logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu nie włącza lampy mimo prawidłowego podłączenia - co sprawdzić?

osiniho11 18 Cze 2011 13:28 16570 10
REKLAMA
  • #1 9625911
    osiniho11
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Parę dni temu zakupiłem czujnik ruchu, który jest zamontowany przy wiacie gdzie parkuję samochód. Podłączyłem lampę i potem chciałem podłączyć ten czujnik. Według schematu producenta muszę podłączyć:
    -przewód fazowy z brązowym czujnika
    -przewód neutralny z niebieskim czujnika
    -przewody żarówki z niebieskim, a drugi z czerwonym czujnika
    (w niebieskim czujnika są podłączone dwa przewody)

Zrobiłem tak jak na schemacie, przechodzę obok czujki i ona oddaje dźwięk ,,pyka,, ale żarówka nie świeci. Kupiłem nową żarówkę i też nie działa a na zaciskach żarówki jest napięcie.
    I tu moje pytanie czy czujnik jest popsuty czy może ja coś źle podłączyłem?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9625928
    F4T4L
    Poziom 15  
    Jakie masz napięcie na zaciskach żarówki ? Możesz wrzucić zdjęcie schematu ?
  • REKLAMA
  • #3 9626034
    osiniho11
    Poziom 10  
    Napięcie na zaciskach to 15-16 V
  • REKLAMA
  • #4 9626174
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Kolego jeśli posiadasz miernik to zmierz napięcie na wejściu do czujnika tzn między niebieskim a brązowym a następnie zmierz między niebieskim a czerwonym oczywiście przy wcześniejszym wymuszeniu załączenia czujnika poprzez ruch ręki przed sensorem jeśli na wejściu masz napięcie a na wyjściu nie ma to reklamuj czujnik jeszcze podaj jakiej mocy jest ta żarówka.
  • #5 9626221
    osiniho11
    Poziom 10  
    Na wejściu jest 230 , a pomiędzy niebieskim i czerwonym też 230. Więc czujnik jest w porządku. Moc żarówki to 100 W a na opakowaniu czujnika jest napisane że minimalne obciążenie to 60 W. Więc żarówka jest w porządku. Więc co to może być ?
  • #6 9626700
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Matko Boża, samodzielności i myślenia deczko potrzeba,..... skoro masz miernik i umiesz się nim posłużyć to zmierz wiec czy w oprawce żarówki jest tez wymagane napięcie, jeśli jest to pewnie gwint lub stopka żarówki nie dotyka do blaszki w oprawce. Trzeba podgiąć. A żarówka na pewno sprawna? Sprawdzałeś w innej lampie?
  • #7 9627607
    osiniho11
    Poziom 10  
    Panie piter244 nie jestem idiotą i wiem że może być tak, że niema odpowiedniego styku w oprawie oświetleniowej, baaa powiem więcej. Jak żarówka ( cała lampa jeśli nie wiadomo ) jest podłączona w obwód jako samodzielna czyli bez czujnika, to świeci i to nawet bardzo, a gdy podłącze owy nieszczęśliwy czujnik to już nie świeci. Nie śmiecił bym forum bez potrzeby, a jak dla mnie jest to dziwna sprawa że lampa z czujnikiem nie świeci, a bez świeci aż miło !
  • REKLAMA
  • #8 9628165
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Hm dziwna to sprawa kolego ponieważ napisałeś że na wyjściu czujnika posiadasz napięcie 230V. Niestety nie umiem więc podpowiedzieć dla czego żarówka po podaniu stosownego napięcia nie świeci.
  • #9 9628183
    EuMe
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Ale rozrywka, naprawdę dziwna sytuacja. Rozumiem, że napięcie jest, a prądu (I) niema; może przekaźnik ma coś z ze stykami?
  • #10 9628205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 9628284
    osiniho11
    Poziom 10  
    Panowie, też mi się zdaje że coś z przekaźnikiem jest nie tak. W poniedziałek bd go reklamował. Dziękuje wszystkim za pomoc ! Pozdrawiam wszystkich !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z czujnikiem ruchu, który nie włącza lampy mimo prawidłowego podłączenia. Po sprawdzeniu napięcia na zaciskach żarówki (15-16 V) oraz na wejściu czujnika (230 V), okazało się, że czujnik działa, ale żarówka nie świeci. Użytkownik wymienił żarówkę na nową (100 W), która również nie działała z czujnikiem, mimo że świeciła w innym obwodzie. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie styków przekaźnika w czujniku oraz poprawności połączeń. Ostatecznie użytkownik uznał, że problem może leżeć w uszkodzonym przekaźniku i planuje reklamację czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA