logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD vs Intel - Zestaw do ok 500zl na kazdy rok uzytkowania

usr666 06 Lip 2011 16:57 1904 7
REKLAMA
  • #1 9689167
    usr666
    Poziom 10  
    Witam
    Probuje od pewnego czasu skompletowac najbardziej sensowny zestaw do nastepujacych celow:
    -internet (RTS mniej FPS)
    -gry
    -solidworks (CAD 3D)
    -programowanie

Potrzebne czesci to:
    -plyta glowna
    -procesor
    -pamiec
    -karta graficzna (z pelnowymiarowym HDMI)

Komputer prawdopodobnie bedzie pracowal 24 godziny na dobe przez 364 dni w roku. W przyszlosci moze on zastapic obecny firewall/router/NAS (obecnie Athlon XP 2600+). Z tych powodow wazniejsze od OC jest dla mnie DC (down clocking) i spoczynkowy pobor pradu. Bylejaka zintegrowana grafika do celow diagnostycznych oraz wieksza ilość złącz SATA III mile widziana choc niekonieczna.

Komputer bedzie pracowal w innym pomieszczeniu a polaczony bedzie 10metrowym kablem HDMI oraz przedluzaczem USB.

Co juz mam:
    -zasilacz OCZ StealthXStream 500W
    -kawal blachy czasem na wyrost zwanej obudowa
    -przygotowane miejsce kabel HDMI oraz usb
    -karta muzyczna usb
    -dysk WD 120GB Ata z przejsciowka (wiekszosc danych trzymam na NASie wiec ten dysk to wylacznie system + instalacje programow)
    -monitor iiyama B2403WS 1920x1200@60Hz

Na wszystko moge przeznaczyc ok 500zl na kazdy rok uzytkowania tego zestawu w roli zestawu podstawowego (nie serwera).

Wstepnie wykombinowalem 4 zestawy (dwa czerwonych i dwa niebieskich):

AMD zestaw minimalny (na ok 2 lata uzytkowania):
    A8-3850
    Asus F1A75-M PRO
    AData 2000Mhz 4GB DDR3
    calosc ok: 1060zl

AMD zestaw max:
    AMD Phenom II X4 955
    radeon HD6850
    GoodRam 1600 4GB
    GA-990XA-UD3
    calosc ok: 1411zl

Intel zestaw min:
    Core i3 2100
    Gigabyte GTX460/1GB
    GoodRam 1333 4GB
    H67M-GE
    calosc ok: 1320zl

Intel zestaw max:
    Core i5 2400 lub 2500K
    HD6850 lub GTX460/1GB
    GoodRam 1600 4GB
    H67M-GE
    calosc ok: 1546zl

Wszelkie propozycje, oceny i konstruktywna krytyka mile widziane ;)
    Zestaw ten raczej nie bedzie rozbudowywany. Bardziej prawdopodobne jest przesuniecie go do roli serwera i kupno nowego w przyszlosci.

Nieco poza tematem - co lepsze nowy tani UPS w rodzaju CyberPower za ok 200-300zl czy uzywany sprawny APC BackUPS 500?

Dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za rozmiar posta.
  • REKLAMA
  • #2 9689244
    djcami
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Procesory AMD są tańsze od Intela, ale jeżeli komputer ma chodzić 24 h na dobę, to lepiej było zakupić procesor Intela, najlepiej moim zdaniem i3, jednak uważałbym na zintegrowaną grafiką intela, bo niektóre modele mają problemy z obsługą gier, do obróbki grafiki w CAD 3D lepiej używać GeForce (CUDA). Jeżeli chodzi o zasilacz UPS, to musi się zastanowić czy są często problemy z siecią elektryczną.
  • REKLAMA
  • #3 9689288
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    djcami napisał:
    Procesory AMD są tańsze od Intela, ale jeżeli komputer ma chodzić 24 h na dobę, to lepiej było zakupić procesor Intela, najlepiej moim zdaniem i3, jednak uważałbym na zintegrowaną grafiką intela, bo niektóre modele mają problemy z obsługą gier, do obróbki grafiki w CAD 3D lepiej używać GeForce (CUDA). Jeżeli chodzi o zasilacz UPS, to musi się zastanowić czy są często problemy z siecią elektryczną.

A płyty AMD z zintegrowaną grafiką mają wbudowane karty ATI. Czemu intel ? Amd nie wytrzyma działania "non-stop"? Dlaczego? Niech kolega rozwinie swoją opinie. Pozdrawiam
  • #4 9689298
    sol_invictus
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mając na względzie przyszłe zastosowanie komputera jako firewall/router/NAS, najlepszym rozwiązaniem byłoby wymieszanie obu zestawów AMD, tzn. do minimalnego dorzucić Radeona 6850. A8-3850 to procesor niewiele słabszy od Phenoma, więc sprawdzi się i w grach i w innych zastosowaniach. Bez Radeona 6850 taki komputerek ma w spoczynku pobór mocy na poziomie i3, a nawet delikatnie mniejszy. Dodatkowo można programem OverDrive ręcznie obniżyć taktowanie i napięcie, bardziej redukując apetyt.

Niestety, nie wypowiem się co do zestawów intelowskich, gdyż, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak wygląda underclocking na chipsecie H67. Podkręcanie nawet 2500K jest na nim niemożliwe, zatem trudno powiedzieć, czy da się wymusić także niskie taktowanie + małe napięcie vcore.
  • REKLAMA
  • #5 9689292
    usr666
    Poziom 10  
    Problemow z siecia elektryczna nie mam a ten UPS to mam byc takie uzadzenie "na wszelki wypadek". Wszystkie pliki trzymam na serwerze/routerze i przynajmniej chwilowo tylko na pojedynczym dysku (moze kiedys bedzie raid 1). Wolalbym zeby przy burzy spalil sie UPS a nie dysk w serwerze.

Co do cen procesorow to zawsze staram sie rozlozyc to na czas w ktorym bedzie on uzytkowany. Licze ze za 200zl wiecej i5 pociagnie zadowalajaco przez dluzszy okres niz i3.

Co do SolidWorks-a to ta lista celowo jest w takiej kolejnosci. Jest on na 3cim miejscu jesli chodzi o waznosc.

Dodano po 1 [minuty]:

Byc moze djcami mial na uwadze pobor pradu (i3 2100 vs phenom 955)?

Dodano po 9 [minuty]:

a8-3850 kosztuje ok 510zl Podczas gdy Phenom 362zl. Z testow ktore czytalem jedynie PCLab uzyskal jakikolwiek wynik z Dual Graphics, a i ten wynik byl nizszy niz to co uzyskuje HD6850. Poprawcie mnie jesli zle kombinuje ale wynikowy zestaw Llano + HD6850 bedzie w cenie porownywalnej z i5 2400 + HD6850 jednoczesnie nie mogac z nim konkurowac w kategorii wydajnosci CPU? Do APU celowo zaklad uzycie szybszej pamieci.
  • REKLAMA
  • #6 9689427
    djcami
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jeśli chodzi o AMD , to chodzi głównie o pobór energii, nie jestem jakimś sympatykiem Intela , ale w tej chwili Intel (dość poważnie) niestety w tej chwili przewyższa technologicznie AMD , też sądze że jednak i5 będzie lepszym wyborem jeśli chodzi o wydajność . Trochę sugerowałem się ceną ( wtedy mógł byś zakupić lepszy UPS).
  • #7 9692121
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    djcami napisał:
    Procesory AMD są tańsze od Intela, ale jeżeli komputer ma chodzić 24 h na dobę, to lepiej było zakupić procesor Intela, najlepiej moim zdaniem i3

djcami napisał:
    sądze że jednak i5 będzie lepszym wyborem jeśli chodzi o wydajność

To co w końcu? Za 1000 zl raczej mega wydajnego zestawu na Intelu nie złoży kolega...
  • #8 9693574
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Co do nowych procesorów AMD na FM1. W sumie nie wiem do czego służą, nie wiem w jaki segment rynku celują. Nie mam pojęcia, kto mógł by powiedzieć "to procesor dla mnie".

Najszybszy z nich, kosztuje 520zł, i jest wolniejszy niż Phenom x4 955, za 350zł. Więc CPU jest po prostu nie opłacalny w Żadną stronę. No ale mamy APU, czyli zintegrowaną grafikę, na której "już prawie prawie" można zagrać. Mam te same wątpliwości, co przy SB, ta grafika jest bez sensu! Jakby to miało wewnętrzne GPGPU! O! Wtedy co innego, wtedy grafika była by tylko "przy okazji". Ale tak...

Jak na razie to albo taniej Phenom 955 albo drożej i5 2500 (k).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnego zestawu komputerowego do zastosowań takich jak przeglądanie internetu, gry, SolidWorks (CAD 3D) oraz programowanie, z budżetem około 500 zł. W dyskusji poruszono zalety i wady procesorów AMD i Intel. Użytkownicy sugerują, że procesory Intel, zwłaszcza i3 i i5, mogą być lepszym wyborem ze względu na wydajność i niższy pobór energii, co jest istotne przy pracy 24/7. Z kolei procesory AMD, takie jak A8-3850 i Phenom, są tańsze, ale mogą nie być tak efektywne w długoterminowym użytkowaniu. Wskazano również na znaczenie zintegrowanej grafiki oraz możliwości obniżania poboru mocy. Użytkownicy podkreślają, że zestaw z AMD może wymagać dodatkowej karty graficznej, aby osiągnąć lepsze wyniki w grach i CAD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA