logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana karty graficznej w Fujitsu Siemens AMILO Pi 2540 - porady i złącze

aiver3 17 Cze 2011 10:40 10611 4
REKLAMA
  • #1 9622183
    aiver3
    Poziom 11  
    Ocena: 56
    Witam!
    Ostatnio w laptopie Fujitsu Siemens AMILO Pi 2540 pojawił mi się BSOD, komputer się wyłączył i od tamtej pory po włączeniu zapalają się wszystkie lampki łącznie z kamerą (zawsze tak było przez kilka sekund przed startem systemu) i dalej nic się nie dzieje. Nie można uruchomić systemu awaryjnego ani BIOSu, po prostu zero reakcji. Wiem już, że system jak i dysk oraz RAMy są sprawne, więc podejrzewam, że padła karta graficzna, ponieważ już od jakiegoś czasu gasł na jakiś czas ekran.
    Karta to ATI Radeon M72-M.
    Mam pytanie czy mogę wymienić kartę na jakąś inną, najlepiej z chipsetem nVidia i jak dopasować nową kartę. Jak nazywa się złącze, przez które karta łączy się z płytą główną?
    Poniżej zdjęcia karty:

Wymiana karty graficznej w Fujitsu Siemens AMILO Pi 2540 - porady i złącze Wymiana karty graficznej w Fujitsu Siemens AMILO Pi 2540 - porady i złącze
  • REKLAMA
  • #2 9622297
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Oczywiscie posypala sie karta.
    Nijak sie zlacze nie nazywa. FS w tym modelu zamiast uzyc normalnego zlacza MXM(I,II,III) wymyslilo swoje wlasne tak jak np Toshiba w modelu P200. Nie da sie tej karty wymienic na nic oprocz identycznej do tego modelu. Z uwagi na wartos tego laptopa jak dla mnie szkoda zabawy.
    Lepiej sprzedac na czesci i kupic jakas uzywke. Wyjdzie taniej niz naparwiac/wymieniac karte.
    Swoja mam identyczny model tego laptopa w tej chwili przerobiony na chlodzenie wodne :-)
  • REKLAMA
  • #3 9622382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9622428
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Zalezy co chcialby kupic autor tematu. Nie mozna wrzucac wszystkiego do jednego worka i wychodzic z przekonania, ze wszystkie laptopy z allegro sa po piekarniku. Mozna kupic od kogos normalnego, odebrac na miejscu itp. Nie ukrywam 1/10 laptopow ktore kupuje na allegro jest mocno "zmeczona zyciem" ale wystarczy pogadac, zobaczyc kto to sprzedaje itd.

Mozliwe tez, ze autor nie potrzebuje grafiki dedykowanej w stylu tych wszystkich padajacych nvidii i wystarczy mu jakas integra. Wczoraj sprzedalem np sony vaio: c2d+2gb ram+ 160gb dysk+ x4500 za 550zl.

Z tego FS jak sie postarac spokojnie mozna 350zl na czesci dostac.

Smiem twierdzic, ze zdecydowanie lepszym pomyslem jest doplacic 200zl i kupic cos takiego jak wspomnialem niz naprawiac za ~ 130zl uklad + 200zl wlutowanie (oczywiscie zakladajac usterke ukladu). Nowa karta to z 250zl. Tak czy siak wyjdzie drozej, moze na to samo.

Szansa ze padnie dowolny laptop z grafika niezintegrowana z allegro jest wg mnie duzo, duzo mniejsza niz ze padnie karta wspomniania w tym temacie. Chyba, ze by kolega autor zaplacil gdzies 250-300zl w sumie i dostal gw na np. 1 rok.

Zakladajac, ze autora interesuje tylko grafika pokroju tej, ktora mial faktycznie duzym ryzykiem obarczony jest zakup z allegro.
  • #5 9629809
    aiver3
    Poziom 11  
    Ocena: 56
    Znalazłem taką kartę na Allegro za 160zł, sprzedawca udziela gwarancji tylko na 1 mięsiąc więc zobaczę jeszcze ile kosztowałaby regeneracja tej karty w serwisie. Dzięki za pomoc! Trochę to rozjaśniło sytuację.

Znalazłem jeszcze taką kartę:
    http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-radeon-hd2600-amilo-xi2550-i1668231224.html

wprawdzie do innego modelu FS ale wygląda identycznie a ma 512 MB. Wydatek większy ale za 300zł nie kupię nowego laptopa a nie chce mi się bawić w sprzedaż na części i szukanie podobnej klasy sprzętu.

Jest na Allegro kilka Radeonów 2400 i 2300 (nie wiem czym się różnią) przeznaczone dla modelu Pi 2540 ale każda z nich to wydatek 200-300zł.
REKLAMA