logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozplanować montaż wentylatorów 120x120mm w obudowie?

freezy89 21 Lip 2006 10:46 1885 9
  • #1 2838924
    freezy89
    Poziom 10  
    Witam. Jako, że sam juz główkuje kilka dni nad dobrym rozplanowaniem, postanowiłem poprosić o radę fachowców :D Powiedzcie mi, drogie dzieci :D, gdzie mogę wstawić wentyle w swojej obudowie? Myślałem nad zamontowaniem w górnej ścianie wentyla 120x120mm. Na fotach ją widać:
    Załączniki:
    • Jak rozplanować montaż wentylatorów 120x120mm w obudowie? 1136563722np7.jpg (23.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozplanować montaż wentylatorów 120x120mm w obudowie? 1136563721su3.jpg (37.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozplanować montaż wentylatorów 120x120mm w obudowie? 113656372ot0.jpg (21.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2839016
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1686
    W bocznej ściance 2 wiatraki 80mm. Jeden na wysokości grafiki dmuchający na nią, drugi dmuchający na procesor. W górnej pokrywie 120mm wyciągający gorące powietrze.
    Michał
  • #3 2839262
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    sorry ze sie podepne, tez tak sobie mysle o wstawieniu wiatraka w bocznej sciance (na razie mam w tej sciance "tube" nakierowana na wentyl procesora) takze prosze o porade czy zostawic te tube (rezygnujac z wiatraka) czy wyjac tube i wstawic wiatrak zasysajacy- aa i bylby to jedyny wiatrak w obudowie (pomijajac te na procku, zasilaczu, i grafice)
    A jesli chodzi o twoja obudowe to z tego co widac nie bardzo jest jak, bo: w bocznej sciance musialbys ponawiercac otwory, to samo tyczy sie przodu (inaczej bedzie robil tylko podcisnienie), jedynie zostaje tyl (wyciagajacy) zdaje sie ze jest tam zamocowanie pod wiatrak 80mm (hm, lub jakis mniejszy), jesli sie za to wezmiesz nie zapomnij pozakladac filtry przeciw kurzowe
  • #4 3003307
    portal2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeżeli myślisz o podkręcaniu procesora to radzę żałożyć dodatkowy wentylator bo w przeciwnym razie procek zacznie się grzać a cooler na nim zacznie niemiłosiernie wyć, co za tym idzie bedziesz musiał zdjąć ścianę obudowy by dostarczyć więcej powietrza. Jeżeli jednak teraz procek się nie grzeje a wentylator chodzi na "wolnych obrotach" to możesz pozostać przy tubie.

Osobiście mam 3 sztuki LEDowych wentylatorów wbudowanych w obudowę. Jeden umieściłem na górnej ścianie obudowy (zasysa świerze powietrze dla wszystkich podsespołów. Drugi (umieszczony na przeciwko procka) zasysa powietrze przez rękaw powietrzny do procka. Trzeci (umieszczony nieco niżej) dostarcza powietrza grafice. Pozostała jeszcze tylko kwestia wypychania ciepłego powietrza na zewnątrz ale myślę że wystarczy tu zwykły, tani cichy wentylator na tylniej ścianie obudowy.

Modyfikacja spowodowana była tym iż tak jak wcześniej spomniałem, po podkręceniu procka i przy zamkniętej obudowie, cooler wył a procek się grzał, co zmusiło mnie do zdemontowania jednej ściany obudowy całkowicie i koszystania z takiej obudowy do dnia modyfikacji.

Pozdrawiam :)
  • #5 3004064
    kosi77
    Poziom 16  
    Możesz zamontować do tuby wiatrak o niższych obrotach niż ten z procka tak żeby delikatnie podawał powietrze( ja tak miałem kiedy zainstalowane do momentu radykalnych zmian ;-) ). Jeżeli po zamontowaniu pozostałych wiatraczków (na boku i górze i z tyłu budy) będziesz nadal miał za wysoką temperature na elementach to możesz zamontować wiatrak na przodzie pod napędami ( np. jakąś kolorową 9-tkę)
    Może moje zdjęcie podpowie ci co robić :D
    Wiatrak na boku obudowy dmucha na grafikę, z góry na procka a ten z tyłu (92x92) wyciąga na zewnątrz

Jak rozplanować montaż wentylatorów 120x120mm w obudowie?
  • #6 3269124
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Na górze proponuje montować wentyle wyciągające ciepłe powietrze, bo jak wiadomo ono jest lżejsze od chłodnego:) Pozdrawiam.
  • #7 3269690
    Maniek_Service
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dodatkowo ten na gorze wciaga wszystek kurz ktory jak wiadomo opada z gory. np. z szafy.
  • #8 3299949
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    lewy bok na wusokosci proca tam daj jednego , jeden od gory samej wytnij kulko np. dremlem i jeden na samym dole na przednim panelu
  • #9 3300207
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    hmmwv napisał:
    lewy bok na wusokosci proca tam daj jednego , jeden od gory samej wytnij kulko np. dremlem i jeden na samym dole na przednim panelu

Nie wiem czy kolega zauważył, ale panel jest falowany i taki zabieg tragicznie wpłynąłby na estetyke obudowy.

Co do wentylków to tak, jak najbardziej, jeden wyciągowy na górze. 12Cm albo i większy jak się trafi! ;). Jeśli kolega bocznej blachy ciąć nie chce, to proponuje znaleźć blache z kratami na dole (też oczywiście jeśli jest możliwość włożenia blachy innej niż niefabryczna). Dodatkowo zasilacz z wentylatorem 12Cm i w obudowie będzie taki przeciąg w pionie że być może nawet wentylatory w ścianie bocznej nie będą potrzebne.
  • #10 3305092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego rozmieszczenia wentylatorów 120x120 mm w obudowie komputerowej w celu efektywnego chłodzenia podzespołów. Zaleca się montaż wentylatorów wyciągających ciepłe powietrze na górnej ściance obudowy, ponieważ ciepłe powietrze jest lżejsze i unosi się ku górze. Wentylatory boczne, szczególnie na wysokości procesora i karty graficznej, powinny dostarczać świeże powietrze bezpośrednio do tych komponentów. W tylnej ściance sugeruje się montaż wentylatora wyciągającego powietrze na zewnątrz. Wskazano, że wentylatory 120 mm mają większą wydajność i są cichsze niż 80 mm, co czyni je lepszym wyborem mimo nieznacznie wyższej ceny. Zaleca się również stosowanie filtrów przeciwkurzowych, zwłaszcza przy montażu wentylatorów w bocznych ściankach. W przypadku podkręcania procesora warto zwiększyć liczbę wentylatorów, aby uniknąć przegrzewania i hałasu coolera. Niektórzy użytkownicy stosują dodatkowe wentylatory LED, które poprawiają chłodzenie i estetykę. Wskazano także na możliwość modyfikacji obudowy, np. wycinania otworów lub wymiany bocznej ścianki na taką z kratami wentylacyjnymi, aby poprawić przepływ powietrza. Montaż wentylatora na górze może jednak powodować zasysanie kurzu z otoczenia, co należy uwzględnić przy doborze filtrów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA