logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATARI1040STFM AMIGA500. Podłączenie stacji dysków, przerobienie myszki.

dkx2 06 Lut 2005 19:22 2691 19
REKLAMA
  • #1 1204295
    dkx2
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    1 Jak podłączyć stacje dysków z PC do tych maszyn??
    2 jak przerobić myszke z PC do ATARI??
  • REKLAMA
  • #2 1204393
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ad 1.
    O ile się nie myslę jest to ta sama stacja tylko że pecetowska stacja formatuje fdd na 1.44 mb a amigi na 750 kb, co do taśmy połączeniowej to poprostu nie pamiętam ale może przejdzie bez kombinacji.

Pozdrawiam
    Damian
  • #3 1204647
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    dkx2 napisał:
    1 Jak podłączyć stacje dysków z PC do tych maszyn??
    2 jak przerobić myszke z PC do ATARI??
    Witam ! ... zapewniam Cię że Ci się to normalnie nie uda jeżeli chodzi o Amigę i Atari co do stacji ! Jak ma się to z myszką nie jestem pewien ale sądzę że będzie jeszcze gorzej . Prawdopodobnie jest to nie wykonalne w tym przypadku. Pozdrawiam i rozwiń temat bo Amiga i Atari to tylko początek góry lodowej .
  • #4 1207784
    dkx2
    Poziom 16  
    1.Dzięki za odpowidź.Skoro nie mozna zamątować stacji z PC to czy da sie jeszcze kupić takom stacje? Jeśli tak to w jakiej cenie mniej więcej???

2.Czy jest polska wersja TOSa do ATARI jeśli tak to gdzie mozna ją pobrać?Jeśli nie ma to chociarz ngielska bo moja jest niemiecka.

Mam nadzieje ze ne zadaje duzo pytań.
  • REKLAMA
  • #5 1207904
    TONI_2003
    Moderator
    dkx2 napisał:
    Skoro nie mozna zamątować stacji z PC to czy da się jeszcze kupić takom stacje? Jeśli tak to w jakiej cenie mniej więcej???

... można naprawić stację z Amigi ... można nie które stacje z PC-ta przerobić by działały z Amigą .Tyle że są różne problemy . Jaką Masz Amigę ? Ceny są różne tylko są problemy by były sprawne na 100% . Pozdrawiam
  • #6 1207996
    dkx2
    Poziom 16  
    Mam Amige 500 i 600
  • #8 1208085
    dkx2
    Poziom 16  
    Jeśli mozes to podaj mi dokładniejszy link bo nie moge znajść.
  • REKLAMA
  • #9 1208103
    wifil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    co wy tu wypisujecie? jeśli chodzi o stacje PCtową to będzie działała na 100% z Amigą. Ale tylko zamiast DF0. Jeśli chodzi o DF1, DF2 i DF3 czyli jako zewnętrzne flopy, to trzeba jakieś bramki TTL czy przerzutniki dolutować... na temat ATARI sie nie wypowiadam bo nie wiem... I jeszcze jedno: Amiga formatuje dyskietki na 880kB, a nie na 750 jak pisze damian_lisu... Więc FDD 1,44 z PC działa bez problemu. Jest jeszcze opcja użycia FDD 2,88, wtedy AMIGA sformatuje dyskietkę na 1,76MB... POZDRAWIAM WSZYSTKICH AMIGOWCÓW!!!
  • #10 1208132
    witja_mar
    Poziom 13  
    Link jest ok tylko trzeba dokładniej szukać :). Prosze oto kilka plików, które tam znalazłem (*.iff'y otworzysz np.: IrfanView'em).
    Załączniki:
    • pack.zip (92.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1208160
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    wifil napisał:
    ... I jeszcze jedno: Amiga formatuje dyskietki na 880kB, a nie na 750 jak pisze damian_lisu...

Wydawało mi się że format jest o połowe mniejszy niż na stacji pecetowskiej ale te czasy były tak dawno temu ....
  • #12 1208250
    wifil
    Poziom 15  
    ale były to bardzo piękne czasy... ech... aż łza się w oku kręci...
  • #13 1208383
    TONI_2003
    Moderator
    wifil napisał:
    co wy tu wypisujecie? jeśli chodzi o stacje PCtową to będzie działała na 100% z Amigą. Ale tylko zamiast DF0. Jeśli chodzi o DF1, DF2 i DF3 czyli jako zewnętrzne flopy, to trzeba jakieś bramki TTL czy przerzutniki dolutować... na temat ATARI się nie wypowiadam bo nie wiem... I jeszcze jedno: Amiga formatuje dyskietki na 880kB, a nie na 750 jak pisze damian_lisu... Więc FDD 1,44 z PC działa bez problemu. Jest jeszcze opcja użycia FDD 2,88, wtedy AMIGA sformatuje dyskietkę na 1,76MB... POZDRAWIAM WSZYSTKICH AMIGOWCÓW!!!

Witam ! ... jak widzę najbardziej zorientowanego tyle że nie do końca że tak powiem .
    Można formatować pod Amigą na sytemie na format 720 oraz zapewniam Cię że żadna stacja nie będzie poprawnie w 100% pracować pod Amigą bez przeróbek zwłaszcza gdy będzie to stacja DF0 , a dyskietka NDOS i na dodatek gdy będzie to np. gra na dwóch dyskietkach.
    Podobnie ma się ze stacjami pod systemem ale to już inna para kaloszy jak i stacje zewnętrzne do których jest jeszcze potrzebny w miarę prosty sterownik .
    Gdybym miał tu tylko z grubsza napisać na ten temat zapewnie wyszła by z tego przynajmniej praca maturalna.
    Pozdrawiam wszystkich Amigowców !
  • #14 1209366
    wojtek9989
    Poziom 13  
    Bez najmniejszych przeróbek możesz podłaczyć stację dyskietek od PC tzw. rzadkich(720kb) .Zrobiłem tak swego czasu w mojej Amisi model A600 .Pracowała jako DF0: .Co do podłączania następnych stacji dyskietek (df1,2,3:) przez jako zewnętrzne polecam rozwiązania z zasobów Aminet-u, bo potrzeba wykonania kontorlera do w/w stacji(sam kiedyś wykonałem takowy i działał nawet z dyskietkami NDOS)
  • #15 1211495
    wifil
    Poziom 15  
    czyli nie do końca, że tak powiem "zorientowanego tyle że nie do końca że tak powiem"... jednak dobrze zorientowanego, skoro wojtek9989 potwierdza...
    kto ma jeszcze jakieś wątpliwości zapraszam tam:
    http://wuarchive.wustl.edu/aminet/hard/hack/index.html
    plik: floppyinterfac.lha
    podłączałem PC-towego flopa jako DF0 bez żadnych przejściówek i działało, kupiłem kiedyś stację 5 1/4 z dolutowanym TTL 7474 i 7438 tak jak na w/w schemacie i też działało przez kilka ładnych lat, więc niech nikt nie pisze to co wyżej pisał...
  • #16 1211556
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam

dkx2 zapytał
    Cytat:
    2.Czy jest polska wersja TOSa do ATARI jeśli tak to gdzie mozna ją pobrać?

Nie spotkałem jeszcze polskiej wersji.TOS`a , i myślę że nie ma.
    Jeśli chodzi o angielskie wersje to tak nie ma problemu w sieci.

Poszukaj tutaj , bogate archiwum.

ftp://chapelie.rma.ac.be/atari/
    http://www.umich.edu/~archive/atari/
    http://www.atari.st/

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 1212409
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... koledzy wojtek9989 oraz wifil nie miejcie urazy ale wasze doświadczenia w tym temacie sprowadzają się do mylnych wniosków. Jako że jedna czy nawet dwie jaskółki wiosny jeszcze nie czynią.
    Każdemu może się udać trafić los na loterii jakim jest udane podłączenie PC-owej stacji np. 720kb tylko pytanie czy w każdym programie i pod każdym programem odczytującym , kopiującym oraz pod Workbenchem jak i na systemie zainstalowanym na HD zawartość dyskietki zostanie poprawnie odczytana. Oraz czy będzie to możliwe wielorazowo !
    Mamy już inne czasy i takich stacji dysków pewnie już nie można znaleźć więc rodzi się pytanie czy w tej chwili dla czystej satysfakcji o ile macie jeszcze Amigę oraz wręcz nie wyczerpane zasoby Aminetu i kilka innych miejsc w jakich można zasięgnąć wiadomości pokusicie się by to powtórzyć na stacjach 1.44kb ?
    Niech ta stacja będzie w 100% zgodna z Amigą ! Kolega wojtek9989 masz rację co do kontrolera ten schemat sprawdzał się jeśli chodzi o stacje zewnętrzne ale oczywiście sama stacja nie każda ( zaznaczam ) do tego się nadawała potrzebne były przeróbki wewnątrz stacji i to elektroniczne jak i zworkowania o ile takowe były jak i sytuacje gdy robiłem zmianę dysku mechanicznie tak by w danym momencie na odpowiednim pinie wystąpił odpowiedni stan logiczny.
    Przy stacjach zewnętrznych robiłem też takie ułatwienia jak możliwość zapisu na dyskietkach bez otworów protekcji zapisu (3 1/2 oraz 5/25 ) na specjalne zamówienia robiłem zabezpieczenia anty wirusowe ( gdy wir chciał się zapisywać do bod bloku )i parę takich innych mniejszych udoskonaleń mini wieże w specjalnych obudowach do zapisu kopii 1 dyskietki na czterech stacjach na raz . Oraz wiele innych potrzebnych udoskonaleń.
    Tak że moje boje w owych czasach pod tym kątem były przeróżne i nie sprowadzały się do pojedynczej stacji dysków .
    Wychodził na rynku PC-ta nowy model stacji danego producenta i trzeba było taki model rozgryzać od nowa jako że modyfikacje na każdym modelu były spore i nie zgadzało się to z poprzednim modelem . Nawet występowanie samych sygnałów na złączu 34pin nigdy w tamtych czasach nie było standardem samym w sobie .
    Kolego wifil zasłaniasz się kolegą wojtek9989 oraz linkiem do Aminetu , a czy przeczytałeś chociaż tekst autora ? Autor sam twierdzi że tego nie robił tylko jego kolega i jeszcze ostrzega że nie każda stacja ma jednakowo te sygnały. To tak samo jak swego czasu firma Comodore pisała że nie da się zakładać PC-owych stacji dysków do środka bo się nie mieszczą takie mydlenie oczu. Czy z kolei jej następca Amiga Technologies wypuściła swoją wersję Amigę 1200 i zastosowała właśnie stacje dysków od PC-ta tam dopiero były przeboje.
    Więc sprawa ma się tak że ja moje spostrzeżenia nie opieram na jednostkowych wynikach tylko robiłem spore ilości stacji z PC-ta jak i naprawiałem same stacje wszelkiego rodzaju i to wewnętrzne jaki zewnętrzne , a jak była potrzeba i mus naprawy samej górnej głowicy w stacji (nie miałem akurat takiej ) to się też robiło . Łącznie ze stacjami do instrumentów klawiszowych . Więc nie usiłujcie mnie przekonywać jednostkowo . Zaznaczam że nie odezwę się już w tym temacie jedynie jeśli ktoś chce coś pisać zapraszam na PW . Nie chciałbym by nasze wypowiedzi przybrały formę kłutni tak jak to widziałem na innych tematach.
    Więc bez urazy pozdrawiam Amigowców tych obecnych jak i tych którzy skończyli swe boje z Amigą .
    Pozdrawiam Was słowami AMIGA Rules !
  • #18 1226756
    wojtek9989
    Poziom 13  
    Kolega TONI_2003 ma tu widzę bardzo duże doświadczenie więc chyle głowę . Do mojej wypowiedzi wyż (
    Bez najmniejszych przeróbek możesz podłaczyć stację dyskietek od PC tzw. rzadkich(720kb) .Zrobiłem tak swego czasu w mojej Amisi model A600 .Pracowała jako DF0: .Co do podłączania następnych stacji dyskietek (df1,2,3 przez jako zewnętrzne polecam rozwiązania z zasobów Aminet-u, bo potrzeba wykonania kontorlera do w/w stacji(sam kiedyś wykonałem takowy i działał nawet z dyskietkami NDOS) )

wkradła się mała nieścisłość. Stacją którą pomieniłem jako wewnętrzną była fdd720kb od pc-ta
    Jako zewnęrzna pracowała u mnie 1,44Mb .wymagała dodkowego kontrolera i można było naniej formatować dyski na 880Kb(amiga) i 720Kb(pc).
  • #19 1227327
    Łukasz_17
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Mam małe pytanko czy da się podłączyś stałe łącze do Amigi, jeżeli tak to w jaki sposób!!!
    Pozdrawiam
  • #20 1227555
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6536
    Jest polska wersja GEM ale tylko z TOSem w wersji 1.0 - nie polecam, nie obsługuje m.in. Blittera.
    Jeśli interesuje Cię sprzęt firmy Atari, części i modyfikacje to sprubuj się skontaktować z kolesiem o xywce Paskud... dawnymi czasy regularnie bywał na Katowickiej giełdzie komputerowej i chyba jako ostatni zajmował się tam Atari... może pozostały mu jeszcze jakieś zapasy części.

http://www.rsi.pl/paskud/

Stacja z Atari działa w PC (tylko nie dostarcza sygnału DiscIn) więc w drugą stronę też powinno działać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia stacji dyskietek z PC do komputerów Amiga 500, Amiga 600 oraz Atari 1040STFM oraz modyfikacji myszy PC do Atari. Stacje dyskietek PC o pojemności 720 KB (rzadsze) można podłączyć do Amigi bez przeróbek, działają wtedy jako DF0:. Stacje 1,44 MB wymagają dodatkowych modyfikacji, takich jak dolutowanie bramek TTL (np. 7474, 7438) lub wykonanie kontrolera, aby działały poprawnie, zwłaszcza jako zewnętrzne stacje DF1, DF2, DF3. Amiga formatuje dyskietki na 880 KB, a nie 750 KB, jak błędnie podano. Stacje PC 1,44 MB mogą być używane z Amigą, ale nie zawsze gwarantują 100% kompatybilność i poprawne działanie we wszystkich programach i systemach plików, zwłaszcza przy dyskietkach NDOS lub grach na wielu dyskietkach. Stacje Atari działają w PC, ale PC-owe stacje nie działają bez przeróbek w Atari. W kwestii myszy PC do Atari brak jednoznacznych rozwiązań, prawdopodobnie wymaga to skomplikowanych modyfikacji i jest trudne do wykonania. Odnośnie systemu TOS, polska wersja nie jest dostępna, natomiast angielskie wersje można znaleźć w archiwach internetowych. Dodatkowo podano linki do zasobów Aminet z schematami i oprogramowaniem do podłączania stacji dyskietek PC do Amigi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA