logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać uszkodzenia głowic laserowych i jak je sprawdzić?

kostian 15 Lis 2004 13:09 2094 13
REKLAMA
  • #1 986980
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Mam pytanie w jaki sposób najczęściej ujawniają się uszkodzenia głowic laserowych tzn.jakie objawy mogą o tym świadczyć ?
    Czy istnieje możliwość sprawdzenia takiej głowicy przy pomocy miernika elektr. lub inną metodą ?
    Dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 987485
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    Witam, objawów uszkodzeń głowic laserowych jest sporo, najczęstrze to: brak możliwości zogniskowania się (brudna soczewka, brudny pryzmat, brak wiązki laserowej lub za słaba wiązka), skacze do przodu lub do tyłu, na boki-złe śledzenie ścieżki na skutek uszkodzenia którejś z fotodiod w układzie prowadzenia. Miernikiem nie można sprawdzić głowicy.

Pozdro
    Fazii
  • REKLAMA
  • #3 987788
    kostian
    Poziom 25  
    Serdeczne dzięki "Fazii".
    Czy w sprawnym laserze wysyłana jest wiązka po włączeniu i czy można to sprawdzić ?
    Czytałem że przy pomocy kartki papieru , jeżeli tak to jak to dokładnie zrobić ?
  • #4 988148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 988163
    kostian
    Poziom 25  
    Chyba u mnie jest taki efekt - nie widać żadnego światła z lasera, na dodatek soczewka skacze w elektromagnesie.
    To pewnie kres czytnika -=czas na wymiane.
  • #6 988206
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 992419
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Proponuję popróbować jeszcze przy urzyciu izopropanolu(zmyj soczewkę), a później pokręć trymerkiem na pickup'ie. Czasami przynosi zadziwiająco dobre efekty. Jeśli będziesz jednak wymieniał podzespół nie zapomnij, że w 95% przypadków jest od zabezpieczony przed ESD. Na płóytce jest dodatkowe pole lutownicze. Po podłączeniu lasera do przewodów(nie wcześniej, bo to może drogo kosztopwać) trzeba odessać lutowie z tego punktu. Łatwo o tym zapomnieć, a później długo się klnie, bo sprzęt nie chce pracować. pozdro :sm21:[/quote]
  • #8 993325
    kostian
    Poziom 25  
    Kupiłem nowy laser ale - jakie zbezpieczenie- długo sie przyglądałem i nic nie widzę.
  • REKLAMA
  • #9 994170
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    Są takie punkciki zlutowane, trzeba odessać cynę tak jak napisał Ci Kleki, dobrze suę przyjży.

Pozdro
    Fazii
  • #10 996341
    kostian
    Poziom 25  
    Wielkie dzięki za pomoc - z lupą w ręce przyglądałem się mechanizmowi, elementom i ścieżkom od spodu lasera i nic nie znalazłem.
  • #11 997178
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    A możesz podać symbol tego lasera? bo jeśli jest to np. VAM 1201/02 to nie znajdziesz tam pola lutowniczego, a raczej metalową spinke na końcu taśmy. trzeba ją zdjąć i taśmę wsunąć w gniazdo na płytce.
    Pozdrawiam
  • #12 997299
    kostian
    Poziom 25  
    Tak jest to CDM12.1 - zapinkę zdjąłem a taśmę wsunąłem gdzie trzeba.
  • #13 997387
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    A! i jeszcze jedna rada, dość ważna!
    Jeśli po włożeniu nowego czytnika, laser męczy się z czytaniem płyt, czasem pomaga obniżenie talerzyka. Ja to robię w ten sposób, że popukuję z umiarkowaną siłą w ten talerzyk poprzez specjalie dorobioną tulejkę plastikowa. Możesz równierz spróbować to obniżyć poprzez jakąś listewkę. Musisz jednak uważać żeby nie skrzywić ośki spindla, bo wtedy będzie po ptokach.. Powodzenia!
  • #14 997927
    kostian
    Poziom 25  
    Dziękuję wszystkim za pomoc - problem usunięty, sprzęt przemówił ludzkim głosem.
    Tak naprawdę to nie wiem co było przyczyną dziwnego zachowania lasera.
    Wymieniłem elektrolity których wcześniej nie ruszałem, kondensatory w okolicach kwarcu i układu sterującego - nie sprawdzałem starego lasera czy działa (być może zakup nowego był niepotrzebny) bo podobne objawy były i przy tamtym.
    Proszę o zamknięcie tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenia głowic laserowych najczęściej objawiają się brakiem możliwości zogniskowania wiązki laserowej, jej brakiem lub osłabieniem, a także niestabilnym ruchem soczewki i problemami z prowadzeniem ścieżki spowodowanymi uszkodzeniem fotodiod. Sprawdzenie działania głowicy miernikiem elektrycznym nie jest możliwe. Obecność wiązki laserowej można wstępnie zweryfikować w zaciemnionym pomieszczeniu, obserwując czerwone światło lasera po włożeniu płyty, jednak dokładna ocena stanu optyki wymaga specjalistycznego sprzętu. Laserowe układy optyczne często wykonane są z tworzyw sztucznych, które z czasem ulegają degradacji (tzw. "zaćma"). W przypadku braku światła i niestabilnego ruchu soczewki konieczna jest wymiana głowicy. Przy wymianie należy zwrócić uwagę na zabezpieczenia ESD oraz obecność pól lutowniczych, które czasem wymagają odessania cyny. W modelach takich jak CDM12.1 zamiast pola lutowniczego stosowana jest metalowa spinka na taśmie, którą należy prawidłowo zamocować. Dodatkowo, poprawę działania czytnika może przynieść delikatne obniżenie talerzyka napędu. W niektórych przypadkach problemy z laserem mogą wynikać także z uszkodzeń elementów elektronicznych, takich jak kondensatory elektrolityczne czy układy sterujące, co warto sprawdzić przed wymianą głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA