logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI ML4410 – zacięcia papieru przez wybrzuszenie za podajnikiem, różna prędkość rolek

Nightwing 18 Lip 2011 16:27 2794 8
REKLAMA
  • #1 9731658
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam

Posiadam chwilowo na serwisie ww urządzenie.

Problem jest następujący

Są zacięcia, zarówno na przednim i tylnym wejściu. Powodem zacięcia jest wybrzuszenie papieru które powstaje za podajnikiem, po chwili wybrzuszenie jest na tyle wielkie ze papier wyskakuje z prowadnicy i mamy zacięcie.

Wygląda to jakby dolny podajnik podawał szybciej papier niż górne rolki (te nad głowicą na wyjściu już) go wyciągają. Zobaczyłem mechanizm wszystkie zębatki mają wszystkie zęby, nie przeskakują itd, pasek jest też ok. I tutaj mi się skończyły pomysły jak to rozwiązać i wyregulować.
  • REKLAMA
  • #2 9733857
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Czy konserwacja była robiona?
  • REKLAMA
  • #3 9733889
    Nightwing
    Poziom 17  
    Oczywiście, od tego zaczynam, jednak nic za bardzo nie pomogło
  • #4 9733949
    kosmita
    To wygląda jak by papier ślizgał się po wałku. Przepraszam że pytam ale nie wiem czy to robiłeś w ramach konserwacji: czy wyczyszczony jest spirytusem czarny wałek i czy wyczyszczone są rolki gumowe (najlepiej płynem do rolek) pod czarnym wałkiem.Robię to demontując wszystko i przy montażu smaruje wszystkie miejsca gdzie rolki się łożyskują. Jeśli to nie to, to albo źle wyregulowane traktory (każdy jest dwuelementowy: element do którego zapina się papier i koło za tym elementem), lub podcięte przez perforacje kołki na kole albo na pasku elementu zapinającego powodujące podwijanie papieru.
  • #5 9733994
    Nightwing
    Poziom 17  
    Rolki w ramach konserwacji w takich maszynach czyszczą zawsze (tak jakieś 90% problemów rozwiązuje sie tym), co do kołków to sa ok, nie widać uszkodzenia.

Ponieważ nigdy nie robiłem jak sie reguluje te traktory ?
  • REKLAMA
  • #6 9734036
    kosmita
    W dziale z dokumentacjami jest serwisówka, tam jest dokładnie opisane jak poskładać żeby było dobrze..

Niestety z doświadczenia wiem że jak nie masz obok siebie nowego traktora i zużytego to nie zauważysz zużycia. Niestety aby w 100% wyeliminować traktor to trzeba go zmienić na sprawny.
  • #7 9734186
    Nightwing
    Poziom 17  
    Hmm ciekawa sprawa jest że jak podniosę ręcznie ta górna listwę która ciągnie papier to nie zacina, natomiast tylni podajnik tez zacina, czy nada to mogą być tractory jak oba podajniki zacinają
  • REKLAMA
  • #8 9734435
    kosmita
    Oba podajniki są z tyłu (tzw. REAR i TOP), chodzi Ci o podajnik kartek pojedynczych, też zacina?
  • #9 9734592
    Nightwing
    Poziom 17  
    Tak Oba (front i rear w tej maszynie)

Chodzi o to że klient zawsze używał przedniego, natomiast ja dla próby odpaliłem rear i tak samo zachowuję się

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką OKI ML4410, polegający na zacięciach papieru zarówno w przednim, jak i tylnym podajniku. Zacięcia są spowodowane wybrzuszeniem papieru, które występuje za podajnikiem, co prowadzi do wyskakiwania papieru z prowadnicy. Użytkownik zauważył, że dolny podajnik podaje papier szybciej niż górne rolki go wyciągają. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić konserwację wałków oraz rolki gumowe, a także wyregulować traktory. Użytkownik potwierdził, że rolki były czyszczone, ale nie wie, jak przeprowadzić regulację traktorów. Wskazano, że dokumentacja serwisowa zawiera instrukcje dotyczące regulacji, a wymiana traktora może być konieczna, aby całkowicie wyeliminować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA