logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C60 simlock: błąd UNKNOWN ERROR przy patchowaniu bootcore v23

neo1013 17 Lis 2004 12:54 2130 10
REKLAMA
  • #1 992081
    neo1013
    Poziom 2  
    Witam
    Zakupilem c60 w Plusie i potrzebuje sciagnac simlocka.
    Stosuje sie do instrukcji podanej w artykule ale gdy dochodze do momentu patchowania bootcore (wciskam 2) i
    "UNKNOWN ERROR"
    Telefon ma sv-version v23
    Uzywam kable serwisowego zrobionego wg schematu podanego na stronce, który został sprawdzony (unlock z s55)

PROSZE O POMOC!!!!
    gg 4933364
  • REKLAMA
  • #2 992573
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Tu masz wszystko !!!!!!!

1. Ściągamy aplikaje:
    - Data Exchange software v.2.67
    - Java PX5AMD aplication (px5amd.zip)
    - Siemens C60 Bootcore
    - Freia build v10
    2. Instalujemy Data Exchange Software v.2.67
    3. Podłąnczamy telefon, włączony oczywiście
    4. Wrzucamy to Java PX5AMD aplication w Mobile >> JAVA >> Jam (cały folder z tym programem w javie i w tym folderze musi być jeden plik .jad i jeden .rar)
    5. Po tym odpalamy fona z kartą w której ma simlocka
    6. Wchodzimy w gry
    7. Mamy nową zabawke o nazwie PX5AMD
    8. Odpalamy to
    9. Prosi o haslo (haslo: 39116)
    10. Patchujemy bootore wybierając opcje Patch Bootcore (telefonik się wyłączy)
    11. Odpalamy Freia buil V10 w opcjach w Configuration functions wybiermy Patched Bootore
    12. Wybieramy model fona (C60 lub MC60)
    13. Dajemy write flash
    14. Wybieramy plik goodc60bootcore.fls
    14. W następnym oknie w Flashing functions wybieramy Bootcore (NIE POMYLIĆ się!)
    15. Po sfleshowaniu odblokowujemy normalnie telefon.

p.s. załączam Ci tylko goodbootcore bo resztę przypuszczam masz
    a jak nie to poszukaj na formu zresztą wszystkie pliki były zamieszczane
    Powodzenia
    Załączniki:
    • goodc60bootcore.zip (28.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 992621
    popyla
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    niemorzez go odac na gwarancji
  • REKLAMA
  • #4 992672
    mmate
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    popyla

przeczytaj dokladnie w czym byl problem ;)
  • REKLAMA
  • #5 1030654
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Też miałem taki problem C60 v23 i "unknown error" (dobrze że nie uwaliłem tego fona:) ) nie wiem co się stało bo wcześniej robiłem taki fon (nawet 3 sztuki) z tą samą wersją softu i poszło bez problemów
    Damiankca dokładnie tak postępowałem jak piszesz i nic !!!!! nawet jeszcze raz ściągałem wszystkie aplikacje bo pomyślałem że je vir mógł zeżreć i dalej nic. Jeśli ktoś wie co na tą przypadłość poradzić niech się tu wypowie:)
    Pozdrawiam
  • #6 1031213
    orczxc
    Poziom 29  
    Ocena: 8
    sa takie przypadki wówczas trzeba zrobic cut solution....
  • REKLAMA
  • #7 1044170
    tranzys
    Poziom 11  
    Witam, chciałem zeby wypowiedziała sie tu osoba która naprawde zna sie na rzeczy. Ja, tak samo jak kolega mam c60 v23 i tak samo miałem unknown error i przeciąłem testpointa. Jednak gówno to dało. freia v9, v10, itp nic nie pomaga niechce mi wgrac goodbootcore ani unlock tez nie działa wyswietla sie "boot file is not accepted" i wczesniej pojawia sie monit boot not started czy cos takiego. Moze zna ktos jakis inny program do unlocków c60. Kabel tez mam serwisowy według schematu.
    pozdro i prosze o fachowe odpowiedzi.
  • #8 1048998
    damiane1
    Poziom 12  
    Ja też miałem podobnie,robiłem dwa siemensy w pierwszym simlock poszedł spod javy a w drugim był już problem,ta sama wersja softu a wywalało unknown error,przeciołem ścieżkę i we frei wyskakuje "bit file is not accept"kto coś poradzi?
  • #9 1051416
    dyzzy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam. C-60 v23 z Plusa nie da się zrobić sposobem z wgraniem aplikacji java. Podobno nawet przez cięcie ścieżki też się nie da zrobić tej wersji. Jedyny mi znany sposób to Martech II
    Pozdrawiam.
  • #10 1052545
    orczxc
    Poziom 29  
    Ocena: 8
    oki juz wiem wyszły nowe siemensy c60 z innym flashem nie amd tylko intel flash gabarytowo jest mniejszy o kilka mm a dlatego nie działa z freia bo nie ma ona boot loader do tego flesha... jedyny sposób to martech ten flash występował w wersjach v27 i v23 .... aplikacja java tez nie działa.... a i jak na razie nie ma aplikacji za free działających ....:(((((
  • #11 1053281
    damiane1
    Poziom 12  
    dyzzy napisał:
    Witam. C-60 v23 z Plusa nie da się zrobić sposobem z wgraniem aplikacji java. Podobno nawet przez cięcie ścieżki też się nie da zrobić tej wersji. Jedyny mi znany sposób to Martech II
    Pozdrawiam.

Jak to się nie da!!!Pierwszego właśnie tak zrobiłem a drógiemu ani java ani tp nie poradził.Firma się stara :evil:

Podsumowanie tematu

✨ Problem z usunięciem simlocka w telefonie Siemens C60 z wersją oprogramowania SV v23 polega na błędzie "UNKNOWN ERROR" podczas próby patchowania bootcore za pomocą aplikacji Java PX5AMD i narzędzia Freia build (v9, v10). Standardowa procedura obejmująca instalację Data Exchange Software, wgranie aplikacji Java, patchowanie bootcore oraz flashowanie pliku goodc60bootcore.fls nie działa na tej wersji. Próby cięcia testpointa (cut solution) również nie przynoszą efektu, a Freia wyświetla komunikaty typu "boot file is not accepted" lub "boot not started". Problem wynika z faktu, że nowsze wersje C60 z v23 mają inny typ flasha (Intel zamiast AMD), co powoduje brak kompatybilności z Freia i aplikacjami do patchowania bootcore. Jedynym znanym rozwiązaniem jest użycie profesjonalnego sprzętu Martech II, gdyż darmowe narzędzia i metody Java nie działają na te modele. Dyskusja potwierdza, że simlock z C60 v23 z Plusa nie da się zdjąć standardowymi metodami i wymaga specjalistycznego podejścia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA