logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja e-mail w SE T230 dla Plus GSM i skrzynki WP.pl

tomek666 15 Lis 2004 11:24 1346 3
REKLAMA
  • #1 986747
    tomek666
    Poziom 11  
    sie ma.może ktoś wie jak skonfigurować SE T230,żeby można było z niego wysyłać mail-e na swoją skrzynkę?telefon mam w plus gsm,a skrzynkę w wp.pl. tomwalewicz(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 987892
    svinx
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    skorzystaj z instrukcjii obsługi, jezeli takową posiadasz, tam jest wszystko napisane, a jak nie to na www.wp.pl w dziale komorki czy jakos tak sa instrukcje w pdfach. tam naprawde pisze, ja tak zrobiłem i działa skrzynke tez mam na wp ale fona w idei! trzeba tylko troche terminów znać!
  • REKLAMA
  • #3 991631
    tomek666
    Poziom 11  
    no właśnie a ja tych terminów nie znam dla mnie to czarna magia,dla mnie najlepszym rozwiązaniem by było jak by te ustawienia wyłożył mi ktoś jak pięciolatkowi krok po kroku.zajrzałem na wp.pod telefony i nic mi to nie dało. :-(
  • #4 992437
    svinx
    Poziom 13  
    Ocena: 7

Bardzo ważne!!!: Klient poczty elektronicznej nie korzysta z połączenia typu WAP! Jeżeli klient nie posiada aktywnej usługi GPRS, a chce korzystać z przeglądarki mailowej to powinien skonfigurować czwarte konto do transmisji typu CSD.

MENU - Komunikacja - Kom. danych - Konta danych - Dodać konto?
    Typ konta - GSM: dane
    Nazwa - dowolna, np. Idea CSD
    Numer telefonu - +48501808080 (koszt: 0,54 zl / 1 min. z VAT)
    ID użytkownika - ppp
    Hasło: - ppp

Potwierdzamy "YES" - pojawi się komunikat "Utworzono nowe konto danych GSM". Następnie wybieramy nowo utworzone konto i wybieramy opcję "Edytuj"

1. Numer telefonu - +48501808080 (koszt: 0,54 zl / 1 min. z VAT)
    2. ID użytkownika - ppp
    3. Hasło - ppp
    4. Żądanie hasła - wyłączone
    5. Szybka transmisja - 9,6 kb/s
    6. Typ wybierania - ISDN
    7. Adres DNS (b.ważny) - 194.9.223.79

Konfiguracja konta e-mail

Należy wejść do menu: Wiadomości -> E-mail -> Opcje -> Edytuj konto -> Dodać nowe?
    Następnie należy zgodnie z parametrami konfiguracyjnymi skrzynki należy wypełnić pola w menu:

Konfiguracja dla idea.net
    Nazwa Konta: dowolna nazwa przyjazna dla użytkownika
    Łącz używając wybór skonfigurowanego Konta Danych - zależnie od tego z jakiego typu połączenia chcesz korzystać (GPRS [np. Idea GPRS Internet] lub CSD)
    Serwer POP3: mail.idea.net.pl serwer poczty przychodzącej
    Port POP3 ustawiony domyślnie
    110
    Skrzynka poczt. "to co jest przed @ w adresie"
    Hasło ****** prywatne hasło do konta pocztowego każdego użytkownika
    Serwer SMTP: mail.idea.net.pl adres serwera poczty wychodzącej
    Port SMTP 25 ustawiony domyślnie
    Adres e-mail xxxxxxxx(_at_)idea.net.pl pełny adres mailowy
    Nadawca: dowolna nazwa nadawcy
    Podpis: dołączanie podpisu - opcjonalnie w zależności czy chcemy korzystać
    Kopiuj wychodzące pozostawienie kopii dla siebie - opcjonalnie w zależności czy chcemy korzystać
    Okres sprawdz. automatyczne sprawdzanie poczty co określony okres czasu- opcjonalnie, zalebżne od użytkownika

Nastęnie ustawiamy konto jako domyślne:
    Wejdź do menu: Wiadomości -> E-mail -> Opcje -> Ustaw konto -> idea.net.pl (wcześniej przygotowana nazwa) -> Yes

Korzystanie ze skrzynki pocztowej

Aby sprawdzić pocztę należy wejść do menu: Wiadomości -> E-mail -> Wyślij i odbierz
    Nastąpi połączenie z internetem, następnie telefon pobierze wiadomości z serwera i wyśle zachowane, wcześniej przygotowane eMaile. Odebrane wiadomości będą dostępne w menu Wiadomości -> E-mail -> Przychodzące
    Aby przygotować list do wysłania należy wejść do menu Wiadomości -> E-mail -> Zredaguj Następnie należy wpisać w pole:

Do: adres odbiorcy;
    Dw: adresaci kopii wiadomości;
    Priorytet: ważność wiadomości: Wysoki, Niski, Normalny
    Temat i treść wiadomości
    Po zakończeniu wybieramy Kontynuować? Aparat otworzy menu wysyłania eMail Wybierz:
    Wyślij teraz - wysłanie przygotowanej wiadomości
    Wyślij teraz z załącznikiem - dołączenie zdjęć (z aparatów cyfrowych)
    Zapisz do wysyłanych

Powodzenia!
REKLAMA