logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prędkość w sieci radiowej DSL 1Mb z limitem 128kbps?

Diodaledx 17 Lis 2004 21:54 1443 9
REKLAMA
  • #1 993440
    Diodaledx
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam mam pytanie odnośnie sieci radiowej jestem uzytkownikiem i jak cała reszta jest to transfer podzielony na 128kbs czy istnieje możliwość z poziomu mojego komputera przeskoczyć ten próg może jakieś programy?,sieć jest na dsl 1Mb
    Pozdrawiam i dziękuje za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 993485
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmm ty wykorzystujesz pełny transwer bo 1Mb to jest 1000b na seka a nie 1000kb ma seka tak mniej więcej ja mam ISDN 128Kb i jest podzielone na pare osób ale tak naprawde cała sieć przy śćiąganiu ma tylko 12kb na seka :P (mam wolnego neta ale na moje potzeby mi wystarcza :P)
  • #3 995692
    mechanik32
    Poziom 13  
    jak byś miał 12b na sekunde tobyś czekał na otworzeniek jakiejś strony pół dnia
  • REKLAMA
  • #4 995787
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    joger.js napisał:
    hmm ty wykorzystujesz pełny transwer bo 1Mb to jest 1000Mbit-ów na seka a nie 1000Mbajtów ma seka tak mniej więcej ja mam ISDN 128Kb i jest podzielone na pare osób ale tak naprawde cała sieć przy śćiąganiu ma tylko 12bajtów na seka :P (mam wolnego neta ale na moje potzeby mi wystarcza :P)

Czytałeś swojego posta zanim go wysłałeś?
    b-bit, B-bajt. Jeden megabit to około 100kilobajtów na sekundę (kilobajty pokazuje explorer przy ściąganiu). 128kb to koło 12kB/s. Jakbyś miał transfer 12bajtów na sekunde, to post na elektrode wysyłało by Ci pół godziny!.

Wracając do tematu Diodaledx spróbuj ściągać jednocześnie kilka plików i zobacz, czy to ograniczenie działa SUMARYCZNIE na Twoje ip, czy tylko na pojedyncze połączenie z jakimś serwerem. Jeśli uzyskujesz kilka połączeń na raz z transferem 12kB/s, to jest szansa, że coś da się zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 995916
    mechanik32
    Poziom 13  
    stary taka jest prawda i niechcesz się z tym pogodzić a literówki każdemu się zdarzają
  • REKLAMA
  • #6 995986
    Diodaledx
    Poziom 12  
    majonezz napisał:
    joger.js napisał:
    hmm ty wykorzystujesz pełny transwer bo 1Mb to jest 1000Mbit-ów na seka a nie 1000Mbajtów ma seka tak mniej więcej ja mam ISDN 128Kb i jest podzielone na pare osób ale tak naprawde cała sieć przy śćiąganiu ma tylko 12bajtów na seka :P (mam wolnego neta ale na moje potzeby mi wystarcza :P)

Czytałeś swojego posta zanim go wysłałeś?
    b-bit, B-bajt. Jeden megabit to około 100kilobajtów na sekundę (kilobajty pokazuje explorer przy ściąganiu). 128kb to koło 12kB/s. Jakbyś miał transfer 12bajtów na sekunde, to post na elektrode wysyłało by Ci pół godziny!.

Wracając do tematu Diodaledx spróbuj ściągać jednocześnie kilka plików i zobacz, czy to ograniczenie działa SUMARYCZNIE na Twoje ip, czy tylko na pojedyncze połączenie z jakimś serwerem. Jeśli uzyskujesz kilka połączeń na raz z transferem 12kB/s, to jest szansa, że coś da się zrobić.

Niestety próbowałem ściągać programem GetRight nawet 6 -oma kanałami a suma wahała się pomiędzy 12-15kb/s a przez winxp to suma około 15-16kb/s oczywiście w pierwszych chwilach ściągania jest to 50-60kb/s i spada po około 3-5 s. do okrojonego transferu :(
  • #7 996059
    srubcia
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    mechanik32 1 kB = 8 kbp, tak wiec 128 kbp to 16 kB a nie 12,8
  • #8 996415
    marmon
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    wpisz w proxy adres swojej bramki i port 3128 lub 8080 lub 80 moze pomoze :D pozdr
  • #9 998371
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    soorki mój błąd pomyliłem się :( mam nadzieje że mnie nie zjedziecie do reszty
  • #10 998456
    Diodaledx
    Poziom 12  
    marmon napisał:
    wpisz w proxy adres swojej bramki i port 3128 lub 8080 lub 80 moze pomoze :D pozdr

Niestety to na nic :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia prędkości transferu w sieci radiowej DSL o nominalnej przepustowości 1 Mb/s z limitem 128 kb/s na użytkownika. Użytkownik pyta, czy istnieje sposób, aby z poziomu komputera obejść ten limit, np. za pomocą programów wielokanałowego pobierania. W odpowiedziach wyjaśniono różnicę między bitami a bajtami, wskazując, że 128 kb/s to około 16 kB/s. Próby pobierania wielokanałowego (np. programem GetRight z 6 kanałami) nie przyniosły poprawy, gdyż łączna prędkość pozostaje ograniczona do około 12-16 kB/s. Sugerowano testowanie, czy limit dotyczy pojedynczego połączenia czy całego IP, jednak w praktyce limit jest sumaryczny i narzucony przez operatora. Próba zmiany ustawień proxy (porty 3128, 8080, 80) również nie przyniosła efektu. Wnioskiem jest, że limit prędkości jest narzucony na poziomie sieci i nie da się go obejść z poziomu użytkownika za pomocą oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA