logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować kable mikrofonu (miedziany i biały) do wtyczki jack?

PPWojtek 12 Lip 2011 21:03 3018 7
REKLAMA
  • #1 9710904
    PPWojtek
    Poziom 2  
    Witam przy naprawie słuchawek byłem zmuszony uciąć sporą część kabla w wyniku czego mam pomieszane kable ze słuchawek i mikrofonu
    Zdjęcie
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Mam pytanie co do mikrofonu(Mam dwa kable miedziany i biały), gdzie mam do jacka przylutować te dwa kabelki a dokładnie mi chodzi w które miejsce, ze słuchawkami nie ma problemu bo już niestety nie pierwszy raz jestem zmuszony się tym bawić, a z mikrofonem pierwszy raz się spotykam
    Pytam się ponieważ nie potrafię nigdzie znaleźć takiej informacji co jak i do czego w przypadku mikrofonu :cry:
  • REKLAMA
  • #2 9710986
    kapsel2105
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Jeśli są to zwykłe słuchawki komputerowe, to zarabiasz dwie końcówki JACK, jedną stereo do słuchawek - (kanał prawy i lewy, masa), a drugą mono lub stereo(u mnie muszę mieć stereo inaczej nie działa mic).
  • REKLAMA
  • #3 9711002
    PPWojtek
    Poziom 2  
    No to są słuchawki do gry, na końcu jest rozgałęzienie osobno na mikrofon i na słuchawki.
    Mikrofon jak pisałem to ten biały i miedziany kabelek zaznaczony na czerwono i nie wiem, w które miejsce do jacka oba przylutować
  • REKLAMA
  • #4 9711023
    kapsel2105
    Poziom 21  
    Jeden do masy(miedziany) a drugi to gorący.
    A jakiego masz jack`a tego do mica mono czy stereo?
  • REKLAMA
  • #5 9711037
    PPWojtek
    Poziom 2  
    stereo
    Co to znaczy gorący robić coś z tym czy nie?
  • Pomocny post
    #6 9711065
    kapsel2105
    Poziom 21  
    Możesz sprawdzić, bo ja z taką pierdołą straciłem za dużo czasu. Teoretycznie powinno być mono na wejściu mica, ale teraz robią tak że masz wszystkie stereo. Podlutuj mase i gorący do jacka i wepnij w gniazdo mica, sprawdź ustawienia w kompie jak masz ustawione gniazda(MIC). Jeśli nie będzie głosu podlutuj gorący do drugiego kanału.
  • #7 9711087
    PPWojtek
    Poziom 2  
    Nie ma znaczenia do którego kanału się ten gorący przylutuje?
  • #8 9711619
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Ma znaczenie. Takich tematów (o mikrofonach komputerowych) jest pełno na forum, są też schematy. Radzę użyć wyszukiwarki.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z naprawą słuchawek z mikrofonem, po ucięciu części kabla, co spowodowało pomieszanie przewodów. W dyskusji poruszono kwestie lutowania dwóch kabli mikrofonu (miedzianego i białego) do wtyczki jack. Ustalono, że miedziany kabel powinien być podłączony do masy, a biały do gorącego. W przypadku wtyczki stereo, zaleca się podłączenie gorącego do jednego z kanałów, a w razie braku dźwięku, przylutowanie go do drugiego kanału. Użytkownicy wskazali na dostępność schematów oraz porady dotyczące ustawień w komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA