logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożysko w pralce Indesit WITL 85 bez uszkodzenia obudowy?

henryy 23 Cze 2011 20:05 2290 6
  • #1 9643462
    henryy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy da się "wyrwać" jakoś łożysko nie uszkadzając obudowy?
    Pozdrawiam

Jak wymienić łożysko w pralce Indesit WITL 85 bez uszkodzenia obudowy? Jak wymienić łożysko w pralce Indesit WITL 85 bez uszkodzenia obudowy?
  • #2 9643497
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jeżeli już to wycisnąć pod prasą hydrauliczną do tego celu stworzoną. Zapytaj u mechanika samochodowego.
  • #3 9643586
    henryy
    Poziom 11  
    Problem w tym, że to łożysko jest zamknięte z obu stron stałymi krawędziami obudowy. Co prawda obudowa, to jakiś kompozyt plastikowy, w dodatku ponacinany , tak jakby montaż tego łożyska był dokonywany poprzez wcisk przez te krawędzie na siłę. Chodzi o to czy jak zadziałam prasą, to nie oberwę krawędzi zabezpieczającej.
  • #4 9643693
    Naimad_86
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    No jest możliwość uszkodzenia niestety. Właśnie widząc te nacięcia z pierwszego zdjęcia wnioskowałem że montaż był poprzez wciśnięcie. Według mnie używając nacisku na łożysko przy piątym otworze na pierwszym zdjęciu (oczywiście od drugiej strony) powinno się udać wyjąć. Przy montażu postąpić podobnie.
  • #5 9644417
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1485
    Nic tu nie wyciśniesz bez uszkodzenia obudowy . Pęknięcia które widzisz powstały w czasie eksploatacji pralki. Do wymiany nowa obudowa ułożyskowania , a najlepiej komplet - 2 strony.
  • #6 10014794
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    mozna jeszcze wytoczyć plastik wyjać łozysko później wytoczyc rowek na pierscień zabezpieczający lub jeżeli to plastik pp lub pe tak wytoczyć żeby później wspawać ten wytoczony plasikowy pierscień.

ale właściwie ile kosztuje ten element i czy to sie opłaci???? To nie wiem.
  • #7 10016887
    henryy
    Poziom 11  
    Trochę stara sprawa, ale wyjąć łożyska się nie da. Popękała mi plastikowa obudowa. Koszt ułożyskowania, to ponad stówę na jedną stronę. Już miałem wyrzucić pralkę, bo tak mnie wkurzyli. Po trzech dniach grzebania w internecie znalazłem hurtownię, w której o dziwo te ułozyskowania mieli po niecałe czerdzieści złotych. Złożyłem pralkę i nadal chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany łożyska w pralce Indesit WITL 85 bez uszkodzenia obudowy. Użytkownicy sugerują, że wyciśnięcie łożyska pod prasą hydrauliczną może prowadzić do uszkodzenia obudowy, która jest wykonana z kompozytu plastikowego i ma stałe krawędzie. Wskazano, że montaż łożyska mógł być realizowany poprzez wciśnięcie, co zwiększa ryzyko uszkodzenia. Niektórzy użytkownicy zauważają, że pęknięcia w obudowie mogą być wynikiem eksploatacji. Alternatywne rozwiązania obejmują wytoczenie nowego elementu z plastiku, jednak koszt wymiany ułożyskowania może być znaczny. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji znalazł hurtownię oferującą ułożyskowanie w przystępnej cenie, co pozwoliło na naprawę pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA