logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka i klawiatura nie działają na płycie Asrock K7NF2-Raid po restarcie systemu

woland357 03 Lip 2011 19:28 1358 3
REKLAMA
  • #1 9678019
    woland357
    Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam płytę główną Asrock K7NF2-Raid. Płyta ta jest wyposażona w kontroler serial ata oraz kontroler IDE/ATA.
    Kontroler IDE/ATA jest całkowicie wyłączony w biosie,gdyż nie jest do niego podłączony żaden podzespół. Kontroler serial ata jest wyposażony w dwa gniazda. Pod jedno gniazdo jest podłączony dysk twardy o pojemności 320 GB, a pod drugie gniazdo napęd DVD.
    Pamięć RAM była testowana programem Memtest86. Test nie wykazał żadnych błędów pamięci RAM .
    Twardy dysk komputera został przetestowany 2 programami diagnostycznymi :HD Tune 2.55 oraz programem WinDLG gdyż jest to dysk firmy Western Digital. Testy nie wykazały uszkodzonych sektorów na dysku twardym.
    Pierwsze awarie objawiały się tym, że komputer się restartował i nie wchodził do biosu. Widoczny był tylko czarny ekran.
    Po odpięciu twardego dysku od płyty głównej na ekranie pojawił się komunikat o niepodłączonym dysku twardym.
    Kolejnymi czynnościami, które wykonałem były: rozebranie komputera, przedmuchanie w celu wyczyszczenia z kurzu, posprawdzanie taśm sygnałowych czy są odpowiednio przymocowane. Po upewnieniu się, że wszystko jest w porządku złożyłem komputer z powrotem.
    Po tych zabiegach komputer podczas uruchamiania robił na początku ze dwa restarty, po czym się normalnie uruchamiał i ładował się system operacyjny Windows.
    Aktualnie jest taka sytuacja, że podczas rozruchu dochodzi do ekranu powitalnego z zielonym paskiem Windows. Pasek sobie lata w kółko i na tym koniec. Restartuje kilka razy komputer i za którymś razem wchodzę do Windowsa, tylko że klawiatura i myszka (obydwie pod ps/2) nie odpowiadają i system się zawiesza.
    Co może być przyczyną takiego zachowania się komputera? Na pewno są tu na forum doświadczeni użytkownicy którzy mogli mieć podobne problemy i je rozwiązali.
    Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9678482
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Popraw post zgodnie z poprawnym posługiwaniem się językiem polskim, poradnik - http://so.pwn.pl/zasady.php?id=665
    2. Zresetuj BIOS do ustawień domyślnych.
    3. Czy na płycie głównej nie ma żadnych napuchniętych kondensatorów?
  • REKLAMA
  • #3 9679551
    woland357
    Poziom 9  
    1. Mam nadzieję, że post przypomina teraz bardziej język polski :-)
    2. Zresetowanie BIOS do ustawień fabrycznych nic nie pomogło.
    3. Faktycznie zlokalizowałem 3 delikatnie napuchnięte kondensatory. Na chwile obecna mogę
    podać ich lokalizację. Patrząc z góry na płytę mamy 3 sloty od pamięci ram. Konkretnie chodzi o pierwszy slot zlokalizowany najbliżej gniazda procesora (procesor znajduje się na lewo od slotu. Chodzi o dolną dolną krawędź tego slotu ,tą zmierzającą ku dolnej podstawie obudowy. Tuż przy dolnej krawędzi slotu po lewej stronie znajdują się owe 3 kondensatory. Oznaczone są one takimi symbolami CE1, CE26, CE41. Otaczają one taki czarny prostokącik, który jest opisany symbolami O31, R54.
    Nie wiem czy taki słowny opis komuś trafi do wyobraźni.
    Tu w mojej głowie rodzi też się pytanie czy to na przykład może być obwód odpowiadający za kontroler serial ata?
    Czy jeśli tak jest to ta płyta będzie mogła jeszcze działać tylko pod samym kontrolerem IDE/ATA?
  • #4 9691193
    woland357
    Poziom 9  
    W zasadzie to nie ma sensu już wnikać za co konkretnie odpowiadały te zużyte kondensatory.
    Na pewno trzeba wymienić płytę główna w celu uniknięcia ewentualnych awarii dalszych podzespołów.
    Serdecznie dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Pozdrawiam
REKLAMA