logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock k7nf2-raid – zaniki dysku ATA i czasem niewidoczne napędy CDDVD, kable czy płyta?

maceyaq616 17 Maj 2025 17:17 162 16
REKLAMA
  • #1 21551951
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z starym komputerem. W trakcie pracy w losowym momencie odłącza mi się dysk systemowi i muszę resetować komputer. Po resecie działa normalnie, aż do momentu gdy nie usłyszę dźwięku wyłączającego się dysku ponownie.
    Wątpię aby to był problem dysku, bardziej skłaniam się ku płycie głównej albo kablom IDE, bo mowa tu o dyskach ATA.
    Takie wnioski wyciągam z tego względu, iż czasami pomimo wpięcia wtyczki IDE od napędów CD/DVD to bios ich nie wykrywa jednak gdy lekko podotykam, powciskam wtyczkę, to po ponownym uruchomieniu bios już normalnie odczytuje napędy. Nie wiem także, czy drugi dysk też się wyłącza, bo niestety wyłączenie się dysku pierwszego powoduje zawieszenie się systemu.
    Co moglibyście mi doradzić?

Płyta główna ASRock k7nf2-raid
  • REKLAMA
  • #2 21551984
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Podmien tasmy na inne, sprawdz tez czy gniazdo na plycie jest dobrze przylutowane i nie rusza sie. To samo z zasilaniem, podlacz pod inne zlacze molex.
  • REKLAMA
  • #3 21551994
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    maceyaq616 napisał:
    Wątpię aby to był problem dysku, bardziej skłaniam się ku płycie głównej albo kablom IDE, bo mowa tu o dyskach ATA.

Proszę sprawdzić S.M.A.R.T. np CrystalDiSkInfo atrybut (C7) - i czy się zmienia/wzrasta.
    Sprawdziłbym również poprawność podłączenia/konfiguracji te złącza wymagają ustawienia zworkami trybu pracy napędów - master/slave i odpowiedniego podłączenia do kabla np jak podaje AsRock

Taśma IDE z trzema złączami oznaczonymi jako master, slave i do płyty głównej.
    To również może sprawiać problemy z poprawną pracą urządzeń.
  • #4 21552038
    maceyaq616
    Poziom 3  
    A możliwym jest to, że dyski miały spadki napięcia?
    Mój zasilacz standardowo ma dwie te kostki 4pin a ja używam dwóch rozgałęźników i razem zasilam 5 urządzeń. Przełączyłem teraz trochę te połączenia i dysk jest zasilany bezpośrednio z zasilacza a np. karta graficzna z jednego z rozgałęźników i nagle pokazuje mi się informacja, że karta ma niedostateczną ilość zasilania i jej moc jest obniżona.
  • REKLAMA
  • #5 21552082
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Te rozgalezniki sa sprawne? To pierwsze co powinienes sprawdzic.
  • #6 21552096
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Sprawne, to tylko zwykle kable. Ale chyba problemem było podłączenie IDE. Zworki miałem dobrze, ale prawdopodobnie albo ja albo kiedyś ktoś się pomylił i dał dysk z systemem niżej co skutkowało tym, że był podłączany do IDE Slave mimo, iż zworki miał na master. Dziękuję ci za pomoc
  • #7 21560300
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Doradziłbyś mi w jednej jeszcze rzeczy, czy wadliwy RAM może to powodować? Używałem kiedyś 3 kości, teraz mam jedną, bo 2 padły i myślę, że ta ostatnia zaczyna siadać. Losowo wykrywa albo wszystkie IDE, albo jakąś część ich, nie mogę uruchomić bootowalnej płyty, teraz jeszcze mi się system w ogóle nie odpala normalnie ani w trybie awaryjnym. Pokazuje się jakiś błąd lsass - zły obraz. Tak się zastanawiam, bo jak te 2 kości padły, to dlaczego po jakimś czasie i ta ostatnia miałaby nie paść.
  • #8 21560334
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Kondensatory na plycie nie sa spuchniete?

Dysk jest sprawny? Zamiesc stan Smart z CDI lub innego programu.

Ram sprawdz memtestem z bootowalnego nosnika.
  • REKLAMA
  • #9 21560587
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    maceyaq616 napisał:
    A możliwym jest to, że dyski miały spadki napięcia?
    Mój zasilacz standardowo ma dwie te kostki 4pin a ja używam dwóch rozgałęźników i razem zasilam 5 urządzeń. Przełączyłem teraz trochę te połączenia i dysk jest zasilany bezpośrednio z zasilacza a np. karta graficzna z jednego z rozgałęźników i nagle pokazuje mi się informacja, że karta ma niedostateczną ilość zasilania i jej moc jest obniżona.

Może to być wina rozgałęźników. One wnoszą jakieś tam drobne spadki, ale jak jest za dużo rozgałęźników, straty sumują się i mogą dziać się cuda. U mnie tak było. Pomogła wymiana zasilacza na taki, aby nie było potrzeba więcej niż 1 rozgałęźnik 1-na-2.

maceyaq616 napisał:
    czy wadliwy RAM może to powodować?

Niby też może, ale najpierw wywal rozgałęźniki i wymień taśmy IDE.
  • #10 21560642
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Sprawdzę to co mówił Kolobos, ale właśnie mam wątpliwości co do rozgałęźników, bo przez długi czas wszystko działało dobrze i jedynie był problem z tym ramem. Oryginalnie miałem 3 kości po 1gb każda, aż w końcu zostałem tylko z jedną bo te dwie pozostałe raz działały a raz nie. No i teraz ostatecznie te cyrki z IDE, niemożność uruchomienia systemu przez błąd lsass i jeszcze to, że płyta bootowalna się nie odpala. Mam 3 taśmy i szczerze wątpię by każda była zepsuta.
  • #11 21560715
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Napisalem Ci co sprawdzic i jak wiec wykonaj, zamiast sie dalej zastanawiac.
  • #12 21560847
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Crystal Disc Info nie sprawdzę, bo nie jestem w stanie Windowsa włączyć i nie mam też gdzie indziej podłączyć tego dysku, instaluje właśnie memtest na pendrive, więc zaraz podam wyniki.
  • #13 21560910
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To uzyj innego dowolnego programu do odczytu smartu, moze byc np. cos z hiren'sa.
  • #14 21561767
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Dobra, naprawiłem Windowsa i odpaliłem crystal disk info. Oto wyniki:
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły techniczne dysku twardego WD200EB-00CPF0 o pojemności 20 GB oraz ostrzeżenie uwaga.

Dodano po 11 [minuty]:

Dodaje jeszcze wartość raw s systemie dziesiętnym
    Ekran z programu CrystalDiskInfo prezentujący szczegółowe dane S.M.A.R.T. dla dysku twardego WD 20 GB z ostrzeżeniem uwaga.
  • #15 21561789
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Uzywanie tego dysku nie ma w ogole sensu, systemowy powinien byc pod sata, do tego ssd.
  • #16 21561795
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    Ten HDD jest uszkodzony, do tego stary i powolny - w sumie jak cały komputer.

Jaki cel używania tego komputera? Do czego on w ogóle służy?
  • #17 21561903
    maceyaq616
    Poziom 3  
    To jest komputer do starych gier itd. czasami lubię poużywać. Dysk jest z 2002r. mówicie, że już siada?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego komputera z płytą główną ASRock k7nf2-raid, w którym losowo odłączają się dyski ATA oraz napędy CD/DVD stają się niewidoczne w BIOS-ie. Objawy sugerują problemy z kablami IDE, złączami na płycie głównej lub zasilaniem, zwłaszcza z rozgałęźnikami molex, które mogą powodować spadki napięcia. Zalecane jest sprawdzenie taśm IDE, poprawności ustawienia zworki master/slave, stanu zasilania oraz kondensatorów na płycie. Wskazano również na konieczność diagnostyki dysku za pomocą S.M.A.R.T. (np. CrystalDiskInfo) oraz testu pamięci RAM (memtest), gdyż uszkodzona pamięć może powodować niestabilność systemu i błędy podczas uruchamiania. Wyniki S.M.A.R.T. wykazały uszkodzenie i starość dysku HDD z 2002 roku, co może być przyczyną problemów. Sugerowano, że do systemu lepszy byłby dysk SATA lub SSD, jednak komputer jest używany do starych gier, więc wymiana sprzętu nie jest priorytetem. Ostatecznie problem częściowo rozwiązała korekta podłączenia i ustawienia zworki IDE na dysku systemowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA