logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat generatora VCO 100kHz-1MHz bez przełącznika zakresów?

K_Globee 16 Lis 2004 20:31 2496 18
REKLAMA
  • #1 990619
    K_Globee
    Poziom 2  
    Czy ktoś posiada może schemat generatora VCO który ma na wyjściu sinusoide 100kHz-1Mhz (przy napięciu wejściowym 1 do ok. 20V)?
    Odpada pomysł z przełącznikiem zakresów. Ewnetualnie może ktoś ma pomysł jak zbudować taki generator?
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 990714
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Piszesz o napięciu wejściowym, więc to ma być generator modulowany. Jaki rodziaj modulacji? A może chodzi Ci o NAPIĘCIE WYJŚCIOWE?
  • #3 990774
    K_Globee
    Poziom 2  
    amplitudowa
  • #4 990861
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Ale przeciez Koledze chodzi o generator sterowany napieciem (Voltage Controlled Oscilator - VCO). Nie ma tu mowy o żadnej modulacji tylko o ustalaniu czestotliwosci poprzez zmianę napiecia. W tym kierunku trzeba poszperac w literaturze. Jesli chodziloby o sygnal prostokatny to kiedys dzialalem na ukladzie NE555 (lub jego odpowiednikach), ale nie pamietam, do jakiej czestotliwosci chodzil. Jesli cos znajde w temacie sinusa to sie odezwe.

Milego wieczoru
  • REKLAMA
  • #7 991891
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Pi-Vo napisał:
    Do 1MHz wystarczy nawet tańszy ICL8038.

ICL8038, według danych katalogowych, nie osiąga 1 MHz, a poza tym w pobliżu 1 MHz spada amplituda napięcia wyjściowego i bardzo rosną zniekształcenia nieliniowe - dobrze ponad 10 %. Mogłoby się okazać, że w celu osiągnięcia owego 1 MHz, trzeba by selekcjonować egzemplarze układów.
    Lepiej byłoby użyć XR2206. On ma wystarczający margines bezpieczeństwa jeśli chodzi o pokrywany zakres częstotliwości, a kosztuje bardzo podobnie jak ICL8038.
  • #8 991920
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Najnowsze wersje tej kości działają chyba do 10MHz Mają chyba inny prefiks.
  • #9 991984
    SP1AQU
    Poziom 21  
    sq6ade napisał:
    Najnowsze wersje tej kości działają chyba do 10MHz Mają chyba inny prefiks.

Chyba taka wersja ICL8038 nie istnieje... Wszystkie znane mi wersje układu 8038 tzn. ICL oraz XR, mają podaną katalogową graniczną częstotliwość równą około 200-300 kHz. No chyba, że Kolega zechce podać linka do strony producenta tej udoskonalonej wersji.
  • #10 993683
    sq6ade
    Poziom 40  
    TAK pokręciłem coś .... MAX038 jest udoskonaloną wersją poprzednika o innym prefksie. Maxim połknoł Intersila i w wyniku połknięcia pojawiły się takie udoskonalone "nieśmiertelne" czipy.
  • REKLAMA
  • #11 1000241
    K_Globee
    Poziom 2  
    dziekuje wszystkim za pomoc
  • #12 1250975
    Łukasz Patorski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czesc
    Mam pytanko. Przejrzalem chyba wszystkie posty dotyczace MAX038,lecz nie znalazlem jakiegos porzadnego projektu z plynnie i precyzyjnie regulowana czastotliwoscia , wskaznikiem czestotliwosci, modulacja AM/FM, offsetem itp. z zastosowaniem tej kostki. Wiem ze najlepiej byloby samemu zaprojektowac sobie taki generator, ale w koncu jesli ta kostka jest taka popularna i kazdy ja proponuje to moze sa gotowe schematy z takimi urzadzeniami? Jesli ktos spotkal sie z takowym to bardzo prosze o linka badz przeslanie na poczta schematu. Szczegolnie interesowalby mnie "K101 Kit 101 20MHz Function Generator. Uses MAX038" PCB badz scan sciezek(troche duzo roboty z projektowaniem takiem plytki).Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #13 1251462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1252063
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Do Kolegi SP5HTT: wielokrotnie miałem okazję stwierdzić, że Twe posty bywają interesujące. Niestety, nie potrafię odgadnąć po co napisałeś ten powyżej, bo nie sposób oprzeć się wrażeniu, że nie ma on żadnego związku z dyskusją.

Do Kolegi Łukasza Patorskiego: Kilka lat temu widziałem jakiś projekt, bodajże w Elektronice Praktycznej, z wykorzystaniem MAX038. Musiałbyś poszperać w starych numerach. Natomiast nie łudź się za bardzo, że znajdziesz projekt generatora funkcyjnego o tak rozbudowanych funkcjach. Wartość handlowa takiego projektu byłaby zbyt duża, aby został upubliczniony.
  • #15 1252389
    sq6ade
    Poziom 40  
    Poza tym wciskanie MAX038 do generatora sygnałowego z odczytem lub syntezą częstotliwości to kiepska sprawa. Skoro mowa o samplach za darmoche to proponuje okrzyczane generatory DDS które namalują ładnego sinusa.
  • #16 1253208
    SP1AQU
    Poziom 21  
    sq6ade napisał:
    Skoro mowa o samplach za darmoche to proponuje okrzyczane generatory DDS które namalują ładnego sinusa.

Faktycznie - jest układ dedykowany do takich zastosowań - myślę o generatorze funkcyjnym. Jest to AD9833 - DDS z możliwością wytwarzania przebiegu sinusoidalnego, trójkątnego i prostokątnego o częstotliwości ponad 10 MHz. Rzecz jasna, trzeba sobie napisać program na sterujący tym wszystkim, mikrokontroler.
  • #17 1253553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1253902
    Łukasz Patorski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ok dzieki wszystkim,poszukam poszperam,przerobie i moze zadziala :-)
  • #19 1254423
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    K_Globee napisał:
    Czy ktoś posiada może schemat generatora VCO który ma na wyjściu sinusoide 100kHz-1Mhz (przy napięciu wejściowym 1 do ok. 20V)?
    Odpada pomysł z przełącznikiem zakresów. Ewnetualnie może ktoś ma pomysł jak zbudować taki generator?
    [h]

Mam pytanie: do czego ma służyć ten generator ??? (czyli jaka funkcję ma pełnić w "urządzeniu")

Nie znalazłem tego albo przeoczyłem w postach.

/Jarek SWJ

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu generatora VCO o zakresie częstotliwości 100 kHz do 1 MHz, generującego sygnał sinusoidalny bez użycia przełącznika zakresów. Poruszono kwestie modulacji amplitudowej oraz sterowania częstotliwością napięciem. Wskazano, że popularne układy takie jak ICL8038 mają ograniczenia w pracy powyżej 200-300 kHz, z pogorszeniem jakości sygnału i spadkiem amplitudy przy 1 MHz. Alternatywnie polecono układ XR2206, który oferuje lepszy margines częstotliwości i stabilność. Wspomniano także o MAX038 jako bardziej zaawansowanym i udoskonalonym generatorze funkcyjnym, jednak z uwagą, że projekty z precyzyjną regulacją i dodatkowymi funkcjami są rzadko dostępne publicznie. Zasugerowano również nowoczesne rozwiązania DDS, takie jak AD9833, umożliwiające generację przebiegów sinusoidalnych do ponad 10 MHz z wysoką stabilnością i możliwością programowego sterowania. Dyskusja podkreślała zalety gotowych układów VCO i DDS w kontekście prostoty konstrukcji, stabilności częstotliwości oraz dostępności dokumentacji i próbek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA