logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Kingston 8GB DataTraveler - Włóż dysk do stacji dysków po podłączeniu

superbomb10 03 Lip 2011 22:08 2667 11
REKLAMA
  • #1 9678851
    superbomb10
    Poziom 2  
    Witam. Jestem tu nowy. :) Mam problem, mój pendrive kingston 8GB DataTraveler kiedy go podłączam do kompa nie działa. Co prawda wyświetla się ikona w "Mój Komputer" "Dysk wymienny(G:)" ale kiedy klikam w nią jest napisane "Włóż dysk do stacji dysków". Kto pomoże???? PROSZĘ
  • REKLAMA
  • #2 9678930
    skalsky5000
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Próbowałeś formatować? Mój pendrive tez czasami fiksuje i format pomaga.
  • #3 9678974
    superbomb10
    Poziom 2  
    próbowalem ale sie nieda bo wyskakuje włóż dysk do stacji dysków :(
  • #4 9678995
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Sprawdz jaki masz kontroler przy pomocy ChipGenius, sciagnij do niego oprogramowanie z flashboot.ru i przy jego pomocy wykonaj formatowanie.
  • REKLAMA
  • #5 9678996
    JacekP-bio
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    - Czy USB nie lata w pendrivie ?
    - Czy podobnie jest z innym gniazdem USB ?
    - Czy podobnie jest z innym komputerem ?

Jak Masz opakowanie i rachunek ze sklepu chyba najwyższy czas by reklamować
  • REKLAMA
  • #6 9679033
    superbomb10
    Poziom 2  
    jest tak mam juz go od prawie 1 roku i nigdy czegos takiego nie bylo, inne pendrivery dzialają ale ten nie :(

Dodano po 4 [minuty]:

wiecie co cos tak lata ale nie wiem co i czemu ...
  • #7 9679069
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Zrob to co napisalem.
  • #8 9679102
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Kolobos napisał:
    Sprawdz jaki masz kontroler przy pomocy ChipGenius, sciagnij do niego oprogramowanie z flashboot.ru i przy jego pomocy wykonaj formatowanie.

Zrób to co napisał :)

Czasem ciężko jest stwierdzić czy luźna jest sama końcówka USB, czy może cała płytka drukowana w środku obudowy pendrive. Szczególnie ciężko to stwierdzić jeżeli masz do czynienia z pendrivem, który się wysuwa, np. takie coś :
    Lub:
  • REKLAMA
  • #9 9679181
    superbomb10
    Poziom 2  
    no mam taki wysuwany ale jak mam niby oprogramowanie wziąć jak tam po rosyjsku wszystko xD

Dodano po 3 [minuty]:

wyswietla mie sie cos takiego
    Załączniki:
    • Pendrive Kingston 8GB DataTraveler - Włóż dysk do stacji dysków po podłączeniu zrzut.JPG (149 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 9679198
    JacekP-bio
    Poziom 12  
    Luźną końcówkę da się na każdym sprawić, rzeczywiście jest to trudne przy wysuwanych. niezależnie od tego czy jest wysuwany czy też nie. Wystarczy mieć kabel usb męski - żeński. Jeżeli pen jest na gwarancji a nie ma na nim istotnych danych to nie warto tracić czasu tylko oddać pena do sklepu na gwarancję.

Po flashowaniu obowiązkowo Surface test w HDTune. W związku ze sprawą ja mam pytanie, czy jest sens stosowana flashowania pendrivów poza odzyskiem danych zawartych na nich ? Zazwyczaj te uszkodzenia pochodzą z zasilania gniazda USB, jaka jest pewność, że taki błąd ponownie może mieć miejsce lub nie ?

http://flashboot.ru/iflash.html :)

Masz PID i VID program Podaje Tobie wartości - Wpisujesz w miejscu
    0930 VID 6544 PID

Teraz Szukasz chipa Контроллер - to chip part number
  • #11 9679300
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Małe sprostowanie co do wysuwanych pendrive:
    To że lata coś w środku to nie znaczy że końcówka USB jest luźna. Luźna jest po prostu obudowa i sam mechanizm wysuwania... Nie ma się jak na razie co przejmować że końcówka może być obluzowana...
  • #12 9679326
    JacekP-bio
    Poziom 12  
    maras2003 napisał:
    Małe sprostowanie co do wysuwanych pendrive:
    To że lata coś w środku to nie znaczy że końcówka USB jest luźna. Luźna jest po prostu obudowa i sam mechanizm wysuwania... Nie ma się jak narazie co przejmować że końcówka może być obluzowana...

Myślę, że autor rozróżnia luźne złącze USB w pendrivie a latające całe wnętrze (złącza USB razem z płytką drukowaną) tym bardziej, że sam ma pendriva. Poczekajmy na wynik formatowania i testu hdtune - będzie to ciekawe doświadczenie. Obecny wynik z programu analizującego pokazuje, że problemem nie jest obluzowany wtyk jak założyłem wcześniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pendrivem Kingston 8GB DataTraveler, który po podłączeniu do komputera nie działa, mimo że jest widoczny w "Mój Komputer". Pojawia się komunikat "Włóż dysk do stacji dysków". Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym próbę formatowania, sprawdzenie kontrolera USB za pomocą oprogramowania ChipGenius oraz testowanie pendriva na innym komputerze lub w innym porcie USB. Wskazano również na możliwość luźnej końcówki USB lub uszkodzenia wewnętrznego mechanizmu. W przypadku braku poprawy, zaleca się reklamację urządzenia, jeśli jest na gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA