logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe TomTom navcore v. 10.xxx - kto testowal - wrazenia

Pontikos 14 Cze 2011 23:13 11959 14
REKLAMA
  • #1 9613428
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Czy ktos z Was testowal juz nowe wersje TomToma navcore serii 10.xxx ?

Oczywiscie tak jak od v. 9.1, ponownie zostala zmieniona funkcjonalnosc, a nawet wyglad interface nawigowania na urzadzeniu - nieco inny widok mapy (MIO-wy taki jakis.. ;) czyzby Producenci - TT, iGo, MIO dazyli do jednlitego interface ?! ), nawigacji a takze klawiszologia..

Ciekaw jestem Waszych wrazen - testujacych nowe edycje navcore's !
    [az dziwne, ze na urzadzeniach sa juz dostepne, a na warezach jeszcze nie :) ]
  • REKLAMA
  • #2 9613831
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Navcore 10.xx wystąpuje na nowych Tomtomach Via i serii 1000 - jak dla mnie jest dużo gorsze pod względem funkcjonalności - na starym wszystko chodziło płynniej. To jest bardziej cukierkowe ale w trakcie jazdy jeździ się wyraźnie gorzej.
  • REKLAMA
  • #3 9754522
    l007
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mam pytanie czysto teoretyczne,
    Czy takiego najnowszego tomtoma da się uruchomic na nawigacji wyposażonej w win ce ?
    Mówię o wersjach tomtom-a 9 czy 10
    Pozdrawiam
  • #4 9755445
    koala106
    Poziom 39  
    Nie da się - navcore 10.xx jest dedykowane tylko do najnowszych urządzeń GO i VIA
  • #5 9756160
    l007
    Poziom 13  
    koala106 dzięki,
    więc potwierdz mi jeszcze żebym miał już pełną wiedzę:

1. Co do PNA na WinCE to znalazłem w internecie tylko że napewno działają wersje programu 7.4 oraz 7.9 - zgadza się? (tzn innych nie ma)

2. Rozumiem że posiadając wersję 7.9 (czyli troszkę juz starą) nie ma problemu żeby uruchamiac na niej najnowsze mapy tomtoma serii np 870. ?

3. Mówiąc o wersjach programu mówimy o navcore? - to jest to samo ?

4. Ewentualnie jakbys mógł mi polecic dopry program nawigacyjny na WinCe na drogi USA

Najchętniej używałbym Automapy cały czas bo mam zakupioną ale niestety nie mają map na Amerykę, więc zastanawiam się (żeby urządzenia nie zmieniac) aby wrzucic i zobaczyc jakiś inny program - wybrałem TomToma ale może to zły wybór.. ?

Jakbyś mi na te pytanka odpowiedział (o ile dysponujesz taką wiedzą) to byłbym bardzo spełniony ;)

Pozdrawiam
  • #6 9756204
    koala106
    Poziom 39  
    1. Innych nie ma - co prawda są starsze wersje v5 i v6 - ale bezużyteczne - obsługują mapy sprzed ładnych paru lat.
    2. Nie ma problemu z najnowszymi mapami 8.70.
    3. Navcore dotyczy tylko i wyłącznie oprogramowania pod urządzenia Tomtom - nie dotyczy to oprogramowania pod systemy Windows i IoS.
    4. Co do stanów - program i mapy to Tomtom i Igo - są jeszcze lokalne (Magellan) - ale nie znam tego rynku, więc się ie wypowiem - znajomy od kilku lat jeździ do Stan i Kanady i chwali Tomtoma - ma 930 z wgranymi mapami północnej ameryki i jak dotychczas sprzęt go nie zawiódł.
  • REKLAMA
  • #7 9756952
    Pontikos
    Poziom 39  
    Wracajac do tematu Navcore 10.xx - Koala106 - juz pisales jak sie na tym jezdzi, jadnak update i upgrade urzadzenia z tym Navcore to wiecej niz "Droga przez meke" Tolstoja..

Aby zaktualizowac cokolwiek, nalezy ze strony TTom.com zainstalowac MyTomTom - inaczej sie nie polaczy. Zarzadzanie zawartoscia wylacznie przez przegladarke WWW (FTP ?)

z wlasnego doswiadczenia z tymi modelami - mapa Europy 855. Pojawila sie aktualizacja 870 - legalnie do pobrania. Pobralem -3 GB danych. Wgralo na urzadzenie. Super - mysle sobie.
    Resetuje urzadzenie - komunikat - nie znaleziono mapy.
    Z piana na ustach dzwonie do HelpLine TomToma.
    Finalowa konkluzja - prosze przyslac urzadzenie..

Jesli tak ma wygladac funkcja LIVE, czyli "w kazdej chwili wszystko" to ja ZDECYDOWANIE ODRADZAM te modele urzadzen!
  • #8 9757055
    koala106
    Poziom 39  
    No niestety Tomtom spieprzył to, co miał najlepszego w urządzeniach - czyli prostotę obsługi i aktualizacji. Znam już parę osób, które odsyłały urządzenia z powodu złej aktualizacji - wprawdzie nic to nie kosztuje, bo po sprzęt przyjeżdża kurier i odwozi, ale oczekiwanie na wysyłkę tam i z powrotem do Holandii to przeszło tydzień.
  • #9 9757282
    l007
    Poziom 13  
    Dzięki :)
    z tym navcore myślałem że to może jest poprostu potoczna nazwa programu ale rozumiem że to taki jakby dodatkowy system pod program TomTom+a..

Wielkie dzięki, ewentualnie jeszcze jedna rzecz :) :

Gdzie znajdę plik z "ulubionymi" czy też z "dom" (czyli lokalizacjami zapisanymi)
    Czy to jest w katalogu programu, czy też mapy, no i jak ten plik się nazywa.
    Akurat brat ma tomToma więc może udało by się kilka zapisanych "ulubionych" przenieśc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 9757307
    Pontikos
    Poziom 39  
    W przypadku TomTom:
    1. Navcore na sprzecie Tomtom- system operacyjny
    2. "navcore' pod Windows CE - to program - "system operacyjny", pod ktorym dzialaja mapy z tabeli kompatybilnosci (dla windows CE).
  • #11 9757760
    l007
    Poziom 13  
    Pontikos dzięki za pomoc,

czyli porównując np.AutoMapę gdzie jest potrzebny : 1.Program Automapa 2. Mapa

to w TomTomie analogicznie

1. Navicore (czyli system pod TomTom-a) lub jak napisałeś pod WinCe program "system operacyjny" 2. Na to idzie Program właściwy TomTom (jak w przypadku AutoMapy) oraz 3. Mapa np Europy
    Czyli tak jakby 3 oddzielne programy?
    Ten NaviCore to taki jakby emulator systemu tom toma? Czyli domyślnie program TomTom pod WInCE nie pójdzie?

Wybacz ale pierwszy raz zainteresowałem się TomTom-em

Pozdrawiam
  • #12 9759094
    PiasQ
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Poprawnie "Navcore" to system urządzeń TomTom. Pod Windows CE istnieje normalna aplikacja (program) TomTom, obecnie w wersji 7.9x, który instalujesz w urządzeniu i dodajesz odpowiednie mapy wg tabeli kompatybilności. Nie ma żadnego emulatora.
  • #13 9760404
    Pontikos
    Poziom 39  
    Tak dokladnie, to aplikacja jest emulatorem srodowiska pracy dla Engine TomToma :)
    REszta plikow to skladniki programu - bardzo podobne, jak na urzadzeniu TomTom.
  • #15 11006830
    Pontikos
    Poziom 39  
    Dziekuje wszystkim za pomoc, poslugiwalem sie glownie Google map w trybie offline :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o nowej wersji oprogramowania TomTom navcore 10.xxx, które jest dedykowane dla urządzeń serii GO i VIA. Wiele osób zauważa, że nowa wersja jest gorsza pod względem funkcjonalności w porównaniu do starszych wersji, takich jak 9.1, z bardziej skomplikowanym interfejsem i problemami z aktualizacjami. Użytkownicy skarżą się na trudności w aktualizacji map oraz na problemy z działaniem urządzeń po zainstalowaniu nowego oprogramowania. Pojawiają się pytania dotyczące kompatybilności navcore z urządzeniami działającymi na Windows CE oraz o możliwość uruchomienia najnowszych map na starszych wersjach oprogramowania. W dyskusji poruszane są również alternatywne programy nawigacyjne, takie jak iGo i Automapa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA