logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji?

mandarek 07 Lip 2011 23:29 2142 15
  • #1 9694427
    mandarek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    witam

Mam rozdzielony internet kablowy przez router Tp-Link Wr340G na 2 komputery stacjonarne (po kablu) i bezprzewodowo na laptopa.

Do tej pory wszystko działało dobrze. Niestety dzisiaj włączam laptopa póżniej komputer stacjon., a tu nie można się połączyć z routerem.
    Probowałem wpisywać w przeglądarce adres IP routera ale wogule nie mogę wejść na stronę konfig. routera.
    Ping również twierdzi brak połączenie.

Po zresetowaniu routera i postępowaniu zgodnie z instrukcja nic się nie zmieniło.

Dodam, że jak podłączyłem kabel od dostawcy bezposrednio do jednego z komp. to internet odrazu zaskoczył.
    Router działa prawidłowo (po obserwacji diod), połączenie kablowe między komputerami a routerem prawidłowe.

Pomóżcie co robić
    Dlaczego komputery nie mogą się połączyć z routererem?
    Jak wejść na stronę konfig. routera?
  • #2 9694534
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Podłącz kablem komputer i router.
    Czy diody przy kablu na routerze świeci ?
    Czy dioda przy kable na komputerze świeci ?
    Z okna cmd.exe co pokazuje
    ping 74.125.39.99
    ipconfig /all
  • #3 9694577
    mandarek
    Poziom 14  
    Diody z obu stron świecą.
    ping oczywiście nie osiągalny
    screen z ipconfig /all

Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji?

Adres mac własciwy do karty sieciowej kompa.
  • #4 9695055
    bogiebog
    Poziom 43  
    Kabel idzie z kojmputera do portu LAN ?
    Spróbuj inny port LAN.

Spróbuj ustawić ręcznie IP konfigurację na karcie
    192.168.1.151
    255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    DNS: 192.168.1.1

konfiguracja routera po resecie to http://192.168.1.1

co pokazuje ?
    ping 192.168.1.1
    ping 74.125.39.99
  • #5 9695232
    mandarek
    Poziom 14  
    Tak kabel z komputera idzie do gniazda LAN routera
    Probowałem wpinać do innych gniazd LAN, bez efektu.

ping 192.168.1.1
    ping 74.125.39.99

pokazuje, że host nieosiągalny.

IP na karcie według tej konfiguracji ustawie po powrocie z pracy i napisze efekty

Dodam, że na laptopie, ktory łączy sie bezprzedowowo nie można wykryc routera
  • #6 9695278
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ile lat ma router ?
    Sprawdż zasilacz:
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.

Te pingi testuj to po ustawieniu IP ręcznie.
  • #7 9699406
    mandarek
    Poziom 14  
    Ustawiłem IP ręcznie wg. powyższej instrukcji nic to nie dało.
    Pingi pokazują upłynął czas żądania

Stwierdziłem coś ciekawego.

Gdy router jest połączony z komputerem, ale nie z internetem to komunikacja między routerem, a komp. jest. Można zalogować się do routera.
    Dioda SYS miga, zgodnie z instrukcja.

Ale gdy tylko do routera podepne kabel do internetu, tracę komunikacje miedzy routerem, a komp., a dioda SYS świeci się cały czas
    Tak jakby się zawieszał. Nie można się do niego zalogować
  • #8 9699450
    bogiebog
    Poziom 43  
    mandarek napisał:
    Gdy router jest połączony z komputerem, ale nie z internetem to komunikacja między routerem, a komp. jest. Można zalogować się do routera.

Pokaż co wtedy pokazuje Status strona z routera.

Podłącz komputer do neta bez routera. Start/Uruchom/CMD.exe wpisz
    ping www.onet.pl
    ipconfig /all

pokaż wydruk.
  • #9 9699532
    mandarek
    Poziom 14  
    Oto screeny o których mówiłeś
    Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji? Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji? Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji? Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji? Brak połączenia z routerem TP-Link WR340G - jak uzyskać dostęp do konfiguracji?

Gdy tylko podłączone kabel do netu zaraz tracę połączenie, nawet nie zdąże ustawić IP i maca na routerze.
  • #10 9699558
    bogiebog
    Poziom 43  
    Stawiam na zasilacz.
  • #11 9703254
    mandarek
    Poziom 14  
    To chyba nie zasilacz.
    Sprawdziłem dzisiaj router na innym zasilaczu o tych samych parametrach i efekty takie same.

Dzisiaj wyszlo coś nowego.

Podłączyłem router z komputerem bez kabla od internetu. Router skonfigurowałem po staremu, podpiąłem kabel z internetem do routera i działa. Internet jest na stacjonarnym i radiowo na laptopie.
    Dioda SYS miga.

Póżniej wyłączyłem router po chwili ponownie go włączyłem (kabel od netu podłączony) dioda SYS świeci cały czas, internetu brak. Efekty po staremu.

Wyłączyłem router odpiąłem kabel od netu włączyłem router i po chwili podłączyłem kabel od netu i działa, internet jest.

Powyższe wykonałem na dwóch zasilaczach, efekty przy obu próbach były takie same.

Co to może być?
  • #12 9703603
    bogiebog
    Poziom 43  
    Mnie logiczne pomysły się skończyły.
    Czas na brzytwę dla tonącoeg.
    Przeinstaluj oprogramowanie routera, jak nie pomaga to wgraj starszą wersje oprogramowania.
  • #13 9704393
    nukedclx
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Przecież widać że serwer DHCP nie odpowiada, proszę ustawić na sztywno adresy bramy i dns bądź włączyć poprawnie dhcp na routerze (pola na serwery kolega zostawił wypełnione zerami). Po drugie należy zobaczyć dlaczego router nie nawiązuje żadnej synchronizacji ADSL, ostatnio mamy sporo burz które bardzo łatwo uszkadzają sprzęt sieciowy a efektem może właśnie być "okazyjne" nawiązywanie synchronizacji
  • #14 9707305
    mandarek
    Poziom 14  
    Powyższe skany są przed skonfigurowaniem router.
    Gdy ustawiłem na sztywno wszystkie parametry routera wtym dhcp sytuacja się nie zmienia.

Jak mamc sprawdzić dlaczego router nie nawiązuje żadnej synchronizacji ADSL?

Możliwe, że to przez burze, spróbuje przeinstalować oprogramowanie routera.
  • #15 9707367
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jakiej synchronizacji ADSL ?
    WR340g to router ethernetowy nie ADSL-owy.
  • #16 9763118
    mandarek
    Poziom 14  
    Przeinstalowanie oprogramowania pomogło.
    Ale nadal niewiem co było przyczyną.

Pozdrawiam i dzieki za wszystkie odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia z routerem TP-Link WR340G, który wcześniej działał poprawnie. Po próbie uzyskania dostępu do strony konfiguracyjnej routera i wykonaniu testów ping, okazało się, że router nie odpowiada. Użytkownik zresetował router, sprawdził połączenia kablowe oraz diody, ale problem nadal występował. Po ręcznym ustawieniu adresu IP i DNS, sytuacja nie uległa poprawie. Użytkownik zauważył, że po podłączeniu kabla od internetu do routera, tracił komunikację z komputerem. Po kilku próbach, w tym zmianie zasilacza, udało się uzyskać dostęp do internetu, ale problem powracał po restarcie routera. Ostatecznie, przeinstalowanie oprogramowania routera rozwiązało problem, chociaż przyczyna początkowych trudności pozostała nieznana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA