logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[stm32]Jak przygotować działajace środowisko do programowania na Linux'ie?

hufca 21 Cze 2011 13:01 2455 2
REKLAMA
  • #1 9635794
    hufca
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Pragnę zacząć naukę, programowania mikrokontrolerów STM32. Używam systemu Linux (Ubuntu), dlatego też chciałem zapytać, czy komuś udało się przygotować dobrze sprawujące się środowisko do pisania, kompilowania, programowywania układów przy użyciu prog. np. J-link. w internecie znalazłem kilka konkretów, np.:
    http://www.stm32.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=75:cortex-m3-pierwszy-projekt-w-open-source&catid=35:porady&Itemid=57
    jednak artykuł wydaje sie nie być zbyt aktualny (albo mam po prostu pecha), gdyż nic nie działa jak trzeba i mam same problemy, których opisu nawet nie znalazłem w internecie.
    Czy to najlepszy sposób? Jakich narzędzi użyć?
    Proszę o pomoc,
  • REKLAMA
  • #2 9637404
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Na stronnie FreddiegoChoppina jest opis jak sobie skonfigurować Eclipsa wraz z całym toolchainem do ARMów (m in STM32) + debuggerem. To wszystko co tam jest opisane można zrobić na linuksie bo to są narzędzia pisane właściwie pod linuksa (w większości). Nie wiem czy poprawiono obsługę JLinka w ciągu ostatnich 2 lat, ale dwa lata temu jeszcze była ona w OpenOCD tylko częściowa

www.freddiechoppin.info

I żeby nie było, że pociskam - sam odpaliłem wszystko na linuksie :)
REKLAMA