logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny 2 drożne, budowa, opis, schematy przyda sie wszystko

kamil845 15 Cze 2011 14:45 4206 9
REKLAMA
  • #1 9615036
    kamil845
    Poziom 9  
    Witam.

Chciałbym zbudować kolumny 2 drożne, z głośnikiem niskotonowym nie większym niż 20 cm, najlepiej w granicach 16,5 do 18cm.

Podkreślam że chce zbudować 2 pary takich kolumn, czyli jedna w jednym rogu pokoju o powierzchni 20m2.

I tu moja prośba, jakie głośniki polecacie tzn komplet do kolumn, czyli niskotonowy oraz reszta na tony średnie i wysokie.

Jeśli jest jakaś propozycja to proszę o wykaz głośników, projekt kolumny, schemat zwrotnic oraz wzmacniacz do napędzenia 4 kolumn.

Cena nie jest założona,
    ale nie chciałbym żeby wyniosło mnie to bardzo dużo.

Dla tych, którzy polecają kupić gotowe zestawy, jestem majsterkowiczem i lubię sam się zabrać, mam dużo wolnego czasu i chęci, próbuje do upadłego;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9615775
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Muzyka, to również scena. Dostawiając 2 dodatkowe kolumny, zaburzasz postrzeganie sceny i masz hałas w pokoju. Nie mówiąc o efektach interferencyjnych.
    Ilość kolumn, nie przekłada się na głośność czy jakość dźwięku.
  • #4 9615818
    kamil845
    Poziom 9  
    Wiec jesli 2 kolumny to jakie beda najlepsze lubie "mocniejszy" basik;)
  • REKLAMA
  • #5 9615848
    telecaster1951
    Jakiej muzyki słuchasz, w jakim pomieszczeniu to będzie grało, monitory czy podłogówki, jaki masz wzmacniacz i ile chcesz wydać ?
  • #6 9615876
    kamil845
    Poziom 9  
    Muzyka to rap/hip hop/techno jakies skladanki itd. Pomieszczenie 20m2, mam wzmacniacz dual class A cv 6030 moc na kanal to 45W przy 8ohm oczywiscie moc minimalna;) ale jesli bedzie potrzeba moge kupic inny ;) wolalbym monitorki ;) cena nie gra duzej roli ale czym taniej tym lepiej :P
  • REKLAMA
  • #8 9615995
    kamil845
    Poziom 9  
    Drugi link by mi odpowiadal, tylko czy jest mozliwosc zastosowania wiekszych glosnikow? Jesli tak jakie wymiary powinny byc i glosniki oraz srednica i dl br'u? :)
  • #9 9616450
    telecaster1951
    To jest gotowy projekt, pod konkretne głośniki. Jeśli chcesz wstawić inne głośniki, musisz projektować kolumnę od nowa.
    Jeśli chcesz coś większego, to przeszukaj temat kolegi Tomq i znajdź coś odpowiedniejszego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować dwie pary kolumn 2-drożnych z głośnikiem niskotonowym o średnicy 16,5-20 cm, preferując monitory. W dyskusji podkreślono, że dodanie większej liczby kolumn może zaburzyć postrzeganie sceny dźwiękowej. Użytkownik preferuje mocniejszy bas, słuchając rapu, hip-hopu i techno w pomieszczeniu o powierzchni 20 m². Wzmacniacz, który posiada, to Dual Class A CV 6030 o mocy 45W na kanał. Uczestnicy dyskusji polecają konkretne projekty kolumn oraz głośniki, takie jak USHER 8945a i 9930, a także zwracają uwagę na konieczność dostosowania projektu kolumn do wybranych głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA