logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk twardy na IDE 1 master może uszkadzać kanał slave? Jakie przyczyny?

Remeknapr 16 Lip 2011 14:21 2114 9
REKLAMA
  • #1 9724919
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Wszystko wskazuje na to, że dysk podłączony pod IDE 1 master uszkadza kanał slave na tym IDE. Pierwszy objaw to uszkodzony MBR na drugim dysku podłączonym do slave. Następnie już żaden dysk na tym kanale nie jest widoczny. Czy to możliwe? Jaki jest ewentualnie mechanizm/przyczyna takiego efektu?
  • REKLAMA
  • #2 9724968
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Może tak podałbyś konfigurację?!

Remeknapr napisał:

Wszystko wskazuje na to, że dysk podłączony pod IDE 1 master uszkadza kanał slave na tym IDE. Pierwszy objaw to uszkodzony MBR na drugim dysku podłączonym do slave.

Dysk podłączony na Slave jak pracuje sam na kanale to działa normalnie?
    Oczywiście taśma sygnałowa zmieniana?
    Dyski konfigurowane zworkami (Master/Slave) czy ustawione na Cable select?

Remeknapr napisał:

Następnie już żaden dysk na tym kanale nie jest widoczny.

Kiedy/po jakiej operacji staje się widoczny?
  • #3 9725279
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Kasek21 napisał:
    Może tak podałbyś konfigurację?!

Uszkodziłem dwie płyty. Asrock P4I65G i P4GV-MX. Konfiguracja? Obudowa, zasilacz, dwa HDD na IDE1. Master i slave, karta graficzna. OS WIndows XP.
    Cytat:
    Dysk podłączony na Slave jak pracuje sam na kanale to działa normalnie?

Który dysk? Opiszę dokładnie dla jasności. Nie chciałem pisać za dużo, ale widzę, że chyba trzeba. Komputer na opisanej konfiguracji pracował bez zastrzeżeń 3 lata. Co 2-3 mies podmieniałem dysk systemowy na ten podejrzany z Windows 98 SE i narzędziami do programowania i debuggowania. Robiłem tak wielokrotnie i wszystko było O.K. tzn po przywróceniu "macierzystego" dysku nie było problemów. Do ostatniego razu, kiedy system nie zobaczył dysku na IDE1 slave. Okazało się, że jest uszkodzony MBR tego dysku. Po naprawie MBRa dysk w dalszym ciągu nie jest widziany. Inny sprawny dysk na tym kanale również nie jest widziany. Po podłączeniu tego naprawionego dysku pod IDE2 slave jest widziany. Wymieniłem taśmę i zasilacz. Nie pomogło. Wymieniłem płytę. Uznałem, że widocznie zasilacz uszkodził dysk i płytę, więc zamontowałem nowy. Niczego nie podejrzewając znów podłączyłem ten dysk z Win 98 i załatwiłem druga płytę.

Cytat:
    Dyski konfigurowane zworkami (Master/Slave) czy ustawione na Cable select?
    Zworkami master/slave.

Remeknapr napisał:
    Następnie już żaden dysk na tym kanale nie jest widoczny.
    Cytat:
    Kiedy/po jakiej operacji staje się widoczny?

Na tych płytach na IDE1 slave już żaden dysk nie jest widziany.
  • REKLAMA
  • #4 9728280
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Co to za dysk? Daj zdjęcie jak wszystko jest podłączone z opisem które urządzenie jest na master a które na slave. Sprawdź ustawienia BIOS obu płyt.
  • #5 9729997
    Remeknapr
    Poziom 33  
    helmud7543 napisał:
    Co to za dysk?

Quantum Fireball 3,5 series, made in Japan 10 GB.

Cytat:
    Daj zdjęcie jak wszystko jest podłączone

Zdjęcie??? Żartujesz, prawda?

Cytat:
    z opisem które urządzenie jest na master a które na slave.

Co jest niejasne w moim opisie?

IDE1 master - dysk systemowy
    IDE1 slave - dowolny dysk twardy

I to działało w pierwotnej konfiguracji z dyskiem systemowym 40 GB i Windows XP. Po podłączeniu na IDE1 master tego Quantuma z Windows 98 system się odpala i wszystko działa O.K. Po powrocie na IDE1 master dysku 40 GB z Windows XP komputer się uruchamia, system ładuje się prawidłowo, ale nie widzi dysku na IDE1 slave. Okazuje się, że MBR tego dysku jest uszkodzony i uszkodzony jest kanał IDE1 slave, ponieważ podłączenie na ten kanał dowolnego innego sprawnego dysku w trybie slave daje ten sam efekt. Dysk nie jest widziany.

Cytat:
    Sprawdź ustawienia BIOS obu płyt.

Co to znaczy "sprawdź BIOS"? Znasz te płyty? Wiesz jaka jest procedura wykrywania twardych dysków przez te BIOSy? Po stwierdzeniu nieprawidłowości wszedłem w setup BIOSu i przeprowadziłem procedurę wykrywania dysków. Na obu płytach dysk podłączony pod IDE1 slave nie jest wykrywany. Co jeszcze mam napisać? Miałeś, lub znasz podobny przypadek? Mnie są potrzebne konkrety, a nie gdybanie. To mogę sam zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9733262
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nie żartuję, chodziło o to, czy dysk MASTER jest na ostatniej końcówce kabla a zworkę ma na MASTER a SLAVE na środkowej - zworka analogicznie - na SLAVE - przy każdym innym ustawieniu (dyski odwrotnie podłączone czyli MASTER na środkowej, SLAVE na końcowej wtyczce, ustawienie Cable Select zworką nie zawsze działa prawidłowo. Nie napisałem, że coś jest niezrozumiałe w Twoim opisie. O dysk pytałem w sensie jego wieku - stare dyski potrafią robić problemy z konfiguracjami dwudyskowymi (dwa napędy na jednej taśmie). O ustawienia BIOS pytam ponieważ w starszych konfiguracjach (starszych dyskach) widziałem "cuda" typu przestawienie się trybu automatycznego na ręczny. Kontroler to jeden układ i raczej nie ma możliwości uszkodzenia trybu MASTER czy SLAVE - przestanie działać cały kanał.
  • #7 9733724
    Remeknapr
    Poziom 33  
    helmud7543 napisał:
    Nie żartuję, chodziło o to, czy dysk MASTER jest na ostatniej końcówce kabla a zworkę ma na MASTER a SLAVE na środkowej - zworka analogicznie - na SLAVE

Jednak nie doczytałeś. :) Pisałem: "Komputer na opisanej konfiguracji pracował bez zastrzeżeń 3 lata." Tak więc odpadają takie proste błędy.
    Cytat:
    Kontroler to jeden układ i raczej nie ma możliwości uszkodzenia trybu MASTER czy SLAVE - przestanie działać cały kanał.

To pocieszające. W takim razie co jest nie tak? Czy w przypadku próby podłączenia na jednej taśmie dwóch dysków zworkowanych na master może się uszkodzić ta taśma? Podmieniałem, ale już sam nie wiem co jest grane.
  • REKLAMA
  • #8 9734804
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nie, taśma nie mogła się uszkodzić w ten sposób. Może być conajwyżej uszkodzona częstymi wymianami napędu.
  • Pomocny post
    #9 9734945
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Remeknapr napisał:
    ... Czy w przypadku próby podłączenia na jednej taśmie dwóch dysków zworkowanych na master może się uszkodzić ta taśma? Podmieniałem, ale już sam nie wiem co jest grane.

Nic fizycznie się nie uszkodzi. W najlepszym przypadku jeden z dysków będzie widziany przez płytę. W najgorszym przypadku na dyskach mogą powstać błędy logiczne.
  • #10 9737155
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dziękuję za podpowiedzi. Płyta na razie idzie na bok do wyjaśnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy podłączony jako master na kanale IDE1 może powodować problemy z dyskiem slave, w tym uszkodzenie MBR i niewidoczność dysków na tym kanale. Użytkownik zgłasza, że po trzech latach bezproblemowego działania, po podłączeniu dysku Quantum Fireball 10 GB jako master, dysk slave przestał być widoczny, a jego MBR został uszkodzony. Pomimo wymiany taśmy i zasilacza, problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień zworki (Master/Slave), konfiguracji BIOS oraz możliwości uszkodzenia kontrolera IDE, jednak nie ma dowodów na fizyczne uszkodzenie taśmy. Wskazano, że problemy mogą wynikać z błędów logicznych na dyskach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA