logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pralkę Whirlpool AWM 6081 należy odłączać od zasilania po praniu?

kasprzyk 16 Lis 2004 18:42 9911 13
REKLAMA
  • #1 990291
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Cześć

czy należy (trzeba) lub jest nakazane każdorazowo po zakonczeniu prania wyłączać z gniazdka sieciowego 230V wtyczke od zasilania pralki????

jak można zinterpretować zdanie: "Nie należy pozostawiać niepracującej pralki podłączonej do zasilania"

czy podczas załączonego zasilania 230V, (wtyczka włączona do gniazdka) i przekręconej gałce programatora w pozycję O (zero, off) - na programatorze wystepują napięcia i może dojść w tym czasie do uszkodzenia tego urządzenia???
  • REKLAMA
  • #2 990671
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem!Jestem zwolennikiem wyłaczania z sieci (mam "róznicówke") i zakręcania wody.Do pralki dochodz 230 do wyłcznika głównego(niektóre firmy montuja jednobiegunowy!!!! , prala wyłaczona palce do naprawy i trach!-2 nauczki i wtyczka przed oczami!) OGÓLNIE Ostroznośc popłaca!
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #3 990800
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

popieram kolegę - bezpieczeństwo najważniejsze - ale akuat nie oto mi tutaj chodzi ;)

Panowie z serwisu stwierdzili, że powinno się za każdym razem wyłączać wtyczkę z prądu, ponieważ przepięcia i wahania w sieci, podczas nieużywanej ale włączonej do prądu pralki, uszkodziły programator.

czy koledzy się z tym zgadzają???

Nie wiem, czy przypadkiem zakupując ten towar, się nie uwsteczniłem.....
    jeżeli nie ma dodatkowego wyłącznika sieciowego, jest solidny przewód połączeniowy z wtyczką z "bolcem" świadczy to chyba o tym, że jest to urządzenie przeznaczone do stałej pracy. Nie jest używane rzadziej niz telewizor czy komputer (małe baby w domu :) ) czy koledzy takze nurkują pod biurko, za meblościankę, żeby odłączyć przewód połączeniowy od telewizora czy komputera po zakończonym oglądaniu, użytkowaniu ????? :)
    Powinni w takim razie, w instrukcji napisać, żeby przed zakupem uzbroić mieszkanie w łatwo dostepne gniazdo 230V - w celach częstych "wkładań i wyciągań" przewodu zasilającego. :)

czy może jestem za wygodny????

dodali jeszcze, że te typy są czułe na przepięcia..... - czyli chyba felerne??? 1 rok użytkowania i benc!! inne urządzenia pracują już około 10 lat w tych samych warunkach, w całym bloku jest tego jeszcze więcej i działają bezproblemowo???.

Wyłączania sieci zdarzają się raz na kilka miesięcy (awaria) wahania w sieci - nie wystepują żadne!!! takiej sytuacji jeszcze nie zaobserwowałem, - nikt także inny się nie skarżył.

proszę o opinie

pozdrawiam
  • #4 990866
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Podzielam opinię jaką napisał TFX również zalecam klientkom wyłanczanie z gniazda sieciowego i zakręcanie zaworu doprowadzającego wodę.
    Nie chodzi tu o jakiekolwiek lenistwo czy wygodę, ale dla bezpieczeństwa. :arrow: Kasprzyk nie spotkałeś chyba jeszcze skutków uderzenia piorunu, gdy sprzęt był włączony do sieci w czasie burzy, oraz zalania wodą mieszkania gdy pralka nie była włączona a nabrała sama wodę i wylała na podłogę 8O
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #5 990987
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem Firmy się zaczynaja sie asekurować.A pralka nie stoi w pokoju,Łazienka to wilgoc i woda.Czy ktoś wyłacza lodówke jak jedzie na urlop?.Miałem taka w "naprawie".Padła spreżarka i ok. tygodnia nieotwierana, zawartości nawet psy nie chciały jeśc..Gdzie jest napisane w instrukcji o wyłaczaniu?A na koniec to trudne wywalczyć rekompensate od ZE(czas,koszta,pisma)."Jak walnie piorun to dlaczego w moją chałupe?"
    Pozdrawiam TFX
  • #6 991761
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

czy należy (trzeba) lub jest nakazane każdorazowo po zakonczeniu prania wyłączać z gniazdka sieciowego 230V wtyczke od zasilania pralki????

jak można zinterpretować zdanie: "Nie należy pozostawiać niepracującej pralki podłączonej do zasilania"

czy podczas załączonego zasilania 230V, (wtyczka włączona do gniazdka) i przekręconej gałce programatora w pozycję O (zero, off) - na programatorze wystepują napięcia i może dojść w tym czasie do uszkodzenia tego urządzenia???

model pralki: Whirlpool AWM 6081

Panowie z serwisu stwierdzili, że powinno się za każdym razem wyłączać wtyczkę z prądu, ponieważ przepięcia i wahania w sieci, podczas nieużywanej ale włączonej do prądu pralki, uszkodziły programator.

czy koledzy się z tym zgadzają???

Nie wiem, czy przypadkiem zakupując ten towar, się nie uwsteczniłem.....
    jeżeli nie ma dodatkowego wyłącznika sieciowego, jest solidny przewód połączeniowy z wtyczką z "bolcem" świadczy to chyba o tym, że jest to urządzenie przeznaczone do stałej pracy. Nie jest używane rzadziej niz telewizor czy komputer (małe baby w domu ) czy koledzy takze nurkują pod biurko, za meblościankę, żeby odłączyć przewód połączeniowy od telewizora czy komputera po zakończonym oglądaniu, użytkowaniu ?????
    Powinni w takim razie, w instrukcji napisać, żeby przed zakupem uzbroić mieszkanie w łatwo dostepne gniazdo 230V - w celach częstych "wkładań i wyciągań" przewodu zasilającego.

czy może jestem za wygodny????

dodali jeszcze, że te typy są czułe na przepięcia..... - czyli chyba felerne??? 1 rok użytkowania i benc!! inne urządzenia pracują już około 10 lat w tych samych warunkach, w całym bloku jest tego jeszcze więcej i działają bezproblemowo???.

Wyłączania sieci zdarzają się raz na kilka miesięcy (awaria) wahania w sieci - nie wystepują żadne!!! takiej sytuacji jeszcze nie zaobserwowałem, - nikt także inny się nie skarżył.

proszę o opinie

pozdrawiam
  • #7 991787
    virusexe
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Jak na moje oko to ta pralka jest jakas felerna i moze w serwisi to chcieli ukryc, a producent sie nie przyznaje do popelnionego bledu w konstrukcji jesli takie usterki sie pojawiaja.

Po raz pierwszy sie z czyms takim spotkalem. Jedyna rzecz jak odlaczam od pradu to komp ale nie wylaczam go z sieci tylko gasze na listwie.
  • #8 991790
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Ale występują przepięcia łaczeniowe których nie widać inaczej niż popsutym sprzęcie. W nowoczesnej sieci elektroenergetycznej powinny być zabezpieczenia przeciwprzepięciowe ale w 90% instalacji ic nie ma. W interesie użytkownika jest nie wystawianie na przepięcia urządzenia, co prawda przepięcie może wystąpić w trakcie pracy urządzenia i również je uszkodzić. Z rachunku prowdopodobieństwa i praw Murphi-ego wynika że wystawiona na strzał dłużej niż to jest niezbędne pralka musi się uszkodzić. Ale takiemu serwisowi można powiedzieć ze była wyłaczona a uszkodziła się przy praniu.
    A po gwarancji ---wyciągać wtyk lub zrobić taki z wyłacznikiem. Założyłem ostatnio taki do tostera bez wyłącznika, a że był na gwarancji to zrobiłem to w formie krótkiego przedłużacza- przelotki. Prąd takiego wyłącznika jest ok 16A ale zakładamy ze nie będziesz wyłaczał pralki w czasie pracy tylko po.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #9 992801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 993074
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

czy ktoś ma schemat do tego modelu??? AWM 6081

chciałbym już pominąć fakt przepięć i wyłączania zasilania z gniazda 230V - na pewno będę sie do tego stosował, chociaż muszę przypomnieć- pisałem wyżej - że moje mieszkanie nie odbiega pod tym względem innym budynkom, nie wystepują u mnie jakieś anormalne warunki!!

chciałbym tylko prostej odpowiedzi - jak serwisant, może powiedzieć, że programator został uszkodzony przez to, że mogły nastapić przepięcia w czasie gdy pralka była nieużywana (czyt: gałka programatora na pozycje"O" ) a podłączona do sieci!!!!??

czy ktoś naprawiał juz ten model pralki??? rozumiem, że jest układ zasilacza - może na trafie, może przetwornica - do gałki programatora - zakładam - że dochodzi już napięcie robocze np.: 12V, wszystko do tego miejsca się zgodzę - może wystapić awaria przetwornicy czy po prostu zasilacza, ale programator?????? dokładnie procesor sterujący - takie są moje domysły - ponieważ pralka "wariuje" - czyli nie jest coś kompletnie spalone, tylko po prostu dostał procesor.
    wnioski: podczas nieużywania pralki na procesorze jest cały czas napięcie robocze!!! ??? - wydaje mi się to bezsensu - lub po prostu wciskali kity.

jeżeli się mylę, proszę o sprostowanie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 994932
    Alph
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wodę zakręcam na wszelki wypadek (pęknięcie węża, zgłupienie pralki itp.) natomiast wtyczkę wyciągam aby nie osłabiać styków w gnieździe.
    Takie osłabienie spowodowało kiedyś u rodziców iskrzenie w czasie pracy grzałki, które w krótkim czasie zwulkanizowało wtyczkę z gniazdem. Było zabawnie choć nieco śmierdziało...
    Pozdrawiam
  • #12 999790
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

programator wymieniony i....
    czy to normalne:
    np.: na początku (na starym programatorze) program szybki 30 stopni pokazywał 30min do końca prania (zaraz na początku programu)
    w tej chwili ten sam program pokazuje 22 min. - rozumiem, że czasy te nie są rzeczywistymi - ale rozbieżność jest duża (ogromna)!, jak by się to zmieniało w czasie wykonywania programu - ok, ale przecież sam "START" powinien pokazywać równo 30min - programator nowy już wie, że pralka szybciej zakręci?? ;)

wszystkie programy mają w tej chwili wyświetlany inny czas zakończenia prania.

druga sprawa

program 95 stopni, na starcie 2h10min, zostało 20 minut do końca - zatrzymało się wszystko - świeciła się dioda pranie zasadnicze i mrugała dioda koniec prania
    czym to może być spowodowane ????
  • #13 999865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 1007745
    darpololk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    większość kolegów stawia na nadmierną ostrożność posumiętą do granic możliwości i owszem można tak robić ale uważam że jest to postepowanie zbyt skrajne bo idąc w ten sposób dalej nie należałoby używać niczego by nic nie uległo uszkodzeniu niestety tak to wyglada a patrząc z kolei od innej strony aktualnie sieć elektroenergetyczna jest już bardzo mocno unowocześniona w całym kraju porównując do lat poprzednich i od tej strony coraz żadziej dochodzi jednak do uszkodzen pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konieczności odłączania pralki Whirlpool AWM 6081 od zasilania 230V po zakończeniu prania. Serwisanci zalecają wyłączanie wtyczki z gniazdka, aby chronić programator przed uszkodzeniami spowodowanymi przepięciami i wahaniami napięcia w sieci, które mogą wystąpić nawet gdy pralka jest wyłączona programatorem (pozycja "O"). Użytkownicy podkreślają, że w nowoczesnych instalacjach zabezpieczenia przeciwprzepięciowe są często niewystarczające, co zwiększa ryzyko uszkodzeń elektroniki pralki. Wskazano, że pralki z wyłącznikiem jednobiegunowym są bardziej narażone na awarie elektroniki niż te z wyłącznikiem dwubiegunowym. Zaleca się również zakręcanie dopływu wody po praniu dla bezpieczeństwa. Wymiana programatora może skutkować zmianą wyświetlanych czasów prania, co jest interpretowane jako innowacja producenta. Niektórzy uczestnicy dyskusji uważają, że nadmierna ostrożność jest przesadna, jednak większość zgadza się, że odłączanie pralki od zasilania po użyciu jest praktyką zwiększającą bezpieczeństwo i trwałość urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA