logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 6000CD - jak wpisać kod i uruchomić radio?

ryśss 17 Lis 2004 19:01 8380 13
REKLAMA
  • #1 992959
    ryśss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich! Mam problem takiego typu; kupiłem focusa z niemiec za pośrednikiem i niestety śliczne radio 6000CD nie działa. Facet dał mi jakś kod trzy cyfrowy i teraz nie wiem czy ma być trzy czy cztero cyfrowy. To jedno, a drugie to to że radio nie włącza się i nie mam możliwości wpisania kodu. czy jest taka możliwość że trzeba wcisnąć jakąś kombinacje przycisków aby wyświetlacz coś pokazał czy radio jest uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 994434
    Gostek
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Zapewwne coś jest nie tak, bo powinno zareagować w jakikolwiek sposób. A podświetlenie się włącza ?
  • #3 994446
    ryśss
    Poziom 11  
    Podświetlanie się włącza, ale po włączeniu świateł w aucie-jeżeli o to pytasz
  • #4 994455
    ryśss
    Poziom 11  
    dodam, że radio było dłuższy okres odłączone od zasilania, bo auto jest po wypadku i miało rozbity akumulator, dopiero wczoraj go podłączyłem
  • REKLAMA
  • #5 994638
    Gostek
    Poziom 17  
    Podłączasz je w oryginalnym układzie czy masz je w innym samochodzie lub na stole ? Prawdopodobnie nie podłączyłeś wszystkich zasilań.
  • REKLAMA
  • #6 994798
    ryśss
    Poziom 11  
    nie wyciągałem radia z auta odłączyłem kostkę, żeby sprawdzić czy jest zasilanie (dwa plusy) i jest, potem podłączyłem jak było, wszystko oryginał
  • #7 994810
    Gostek
    Poziom 17  
    powinny być 12V na pierwszym i trzecim pinie od góry, a na drugim masa
  • #8 995028
    ryśss
    Poziom 11  
    muwisz mi to co wiem! Sprawdzałem wszystko w układzie auta jest OK interesuje mnie jedynie to jak doprowadzić do tego żeby kod wpisać. Jak bym miał instrukcję to pewnie bym wiedział czy jest to możliwe ale nie mam. Dzięki za staranie, a wiesz może czy w takim radiu kod jes trzy cyfrowy?
  • #9 995264
    Gostek
    Poziom 17  
    Hmm.. spokojnie. Kod jest cztero cyfrowy, a po włączeniu powinien się pokazać jakikolwiek komunikat. Jeśli nic nie ma, to radio jest uszkodzone. Myślałem, że skoro nie wiesz tego, to nie wiesz też gdzie powinno być zasilanie. :)
  • #10 995308
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    nie zapominajcie ze w tym radiu jest oprocz dwoch plusow dwa minusy :)
  • #11 995362
    ryśss
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza Jest dwa + i dwa -. Myślałem tylko, że jak radio było w aucie oryginalne i przypuszczalnie nikt go nie ruszał to czemu miałoby być walnięte, ale tu chyba nic nie wymyślę sam, bo z tego co mówisz to nawet kod mam zły, bo trzy cyfrowy!
  • #12 996058
    Gostek
    Poziom 17  
    :) Kod może być Ok, bo na pierwszej pozycji, może być zero, wtedy kod ma trzy cyfry. W innym wypadku na początku może być jedynka. Wtedy masz kod czterocyfrowy. Napisz mi na PW jaki jest numer seryjny i jaki masz kod, to powiem Ci, czy jest Ok.
  • REKLAMA
  • #13 998263
    ryśss
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie to przynajmniej teraz wiem że ten kod miałem dobry. Poza tym tak jak radzisz, jutro dokładnie pooglądam ten sprzet na stole, może coś znajde co widać gołym okiem. Może jakiś lut pękną, a jak nie to zostaje serwis. Dzięki wielkie
  • #14 1000059
    ryśss
    Poziom 11  
    Długo nie musiałem szukać. Odkręciłem obudowę i od razu znalazłem pęknięcie lutu na łączeniu płytki z obudową. Zlutowałem i wszystko gra prosty zabieg a tyle radochy, bo sprzęt w połączeniu z oryginalnym nagłośnieniem brzmi naprawde bajecznie! Jeszcze raz dzięki wielkie!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia Ford Focus 6000CD, które po zakupie z Niemiec nie włączało się i nie wyświetlało możliwości wpisania kodu zabezpieczającego. Kod otrzymany od sprzedawcy był trzycyfrowy, jednak w dyskusji ustalono, że oryginalny kod do tego modelu powinien mieć cztery cyfry, choć może zaczynać się od zera, co powoduje wrażenie trzycyfrowego kodu. Radio posiada dwa plusy i dwa minusy w zasilaniu, co jest istotne przy podłączeniu. Po dłuższym odłączeniu od zasilania i uszkodzeniu akumulatora radio nie reagowało na włączenie, nie wyświetlając żadnego komunikatu. Po demontażu obudowy znaleziono pęknięcie lutu na łączeniu płytki z obudową, które po naprawie lutem przywróciło pełną funkcjonalność radia, umożliwiając wpisanie kodu i normalne działanie urządzenia w oryginalnym układzie samochodu.
REKLAMA