Witam, miło widzieć, że ktoś zajmuje sie jeszcze Amigą
Prosze oto opis wtyku szeregowego myszki standardowej Amigi:
1 Mouse V Mouse vertical
2 Mouse H Mouse horizontal
3 Mouse VQ Vertical quadrature
4 Mouse HQ Horizontal quadrature
5 Mouse Bt 1 Mouse button 1
6 Mouse Bt 2 Mouse button 2
7 +5V +5V power supply (125mA)
8 GND Ground
9 Mouse Bt 3 Mouse button 3
Wtyku pióra świetlnego do Amigi:
1,2,3,4 i 9 - nc not connected
5 Lightpen Press Lightpen touched to screen
6 Lightpen Capture Beam Position
7 +5V +5V power (125mA)
8 GND Ground
I wtyku joystick'a do Amigi:
1 Forward Joystick forward
2 Back Joystick back
3 Left Joystick left
4 Right Joystick right
5 Pot X Horizontal potentiometer
6 Fire Joystick Fire Button
7 +5V +5V Power (125mA)
8 GND Ground
9 Pot Y Vertical potentiometer
Ale raczej myszki szeregowej nie da sie tak przerobić aby ją podpiąć pod gniazdo myszy (typu PS/2), które znajduje się w Amidze CDTV. Pamiętam, że do CDTV mozna było dokupić specjalną przelotke dzięki której można było do niej podpiąć joystick'i od A500, więc może myszka od A500 też by zadziałała z taka przelotką w ACDTV.
Dołączam rysunek (robiony na szybko:) ) z opisem wtyku klawiatóry do ACDTV. Nie wiem na pewno ale prawdopodobnie tak samo rozłożone są piny we wtyczce orginalnej myszy od CDTV'ki (trzeba pomierzyć napięcia w gnieżdzie od myszy a ja niestety nie mam już dostępu do takiego sprzętu). W PC'tach piny od myszy i od klawiatury są identycznie rozłożone więc w ADCTV może jest tak samo.
Mysza typu PS/2 od PC posiada te same sygnały co mysza do ACDTV lecz sposób ich działania może sie różnić (nie sprawdzałem to nie wiem) oraz piny sa inaczej rozłożone (jest ich 6 we wtyczce ale też tylko 4 są wykożystywane tak samo jak w myszy od ACDTV-schematów wtyków myszy tytpu PS/2 do PC jest sporo na necie)
Kupiłem sobie kiedys klawiature od CDTV i po zamianie sygnałów na pinach we wtyczce podpiąłem ją do Amigi CD32 (do której dorobiłem sobie również kontroler do flopa:))) i powstał w ten sposób fajny komputerek - A1200 z kością AKIKO i CDROM'em). Jak rozpracowałem gniazdo klawiatury od ACD32 to okazało sie, że ma ono identyczne rozłożenie sygnałów jak klawiatóry do PC- ale nigdy ich nie podpinałem więc nie wiem czy by to zadziałało razem (chyba nie). Jest szansa że myszke od PC typu PS/2 można by było zmusić jakoś do pracy z Amigą CDTV (trzeba najpierw pozamieniać piny i spróbować - szkoda że nie mam CDTV bo bym to sprawdził

). Są gdzieś na sieci schematy przelotek, które pozwolą podpiąć klawiatóre od PC do Amigi więc może i do myszki sie znajdzie.
Może te informacje ci pomogą znaleźć rozwiązanie twojego problemu, sory za zawiłość. POZDROWIENIA