logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 2.0 Hdi - dziwny dźwięk - szarpie brak mocy

Kamerzysta 06 Lip 2011 21:33 15570 8
REKLAMA
  • #1 9690228
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Witajcie...

Peugeot 407 2.0 Hdi .. od jakiegoś czasu zaczął zamulać szarpać teraz po czasie zaczał wydawać dziwne dzwieki.

Egr jest przeczyszczony.. myslalem ze problem ustapil.. samochod rwie sie.. czuc moc.. jednak dzisiaj mimo ze lecial jak pocisk zaczal szarpac.. dusic sie.. na postoju nagralem jak wydaje dziwne dzwieki..

Zauważylem tez ze smierdzi z tylu tj. z rury wydechowej taki dziwny zapach.. jakby chemiczne sprawy.. (czyzby plyn do FAP? )

Nad silnikiem jak sie otworzy maskę widać taką mgiełkę unosząca się.. trzeba sie przyjzec.

Proszę o wskazówki.. co sie dzieje..

tutaj na youtube link... w tle dziwny dzwiek..

http://www.youtube.com/watch?v=yfdhX2tZluE
  • REKLAMA
  • #2 9690519
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Czyżby było słychać mikro pasek - zatarta któraś z rolek?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9690646
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, skoro żeś kamerzysta to filmik raczej marny :D , jak wyglada plan ogólny to wiemy a nie pokazałeś tej mgiełki i piłowanie jest na wolnych lepiej słyszalne , co do pompy wysokiego to raczej nie, zwal na początek pasek i sprawdż elementy które napedza ,ciśnienie doładowania , a ogólnie to zacznij od diagnozy od począcia pracy aż po jazde, powodzenia.
  • #5 9690765
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    filmik marny.. moze dlatego ze przy nagraniu nie patrzylem czym i jak nagrywam byle nagrac dzwiek.. mgly nie zobaczylbys raczej kamera nawet w HD..
  • #6 9690889
    Kris0511
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    sprawdz intercooler. Coś podobnego kiedyś miałem.
  • #7 9712964
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Witam ponownie

Dzisiaj rano znów problem powrócił .. falowanie obrotów.. szarpanie .. dławienie się.. lusterka były gorące po dotknięciu co oznaczało że oczyszczanie FAP się załączyło.. tak falowanie obrotów trwało z około 10 minut.. lusterka potem były już zimne.. samochód zaczął normalnie chodzić i lecieć jak samolot.

Po wertowaniu troszkę internetu doszedłem do wniosku, że te całe szarpania powoduje cos przy dozowniku powietrza..

oto link

http://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.ph...&start=0&sid=214ecdd89a99b1eeb0ad4364058c71d1

i kiedy tak pojechałem do mechanika i z nim rozmawiałem, on sprawdził czy właśnie wszystko działa jak powinno.. no i okazało się, że powietrze gdzieś ucieka z przewodów które wychodzą od tego dozownika.. gumka była rozwalona.. po wymianie nic nie zaobserwowałem.. samochód leci jak szalony.. wsio okaże się jak zrobię więcej km i oczyszczanie FAP się załączy. Jednakże faktem było to że nieszczelność była i to w tym miejscu gdzie całe sterowanie odpowiedzialne za pracę tego dozownika. W momencie oczyszczania się fapu tutaj jest sterowanie powietrzem.

Wszystko wskazuje na to że to jest TO.. teraz czas pokaże co będzie dalej.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 9731846
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    1003 km zrobione.. i wygląda na to że jest OK. Po za tym samochód dostał diabelnej mocy.. czuć na swoją masę że leci .. szybko się zbiera.. cisnałem mu niezle .. z czterema osobami na mazurach i bagażem.. spalił 6.5 litra ;]
  • #9 9788421
    pawel1985elk
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    ten sam problem egr wymieniony objawy nie ustały ale odłączyłem wtyczkę od przepływomierza powietrza i auto idzie jak strzała, przepływomierz do wymiany :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Peugeot 407 2.0 HDi, które objawiają się szarpaniem, brakiem mocy oraz dziwnymi dźwiękami. EGR został przeczyszczony, ale problemy nie ustąpiły. Użytkownik zauważył również nieprzyjemny zapach z rury wydechowej oraz mgiełkę nad silnikiem. Forumowicze sugerują sprawdzenie mikro paska, intercoolera oraz nieszczelności w przewodach powietrznych. Po wymianie uszkodzonej gumki w przewodach, samochód zaczął działać poprawnie. Inny użytkownik zauważył, że odłączenie przepływomierza powietrza poprawiło osiągi pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA