logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalne napięcie i prąd na wejściu karty dźwiękowej - szczegóły techniczne

piotrw_78 17 Lut 2003 16:31 1830 3
REKLAMA
  • #1 103040
    piotrw_78
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam
    Z góry zaznaczam iż proszę tylko o konkretne odpowiedzi, jak ktoś nie ma pojęcia niech nie odpowiada, z góry dziękuję tez za odpowiedzi widziałem to gdzieś w internecie lub w gazecie.

Szukam informacji o tym jakiej wielkości sygnał mogę podać na wejście karty dzwiękowe albo na wejście mikrofonowe w karcie wejściowej chodzi mi o maksymalne napięcie i maksymalny prąd jaki mogę tam podać, czy są to wielkości jednakowe dla wszystkich kart dźwiękowych czy każda może mieć inne ??
  • REKLAMA
  • #2 103146
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    jeżeli chodzi o wejście line in-maksymalnie 0,7V a mikrofon - 0,2 V bo jest to wejście na mikrofon elektretowy.o prądzie (!?) nie ma nawet mowy.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 103155
    piotrw_78
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Dzięki
    Nie wiem dlaczego zdziwiło cie o prądzie jeżeli chcę wykorzystać wejście jako oscyloskop do do pomiaru większych napięć urzyję dzielnika rezystancyjnego mimo bardzo dużych wartości rezystancji w nim urzytych to i tak popłynie prąd który będzie skutkiem przyłożonego napięcia do dzielnika więc pytam aby za dużego tam nie wpuścić chyba że źle rozumuję to proszę o poprawienie
  • #4 103179
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    jeżeli chcesz zrobic dzielnik wejściowy to musisz przyjąć jakąś rezystancję(impedancję) wejściową i na podstawie tego budowac dzielnik inaczej nic ci nie wyjdzie nie będzie dopasowania a odczyty będą błędne.poszukaj w literaturze jaką dokładnie rezystancję wejścia ma radio , magnetofon itp a także mikrofon elektretowy wtedy będziesz mógł wszystko dopasowac dobrze.zresztą w necie są opracowania oscyloskopu na karcie muzycznej.
    ale czy to się opłca ? maksymalna f wej. to częstotliwość akustyczna.może do kontroli wzmacniaczy i przedwzmacniaczy może być dobrze.
    powodzenia
    pozdrawiam
REKLAMA