logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na monitorze po uruchomieniu komputera.

liquid654 18 Cze 2011 21:34 2297 7
REKLAMA
  • #1 9627387
    liquid654
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam problem z komputerem:
    Płyta gł. - ESC NForce 4 - a754
    Opis płyty
    Procesor - AMD Athlon 64x 3000+
    Grafika - PALIT geforce 8600 gt sonic +
    Zasilacz - FSP GROUP 350W
    Pamięć - 2 x 512mb kingston

Mianowicie, komputer po włączeniu dziala ale na monitorze nic się nie wyświetla tylko cable not connected.
    Podczas uruchamiania trzeba nacisnąć czasami 3-6 razy na włącznik żeby wszystko ruszyło, a jak ruszy to świeci tylko czerwona dioda, a powinna jeszcze zielona jak zawsze. Wszystkie wiatraki działają, uruchamia się windows itd. ale na monitorze nic się nie wyświetla.

Kiedy zresetowałem komputer 3 dni temu, bo się zaciął to wtedy to zaczęło się dziać. Zdarzyło się też 3 razy że działało wszystko i grałem może 1h i znowu się zacinał wiec reset zrobiłem i potem to samo.

Sprawdzałem kartę graficzną na innym kompie i działa, wiec to nie z nią problem chyba. Może problem tkwi w płycie głównej ale nie znam się na tym.

Proszę o pomoc i szybką odpowiedz z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 9627507
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    To może, ale nie musi, być wina zasilacza. Na początek do obejrzenia kondensatory na płycie głównej i w zasilaczu, stawiam na to, że będę spuchnięte. Po inspekcji będziemy radzić dalej.

PS. Wentylatory, nie wiatraki, to są dwa odmienne urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 9636317
    liquid654
    Poziom 10  
    To tak.
    To nie wina zasilacza bo wsadziłem z innego kompa, mocniejszy i działający i to samo było, dalej nie działa.
    Na płycie nie zauważyłem żadnych spuchniętych kondensatorów, ale wrzucam zdjęcia więc sami zobaczcie.

Zdjęcia - http://chomikuj.pl/lukasor/Zdj*c4*99cia+na+Elektroda.pl/Nowy+folder+(2)

Kolega mówi że to procesor ale nie wiem czy to prawda bo nie mam jak to sprawdzić, ale mi się wydaje że bez procesora powinien bios się wyświetlić.

Mam jeszcze prośbę bo zauważyłem że mam odłączony głośnik z obudowy może wiecie gdzie go podłączyć

Zdjęcia - http://chomikuj.pl/lukasor/Zdj*c4*99cia+na+Elektroda.pl

Proszę o dalsze instrukcje i pomysły.Z góry dziękuje.

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #4 9636711
    Maryush
    Poziom 22  
    Ocena: 90
    Wydaje mi się, że Twoja płyta główna dokonuje swojego żywota. Taka przypadłość pojawia się, gdy zaczynają występować mikropęknięcia w lutach, a dokładniej w kulkach pod układami BGA - mostki północny i południowy.
  • #5 9637173
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    To że mocniejszy zasilacz podłączyłeś to nie znaczy że też jest dobry.Jaki zasilacz podłączyłeś?Zdjęcia inaczej się wkleja.Podłącz stabilny zasilacz.
  • #6 9637235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9637611
    liquid654
    Poziom 10  
    Podłączyłem dobry zasilacz, bo używam go teraz i działa dobrze na tym kompie (moim drugim), gram na nim w gta 4, crysis i inne wymagające gry i nic się nie dzieje, a znowu taki głupi żeby podłączyć niesprawdzony zasilacz to nie jestem.

Logic 500W
    Może nie jest firmowy, ale na pewno działa

Dodano po 59 [sekundy]:

Krata graficzna również dobra, teraz używam w innym kompie i działa normalnie.
  • #8 9637647
    strzala_123
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    GPU do sprawdzenia, podłuż drugą kartę - jeśli zmian nie będzie - płyta główna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po włączeniu nie wyświetla obrazu na monitorze, mimo że system operacyjny się uruchamia. Komputer wymaga wielokrotnego naciśnięcia przycisku zasilania, a na monitorze pojawia się komunikat "cable not connected". Użytkownik sprawdził kartę graficzną, która działa w innym komputerze, oraz zasilacz, który również był podmieniany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w płycie głównej, która może mieć mikropęknięcia w lutach, lub w samej karcie graficznej. Użytkownik prosi o dalsze instrukcje oraz pomoc w podłączeniu głośnika z obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA