logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - nie włącza się po wymianie baterii

djswirek 16 Lip 2011 14:54 5966 7
  • #1 9725048
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam Forumowiczów

Mam następujący problem z ciśnieniomierzem medicare 10 firmy Rossmax.
    Na początku zaczął wywalać error i pokazywać, że ma za słabe baterie.
    Wymieniłem na nowe - to samo.
    Aktualnie się nie odpala :(

Spotkał się może ktoś z takim problemem? lub ma schemat ?
    W ostateczności namiar na autoryzowany serwis?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 9725375
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    Wymieniając baterie proszę założyć nowe lepszej jakości np. Duracell, lub inne. Kiepskie baterie nawet nowe mogą powodować występowanie błędu. Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy można szukać przyczyn występowania błędu.
  • #3 9728375
    djswirek
    Poziom 21  
    fortronik napisał:
    Wymieniając baterie proszę założyć nowe lepszej jakości np. Duracell, lub inne. Kiepskie baterie nawet nowe mogą powodować występowanie błędu. Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy można szukać przyczyn występowania błędu.

rozumiem z tym, że aktualnie on się w ogóle nie włącza.
  • #4 9728499
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    Tak jak wcześniej napisałem sprawdzono na dobrych bateriach?
  • #5 9729766
    djswirek
    Poziom 21  
    Tak , baterie firmy Varta, urządzenie martwe.
  • Pomocny post
    #6 9730032
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Nie znam tego urządzenia nie wiem jakie baterie do niego pasują mogę tylko zgadywać, ale ja bym zaczął od sprawdzenia systemu mocowania baterii z podłączeniami. Może podczas zmiany ogniw przerwane zostało jakieś połączenie, sprężynka pękła itp.
  • #7 9730635
    djswirek
    Poziom 21  
    fernandosucre napisał:
    Nie znam tego urządzenia nie wiem jakie baterie do niego pasują mogę tylko zgadywać, ale ja bym zaczął od sprawdzenia systemu mocowania baterii z podłączeniami. Może podczas zmiany ogniw przerwane zostało jakieś połączenie, sprężynka pękła itp.

Do PCB dochodzi napięcie.
  • #8 9737646
    djswirek
    Poziom 21  
    Po wlutowaniu nowych przewodów zasilających, urządzenie zmartwychwstało.
    Wcześniej dochodziło prawidłowe napięcie do PCB być może za duży spadek był przy próbie startu urządzenia.

Widać kolega Fortronik miał rację, urządzenie to jest bardzo czułe na "jakość" zasilania.

Fernandosucre - słuszna uwaga jak się okazało. Niestety żeby to odkryć trzeba było podejść z lutownicą, bo "na oko" i multimetr nie za wiele było widać.

Problem w takim wypadku uważam za rozwiązany a temat zamykam.
    Dziękuję :)

Podsumowanie tematu

Użytkownik zgłosił problem z ciśnieniomierzem Rossmax Medicare 10, który nie włączał się po wymianie baterii. Początkowo urządzenie sygnalizowało błąd związany z niskim poziomem energii. W odpowiedziach zasugerowano użycie wysokiej jakości baterii, takich jak Duracell, oraz sprawdzenie systemu mocowania baterii i połączeń elektrycznych. Po dalszych próbach, w tym pomiarze napięcia na PCB, okazało się, że problem leżał w zasilaniu. Po wlutowaniu nowych przewodów zasilających urządzenie zaczęło działać, co potwierdziło, że było wrażliwe na jakość zasilania. Temat uznano za rozwiązany.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA