logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować wentylatory w obudowie dla TV plazmowego Samsung PS50C530?

stawnasto 17 Cze 2011 10:16 2036 8
  • #1 9622107
    stawnasto
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam Serdecznie.
    Będę przebywała 3 dni na targach i będę miał 50 calowy telewizor plazmowy samsung ps50c530, Ze względów estetycznych targów telewizor musi być obudowany.
    Zaprojektowałem taką szafę z blachy 2mm jak za zdjęciu, z przodu widać wycięcie na ekran 16:9 (TV ustawiony pionowo, obrócony o 90 stopni) i tylna ściana to otwierane drzwi na klucz. Grubość konstrukcji to 20cm.

Wiem że plazma się grzeje i trzeba zastosować wentylacje i otwory. Planuję zamontować dwa wentylatory ścienne (10cm średnica, wydajność 85m3/h jeden) i wyciąć otwory wentylacyjne.
    Telewizor będzie chodził non stop kilka dni, pytanie w jakich miejscach zamontować wentylatory (czy maja dmuchać do środka czy odwrotnie) i w jakich miejscach powycinać otwory wentylacyjne (patrz zdjęcie i numery).

Z góry dziękuje za pomoc.
    Załączniki:
    • Jak zamontować wentylatory w obudowie dla TV plazmowego Samsung PS50C530? Grzanie.jpg (34.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 9622181
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Dobrym przykładem będzie chłodzenie komputerów.
    Nadmuch na dole (14), wyciąg powietrza na górze (2 lub 8).
  • #3 9622380
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Przepraszam bardzo ale przy takim ustawieniu TV i sugestii przedmówcy TV zostanie ugotowany, ciepłe powietrze nie będzie miało możliwości wydostania się ze środka odbiornika. Wentylatory powinny przeganiać powietrze przez szczeliny w obudowie TV czyli wlot - spód TV , wyciąg góra TV ja osobiście zamontowałbym dwa wentylatory tylko wyciągowe tam gdzie jest góra TV i otwory ( wiele) od strony stopy TV.
  • #4 9622489
    stawnasto
    Poziom 19  
    Czyli otwory wentylacyjne w rejonach 13-14-15 (dół) telewizora i wentylatory które będą wydmuchiwały powietrze na zewnątrz w lokalizacji 1-2-3 lub 7-8-9. Pewnie 1-2-3 będzie lepszym zastosowaniem??
    Czy zamknięcie tylnych drzwi obudowy powinno być szczelne??
    tak aby powietrze wchodziło tylko przez otwory wentylacyjne 13-14-15 ??
  • #5 9622615
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Wlot powietrza 13-14-15, wyciąg 1-2-3 , kolega forest(star) też miał rację ( bez nadmuchu) . Sugerowałem się rysunkiem co świadczyło o obruconym o 90° odbiorniku, a takie ustawienie widziałem w praktyce TV LCD w jednym z urzędów ( fakt TV-Monitor z wbudowanymi wentylatorami i reagującymi na położenie TV H lub V oba wyciągowe).
  • #6 9622629
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    jur1 - a jeśli telewizor stoi sobie na stoliku i nic na niego nie dmucha?
    Wymiana powietrza odbywa się wtedy przez konwekcję (ciepłym do góry) - i to wystarcza.
    W mojej propozycji powietrze z zewnątrz będzie wdmuchiwane pod TV, a ciepłe wyciągane u góry. Przy tej wydajności wentylatorów (m³ na minutę) TV na pewno będzie bardziej wentylowany, niż stojąc swobodnie.
    Dlaczego zaproponowałem taki układ (jeden tłoczy, drugi wyciąga). Bo wtedy powietrze jest pobierane i wydmuchiwane w zaplanowanych miejscach (a nie przez np nieszczelności w obudowie).
    Moim skromnym przy tej wydajności wentylatorów układ dwóch wiatraków wyciągowych (na górze) lub dwóch tłoczących (na dole) też się sprawdzi.

Dla przykładu - podobnie mam skonstruowaną stację czołową: powietrze z klimatyzacji jest wtłaczane przez podłogi szaf, a wentylatory na szafach wyciągają.
    Uwaga praktyczna: otwarcie szafy powoduje wzrost temperatury urządzeń.

P.S.
    No chyba, że faktycznie ten TV jest przekręcony o 90 stopni :twisted:
  • #7 9622716
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Cały zamęt przez te 90° - sory.
  • #8 9623884
    stawnasto
    Poziom 19  
    Ten TV jest obrócony o 90 stopni, będzie podwieszony w obudowie tak że jego krótszy bok będzie podstawą (w poziomie), a dłuższy bok telewizora będzie bokiem (w pionie)

Czyli ostatnia wypowiedź *Forestx-a* odnosi się do telewizora jakby stał w normalnej pozycji, nie obróconej o 90 stopni?? bo już się pogubiłem :) mam racje ?
  • #9 9625014
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Coś z własnego doświadczenia.

Miałem podobny problem.
    O ile w ustawieniu poziomym jest sprawa prosta to przy obróceniu "do pionu" sprawa się komplikuje.
    Są co prawda specjalne monitory do orientacji pionowej ale są na tyle drogie ze mało prawdopodobne by udało się taki monitor wykombinować. Różnica polega tylko na rozmieszczeniu otworów wentylacyjnych - standardowe telewizory maja najczęściej otwory na górze i na dole, natomiast specjalne monitory maja otwory także po bokach.
    Ja rozwiązałem to w sposób następujący.
    Po zamocowaniu odbiornika w pozycji pionowej w specjalnej ramie zrobiłem z lekkiej sklejki i taśmy na krokodyle coś w rodzaju kanału wentylacyjnego który osłaniał wszystkie "dolne" (przed obróceniem) otwory nawiewowe. Krawędzie były uszczelniane do obudowy przy pomocy gąbki uszczelniającej od okien, gdzieniegdzie wspomagane taśma na krokodyle. Wnętrze kanału wykleiłem cienka gąbką by zminimalizować szumy powietrza.
    Do tylnej ścianki kanału (patrząc od strony ekranu) zamocowałem osiem wolnoobrotowych wentylatorów 5-cio calowych na 12V zasilanych z zasilacza od halogenów (z prostownikiem na napięcie stałe).
    "Monitor" został zamocowany do ściany na obrotowym uchwycie w pozycji pionowej a kanał wentylacyjny był odstawiony od ściany na około 6 cm.
    Z tego co wiem to ekran ten pracuje w pewnej Aptece po dziś dzień już chyba ze 3 lata.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zamontować wentylatory w obudowie dla telewizora plazmowego Samsung PS50C530, który będzie używany na targach przez kilka dni. W obudowie z blachy o grubości 2 mm, telewizor będzie ustawiony pionowo, co wymaga odpowiedniego systemu wentylacji. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby wentylatory były umieszczone w dolnej części obudowy, aby wciągały powietrze przez otwory wentylacyjne, a ciepłe powietrze wydmuchiwane było na górze. Wskazano na konieczność uszczelnienia tylnych drzwi obudowy, aby powietrze mogło wchodzić tylko przez zaplanowane otwory. Wskazówki dotyczące montażu wentylatorów oraz ich lokalizacji w obudowie są kluczowe dla zapewnienia odpowiedniego chłodzenia telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA