logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V?

marcinekk88 04 Lip 2011 17:47 2220 4
REKLAMA
  • #1 9681538
    marcinekk88
    Poziom 10  

Witam, mam taki sam problem jak ten opisany w tym Link(chciałem pisać w tym temacie ale jest zamknięty więc zakładam nowy).

Nie wiedziałem do czego jest ten przełącznik i miałem ustawiony na 115 bo dostałem komputer z takim zasilaczem z ustawionym w takiej pozycji. Teraz już wiem :P Bezpiecznik strzelił aż huknęło i błysło przestawiłem na ~230 wymieniłem bezpiecznik i znów to samo (dlaczego)?

Jeśli chodzi o to szeregowe podłączenie żarówki to trzeba to zrobić w miejsce bezpiecznika, tak? Czyli jeśli mam żarówkę w oprawce i z oprawki wychodzą 2 kabelki to jeden dać z jedne strony, a drugi z drugiej, tak? Tak jak na obrazku na, którym to dorysowałem?

Jeśli nie to proszę mi wytłumaczyć tylko proszę nie pisać żebym się za to nie brał to zepsuję bo ja chcę się też czegoś nauczyć.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 9681725
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Jeśli chodzi o żarówkę to można tak właśnie zrobić, ale zamieść swoje zdjęcie z tego obszaru, ale niech sama płytka PCB będzie odkurzona.

Następnym krokiem ma być z demontowanie tego przełącznika na stałe ~115/230V (o ile zasilacz będzie używany u nas)...
    marcinekk88 napisał:
    Jeśli nie to proszę mi wytłumaczyć tylko proszę nie pisać żebym się za to nie brał to zepsuję bo ja chcę się też czegoś nauczyć.

Kiedy stwierdzę, że nie rozumiesz co do Ciebie się piszemy to temat zostanie zamknięty.

Ponieważ jak na sam początek popełniłeś sporo prostych błędów i to właśnie nie wróży nic dobrego, a że grozi Ci napięcie sieci ~230V (nigdzie zatem swych łapek nie wsadzaj)...
    Masz uszkodzenie jakie powstało na skutek Twego załączenia ~ 115V, a zatem sama wymiana bezpiecznika nic nie wniesie nowego. Lecz być może bo tego teraz nie widać masz tylko zepsuty termistor lub warystory, ale to już okaże się po pokazaniu Twych zdjęć super jakości.
    PS.
    Każdy temat ma być swój bez dopisywania się!
  • REKLAMA
  • #3 9682005
    marcinekk88
    Poziom 10  
    Podaję najpierw te zdjęcia wysokiej rozdzielczości i czekam na ewentualne instrukcje. Nic jeszcze nie grzebałem w zasilaczu.

Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V? Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V? Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V? Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V?

Zasilacz będzie używany tylko i wyłącznie w Polsce;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9683773
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Po wyjęciu płyty PCB z obudowy i zdementowaniu przełącznika zrób zdjęcie od spodu PCB.
    Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V? Astec model: AA21480 pali bezpieczniki po załączeniu go w pozycji ~115V?
  • #5 9908360
    marcinekk88
    Poziom 10  
    Sprawa trafiła do fachowca elektronika, a wymianie podległy elementy zaznaczone przeze mnie czerwonymi prostokątami na zdjęciu.

Ponadto został odłączony ten przełącznik jak proponował TONI_2003. Za całość zapłaciłem 40 zł. W cenę była wliczona robocizna plus wymienione elementy. Czy drogo? Pan zwrócił mi uwagę, że powinien być założony bezpiecznik z literką "T" w oznaczeniu a nie "L" jaki miałem na początku.

Temat może iść do zamknięcia, chyba że ktoś chce się jeszcze wypowiedzieć odnośnie zapłaconych przez mnie pieniędzy.
    Pozdrawiam.
REKLAMA