logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić dokąd prowadzą kable sieciowe podłączone pod kilka switch'y

jezolekuk 11 Lip 2011 20:45 2371 3
  • #1 9706789
    jezolekuk
    Poziom 2  
    Witam,

Przejąłem po kimś opiekę nad firmową siecią. Problem jest taki że jest to budynek z kilkunastoma komputerami i maszynami podłączonymi do kilku switch'y, ale nie ma żadnej dokumentacji tj. schematu tej sieci. Na nieszczęście prawie wszystkie kable są wciągnięte w ściany i komputer podłączane są do gniazdek sieciowych (oczywiście gniazdka są ponumerowane, ale nie ma opisu tej numeracji).
    Czy istnieje jakiś sposób, żeby stwierdzić gdzie który kabel prowadzi (bez fizycznego wędrowania po kablach).
    Jedyne co mi się udało wymyślić to pingowanie poszczególnych adresów IP i wypinanie kabla po kablu ze switcha i jak ping zaniknie to odnalazłem tą maszynę. Niestety nie jest to zbyt dobre rozwiązanie w mojej firmie bo nie chciałbym wypiąć jednej bardzo ważnej maszyny, a także dwóch serwerów.

Ma ktoś może jakiś pomysł jak to rozwiązać?
    Od razu mówię, że najpierw próbowałem przeszukać forum i google, ale niestety bezowocnie.

Pozdrawiam,
    Sebastian Rodziewicz
    sebastianrodziewicz(_at_)gmail.com
  • #3 9707034
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Miałem identyczny problem.
    Sieć typu pająk ze switchami.
    Jedyne wyjście to dwóch ludzi, wyciągasz jeden kabel (np z komputera) i patrzysz na którym switchu gaśnie dioda
  • #4 9708382
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Jakiś czas temu testowaliśmy w firmie oprogramowanie NetCrunch w wersji 5 lub 6. O dziwo w miarę dokładnie odwzorował sieć (łącznie z switchami niezarządzalnymi). Należało potem dokonać weryfikacji, ale zaoszczędził mi to sporo czasu w rysowaniu mapy sieci od zera.
REKLAMA