa prawidłowo jest obraz i dźwięk.
    Dziękuję za porady.
  • REKLAMA
  • #2 985769
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Wyczyść jescze raz głowicę i zobacz czy nie zostały jakieć brudy koło szczelin , zobacz czy nie uszkodziłeś końcówki wyzyjnej , zobacz czy dobrze jest wpięta tasiemka z głowicy .
  • REKLAMA
  • #3 985804
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Obowiązkiem zakładającego temat jest podanie modelu sprzętu. Tematy bez takiej informacji będą usuwane do kosza.
  • REKLAMA
  • #4 985836
    kostian
    Poziom 25  
    Typ magnetowidu :
    VS - G 205
    Przepraszam że nie podałem tego na samym początku
  • REKLAMA
  • #5 985966
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Jeśli nagle zniknął obraz, to widocznie na taśmie był jakiś osad (może stara, klejona taśma)?
    Sprawdź pod lupą końcówki wizyjne. Wprawdzie brudu nie zobaczysz, ale patrząc wzdłuż czoła dysku, powinieneś widzieć lekko wystające, zaokrąglone końcówki głowic. Jeśli będą jednakowe po obydwu stronach dysku, to trzeba doczyścić je. Nalepiej specjalny aerozol (tylko nie z polskiej firmy- kilka lat temu trafiłem na opakowanie oznakowane, że do czyszczenia głowic, a w środku był tłusty płyn do czyszczenia potencjometrów). Nie pryskaj bezpośrednio głowice, tylko najpierw na materiał nie zawierający kłaczków (ja używam chusteczkę higieniczną kilka razy owiniętą na drewnianej deseczce - jak do lodów), są też oryginalne czyściki.
    Powodzenia!
  • #6 986703
    kostian
    Poziom 25  
    Dzięki za podpowiedzi - czyszczenie głowicy pomogło ale dopiero gdy odkręciłem dwie śruby z górnego pierścienia lekko go uniosłem , przedmuchałem sprężonym powietrzem , znowu czyszczenie i przedmuchanie.
    Obraz czysty i stabilny.
    Proszę o zamknięcie tematu i jeszcze raz dziękuję!
REKLAMA