logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik kart chipowych na at89s4051 - sprawdzić schemat

rianrian 27 Cze 2011 14:50 4179 7
REKLAMA
  • #1 9655076
    rianrian
    Poziom 11  
    Witam.
    Proszę o sprawdzenie schematu czytnika kart chipowych.
    Czytnik posklejałem z kilku innych projektów znalezionych w sieci.
    Urządzenie składa się: procesora 89s4051, układu MAX232 i układu do programowania procesora.
    Czytnik na "pająku" działa.
    Jestem na etapie projektowania PCB, więc chciałbym wiedzieć co dodać a czego się pozbyć.
    Moje pytania:
    - czy prawidłowo jest podłączony styk RST/VPP procesora?
    Układ dziwnie się zachowuje, gdy odłączę programator LPT.
    - czy układ 74hct244 musi być zasilany przez diodę D2?
    - czy oba kondensatory C11, C12 są potrzebne?

• REKLAMA
  • #2 9657712
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Wykonaj taki reset jak na schemacie poniżej:
    Nie wiem tylko czy z takim resetem będziesz mógł zaprogramować AT89S4051 ?
    Pozdrawiam. Stefan
    Część odpowiedzialną za programowanie ( 74HCT244 ) umieść na innej płytce.
  • REKLAMA
  • #3 9661016
    rianrian
    Poziom 11  
    Nie na takie rozwiązanie czekam. Założeniem projektu było stworzenie układu z wbudowanym programatorem. Zaletą takiego rozwiązania jest wygoda pracy przede wszystkim na etapie tworzenia oprogramowania do czytnika.
  • #4 9671598
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    rianrian napisał:

Nie musi.

rianrian napisał:

Nie są potrzebne, przecież dałeś takie same na zasilaniu. Poza tym kondensator 100uF za stabilizatorem zamień na 1uF, to wystarczy.
    Ale nie myśl sobie, że są one zbędne!
    Im więcej kondensatorów filtrujących tym lepiej.
  • #5 9672115
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    rianrian napisał:
    Witam
    Proszę o sprawdzenie schematu czytnika kart chipowych. Czytnik posklejałem z kilku innych projektów znalezionych w sieci.
    Urządzenie składa się: procesora 89s4051, układu MAX232 i układu do programowania procesora.
    Czytnik na "pająku" działa. Jestem na etapie projektowania PCB, więc chciałbym wiedzieć co dodać a czego się pozbyć. Moje pytania:
    - czy prawidłowo jest podłączony styk RST/VPP procesora? Układ dziwnie się zachowuje gdy odłączę programator LPT.

Witam
    Wejście restartu podciągnąłbym rezystorem do zasilania (tak jak to robią w ATmegach) i zablokował kondensatorem do masy (na forum pełno takich układów, wystarczy poszukać).
    Programowanie pokazane jest w poniższym artykule. Jak powinien wyglądać programator i które piny powinny być dołączone (rys4-1):
    http://atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc3310.pdf
    Nie wiem, po "kiego diabła" potrzebny ci trzy-stanowy bufor pomiędzy uP a złączem programującym. Można go spokojnie pominąć (chyba, że potencjały układu programującego nie odpowiadają wartościom w standardzie TTL).
    Tu "kłania" się nota aplikacyjna 89S4051:
    http://silaresearch.com/dataold/89s4051.pdf
    A kondensator C11 ( o wartości 100n a nie 100u ) powinien być umiejscowiony jak najbliżej nóżek zasilania uP.
    Co do prawidłowości podłączenia RS232, to do tego układu też jest nota aplikacyjna, którą w pierwszej kolejności się przegląda i porównuje.
    http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/texasinstruments/max232.pdf
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 9672264
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    Bonkot napisał:
    Wejście restartu podciągnąłbym rezystorem do zasilania (tak jak to robią w ATmegach)

Nie podciągaj do zasilania ! Zauważ, że w atmegach na pinie reset jest napisane RESET' , a tutaj RESET. A więc uC 89c4051 resetujesz poprzez podanie 1 logicznej na wejście reset.

Kondensator 10µF a rezystor 47kΩ.

Pozdrawiam.
  • #7 9673868
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Kolega "^Rachel" ma rację a ja niedokładnie oczytałem notę aplikacyjną.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 9694931
    rianrian
    Poziom 11  
    Witam

Pozbyłem się dodatkowych kondensatorów, zastosowałem przełącznik, który przełącza tryb programowania, tryb zwykłej pracy. Znalazłem podłączenie AT89S4051 przez kondensator ale bez rezystora. Czy ten rezystor jest niezbędny?

Proszę przy okazji o uwagi na temat czytnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o sprawdzenie schematu czytnika kart chipowych opartego na procesorze AT89S4051, który zbudował z różnych projektów. Zadaje pytania dotyczące podłączenia styku RST/VPP, zasilania układu 74HCT244 oraz konieczności kondensatorów C11 i C12. Odpowiedzi sugerują, aby podciągnąć styk resetu do zasilania przez rezystor oraz zablokować go kondensatorem. Wskazano, że kondensatory C11 i C12 nie są niezbędne, a ich liczba może być ograniczona. Użytkownik wprowadza zmiany w projekcie, w tym dodaje przełącznik do zmiany trybu pracy i programowania, oraz pyta o konieczność rezystora przy podłączeniu AT89S4051.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA