logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalany telefon LG-GT540 - naprawa po wykąpaniu w izopropanolu.

slavek0408 12 Lip 2011 11:37 5206 5
REKLAMA
  • #1 9708663
    slavek0408
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Wczoraj wpadł mi do jeziora telefon. Po wyciągnięciu z wody wyciągnąłem baterię, kartę sim, i kartę sd.
    Następnego dnia uruchomiłem telefon i wszystko ok, tylko czasami nie łapie czerwona słuchawka (przy pojedynczym kliknięciu, po dłuższym przytrzymaniu działa).
    Telefon leży bez baterii, ponieważ nie wiem co zrobić dalej? :oops:
    W internecie wyczytałem wiele sprzecznych sobie poradników.

W domu znalazłem KONTAKT S61 w sprayu
    "Preparat jest mieszanką przeznaczoną do czyszczenia i zabezpieczania przed korozją i zużyciem styków elektrycznych nowych lub po regeneracji, zapewniając ich długotrwałą i bezawaryjną pracę. Efektywny środek smarujący i antykorozyjny dla wrażliwych styków i napędów elektromechanicznych. Zastosowanie w RTV, mechanizmach precyzyjnych".

Czy nadawał by się do wyczyszczenia telefonu?
    Czy lepiej kupić inny preparat?
    Czytałem też, że nadaje się do tego CLEANSER DRUK, chyba powinienem go dostać w sklepie elektronicznym?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9708722
    slavek0408
    Poziom 9  
    Ale czy ten preparat mogę, stosować na telefon (kontakt s61?)
    np. rozebrać telefon i wyczyścić go pędzlem z tym preparatem ?
  • REKLAMA
  • #4 9710386
    raffi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Przede wszystkim czy są jakieś inne objawy tego zalania? czy tylko ten jeden klawisz? Nie polecam używania takich preparatów. Wszystkie podzespoły są bardzo delikatne, więc można tylko zaszkodzić. Lepiej dać go do jakiegoś serwisu i niech go wrzucą do wanienki, powinno pomóc 8-)
  • REKLAMA
  • #5 9713231
    slavek0408
    Poziom 9  
    Wykąpałem go w tym izopropanolu. Przycisk zaczął działać, wszystko sprawne (na szczęście ;p), tylko na wyświetlaczu widać przebarwienia, chyba za długo go wymoczyłem (mała ilość dostała się na wyświetlacz)
    Czy możliwe, że odparuje do końca ?
  • #6 9724101
    slavek0408
    Poziom 9  
    Rozebrałem telefon na części, i jeszcze raz wykąpałem (tym razem jedynie płytę główną).

Tylko po wyczyszczeniu wyświetlacza (nasączyłem wacik izopropanolem i wytarłem do sucha), wyszły przebarwienia.
    Czy możliwe, że znikną bądź da się je jakoś usunąć ?

Poza wyświetlaczem wszystko ok. Telefon rozebrałem na nowo i wyświetlacz zostawię do jutra na zewnątrz telefonu...
REKLAMA