logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VT4A+ z Duron 950 i Radeon 9000 - niestabilne uruchamianie systemu

marmon 19 Lis 2004 08:36 1196 10
REKLAMA
  • #1 996752
    marmon
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    jak w temacie mam na plycie durona 950 radeona 9000 ddr 266 256mb samsung dysk 40gb maxtor d-link 520+ i nie zawsze startuje nie wiem co jest grane bawilem sie w resetowanie ustawien zmiany w biosie ale to nic nie daje nie wiem juc oc robic. prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 996763
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    a jaki masz zasilacz? ja mialem takie cuda jak mialem za slaby zasilacz (250W Codegen). Jak zmienilem na 300W wszystkie objawy ustapily
  • #3 996829
    marmon
    Poziom 17  
    no calkiem prawdopodobne bo mam 230W narazie go nie zmienie niestety hmm ale moge sprawdzic i wykercic z drugiego kompa 350W obadam to pozdr (mial ktos jeszcze takie problemy)
  • REKLAMA
  • #4 996838
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Są zasilacze które nie dają odpowiedniego kopa na starcie czyli czas narastania właściwego napięcia jest za długi, a niektóre płyty resetują się
    szybciej niż z zasilacza dadzą właściwe napięcie, może być również mało sztywne zasilanie z sieci energetycznej lub listwa zasilająąca.
  • #5 996928
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    satgal napisał:
    Są zasilacze które nie dają odpowiedniego kopa na starcie czyli czas narastania właściwego napięcia jest za długi, a niektóre płyty resetują się
    szybciej niż z zasilacza dadzą właściwe napięcie, może być również mało sztywne zasilanie z sieci energetycznej lub listwa zasilająąca.

I są to nawet niektóre typy CODEGENA 300W.
    Przy zbyt dużym obciążeniu odpalają za 2-3 razem.
    Najmniej problemów z zasilaczy z dolnej półki sprawiają:
    LP6100B - tu moc 250W może być zbyt mała w późniejszej eksploatacji.
    Megabajt 350W, a nawet L&C.

Chcę tu zaznaczyć, że nie wypowiadam się n/t ich jakości lecz pewności startu pod dużymi obciążeniami.
  • REKLAMA
  • #6 1001572
    miruk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich ja mam chyba podobny problem

mam: K7VT4A+ , procek 1,5GHz ,system XP Pro ,256DDR i zasilacz MGB-350WATXP4. Odpala po 2,3,4 resetach.
    Czasami włancza sie juz XP,widać wszystkie ikonki i po paru sekundach bum(reset) :bad-words:
    moze to ten zasilacz :cry: :?:
  • REKLAMA
  • #7 1001617
    miruk
    Poziom 12  
    ...a zapomniałem dodac ze po starcie komputera stacja dyskietek nie odpowiada i system jej nie widzi ,natomiast cały czs swieci sie dioda ktora sygnalizuje prace stacji???
  • #8 1001656
    odyszaw
    Poziom 15  
    Jesli swieci dioda od stacji dyskietek caly czas, oznacza to ze jest zle podlączona tasma danych. Poprostu pomylkowo podlączyleś ja na odwrót.Sprawdz to sobie i zmien
  • #10 1002347
    miruk
    Poziom 12  
    :roll: No tak moje przeoczenie z ta tasma. A co do zasilaczy to "przyprowadze" pare i przetestuje
    Dzieki za pomoc :yes:
  • #11 1002806
    marmon
    Poziom 17  
    hmm mi rusza zawsze za 2 razem a za pierwszym nic tylko swieci dioda od zasilania i tyle hmm nie wiem jutro wymienie zasilacz wloze z drugiego kompa i obadam pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem niestabilnego uruchamiania systemu na płycie K7VT4A+ z procesorem Duron 950 i kartą graficzną Radeon 9000 DDR 266 256MB został powiązany głównie z niewystarczającą mocą lub niską jakością zasilacza. Użytkownik posiada zasilacz 230W, co może być niewystarczające do stabilnego startu systemu. Wskazano, że zasilacze o zbyt niskiej mocy lub o długim czasie narastania napięcia na starcie mogą powodować wielokrotne resetowanie się płyty głównej lub brak poprawnego uruchomienia systemu. Zalecane jest użycie zasilacza o mocy co najmniej 300-350W, np. Megabajt 350W, L&C lub LP6100B (choć 250W może być za mało przy większym obciążeniu). Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z podłączeniem taśmy danych do stacji dyskietek, co objawia się ciągłym świeceniem diody i brakiem wykrycia urządzenia przez system. Po wymianie zasilacza i poprawnym podłączeniu taśmy problem niestabilnego startu powinien ustąpić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA