logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć aktualizacje w GaduGadu 7.6 na Windows 7?

szujoza99 18 Lip 2011 22:31 3827 26
  • #1 9733124
    szujoza99
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam, przeniosłem sobie moje kochane stare GaduGadu 7.6 [built 2354] z mojeg PC (Windows XP) na nowego laptopa (Windows Seven). Zawsze po właczeniu GG, wyskakuje takie coś "czy chcesz aby program wprowadził zmiany na tym komputerze", a plik to update.tmp. Wyskakuje to zawsze 3x pod rzad po uruchomieniu a potem jakoś pojedyńczo co 30min~. Jak to zaakceptuje to zaktualizuje się do najnowszego gg, a tego nie chce. W gre nie wchodzi zmiana komunikatora. Na pc nic takiego nie wyskakiwało. W opcjach gadu nie ma nigdzie nic na temat autoupdate. Da rade to jakoś wyłaczyć? Strasznie wkurzające są te powiadomienia. Wgl nigdzie nie mogę na komputerze znaleść takiego pliku jak update.tmp.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 9733176
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    Na piecu masz zainstalowane GG 7.6 a do lapka skopiowałeś już zainstalowane GG czyli katalog z nim i nic więcej. Znajdź na necie instalkę starego poczciwego GG 7.6 jak Ci tak na tej wersji zależy i zainstaluj jak należy na lapku.
    Osobiście polecam GG lite - pierwszy wynik w Google na to hasło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 9733272
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    Na piecu masz zainstalowane GG 7.6 a do lapka skopiowałeś już zainstalowane GG czyli katalog z nim i nic więcej. Znajdź na necie instalkę starego poczciwego GG 7.6 jak Ci tak na tej wersji zależy i zainstaluj jak należy na lapku.
    Osobiście polecam GG lite - pierwszy wynik w Google na to hasło.

Mam zainstalowane z instalki, nie kopiowałem ;) Instalke mam tez na PC - i z tej samej jest zainstalowane i tam ;p
  • #4 9733409
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Jeśli chce się używać starego GG pod WinV lub Win7 to problem z updatem rozwiązała instalacja wersji 7.7. Możesz też wyłączyć UAC (kontrolę użytkownika).
  • #5 9733478
    szujoza99
    Poziom 12  
    Przyzywczaiłem się strasznie do tego 7.6 i chciałbym go dalej używać. A kontrole użytkownika wolę mnieć właczoną. Nie da się jakoś usunąć pliku odpowiedzialnego za te update? Próbowałem usunać update.dll ale gg nie działało ;p
  • #6 9733500
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Cytat:
    Gadu-Gadu 7.7 - lista zmian

Changelog zmian wprowadzonych w wersji Gadu-Gadu 7.7

* rozmowy głosowe w sieci Gadu-Gadu oraz na telefony stacjonarne i komórkowe
    * możliwość odbierania rozmów przychodzących z poziomu Gadu-Gadu
    * nowy interfejs okna przesyłania plików, możliwość wysyłania i odbierania kilku plików w tym samym czasie, łatwe wysyłanie plików - opcja drag'n drop (lista kontaktów, okno rozmowy, okno rozmowy audio)
    * zmiana grafik w menu
    * dodanie nowych prefiksów operatorów komórkowych
    * dodanie funkcjonalności do menu kontekstowego kontaktu "ustaw taki sam opis u siebie"
    * dodanie tworzenia kopii zapasowej profilu
    * autologowanie do Wizytówki użytkownika w serwisie społecznościowym MojaGeneracja.pl i GaduRadio.pl
    * dodanie ikony MojaGeneracja.pl
    * integracja telefonii Gadu naGłos z komunikatorem
    Dużo tych zmian od 7.6 nie ma. Która z tych rzeczy Ci nie pasi w 7.7?

Dodano po 1 [minuty]:

Jak już wyżej wspomniałem, spróbuj GG lite.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 9733526
    szujoza99
    Poziom 12  
    Cytat:
    * zmiana grafik w menu

Najbardziej to mi inny wygląd nie pasuje ;)
    GG Lite też nie ładne :s Wolałbym zostać przy 7,6, tylko te wyskakujące powiadomienia mnie dobijają.
  • #8 9733626
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Jeśli plikiem wykonywalnym odpowiedzialnym za update jest update.tmp to zmień jego uprawnienia (zaawansowane atrybuty NTFS) tak żeby nie mógł być uruchamiany.
  • #9 9733652
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    iagre napisał:
    Jeśli plikiem wykonywalnym odpowiedzialnym za update jest update.tmp to zmień jego uprawnienia (zaawansowane atrybuty NTFS) tak żeby nie mógł być uruchamiany.
    szujoza99 napisał:
    Wgl nigdzie nie mogę na komputerze znaleść takiego pliku jak update.tmp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 9733710
    szujoza99
    Poziom 12  
    No wpisuje update.tmp w szukaj i nic nie znajduje. Ręcznie próbowałem też szukać w folderze z gadu, itp. i nie ma. Jedynie update.dll znalazłem.
  • #11 9733731
    iagre
    Poziom 35  
    Zmień uprawnienia dla update.dll tak żeby nie mógł być uruchomiony i sprawdź czy jest jakaś zmiana na lepsze.
  • #12 9733732
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Ten plik jest tworzony przez GG w trakcie uruchamiania. Wersja 7.7 robi to jakoś mniej kretyńsko. I nie różni się wiele od 7.6, więc to chyba najlepsza opcja.
  • #13 9736801
    szujoza99
    Poziom 12  
    Jak zmienić te uprawnienia dla update.dll?
  • #15 9736892
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    Prawym, właściwości, zabezpieczenia, edytuj, wykonywanie, zabroń, ok.

Teraz wgl się popsuło, gdy właczam gg pisze odmowa dostępu. I nawet jak chce wejść do folderu z gg to nie działa.

Dobra, skąd ściągne CZYSTE GaduGadu 7.7?

I jak usunąć teraz te gg 7.6? Bo się przez panel sterowania nie da, tylko usunełem z listy. A folderu z dysku nie da się usunąć.
  • #17 9736961
    szujoza99
    Poziom 12  
    Zastosowałem do update.dll, właczylem gg, przez pół minuty pisało brak odpowiedzi, potem znów wyskoczyło 3x update.tmp to zrestartowałem kompa. Gdu chciałem po restarcie właczyć gg to pisało odmowa dostępu, i w folder wejść się teraz nie da, ani go usunąć. A jak teraz grzebie w zabezpieczeniach tego folderu i zaznaczam "zezwół" i ok to pisze, że nie mam uprawnień.
  • #18 9736990
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Od kiedy restart to złote lekarstwo na wszystkie bolączki (czytaj panika użytkownika)?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 9737002
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    Od kiedy restart to złote lekarstwo na wszystkie bolączki (czytaj panika użytkownika)?

Jak po wprowadzeniu zmian w tym pliku update.tmp nic nie dało to zrestartowałem - myślałem, że może ta zmiany zadziałają po nim.
  • #21 9737226
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    szujoza99 napisał:
    myślałem
    Przestań. Źle na tym wychodzisz.
    Jak wyłączyć aktualizacje w GaduGadu 7.6 na Windows 7?
    :roll:

No dobra, to co teraz mam zrobić? Czekam na wskazówki, sam nic nie będę ruszał. I prosiłbym jeszcze link do czystego i stabilnego gg 7.7
    Ale w sumie - restart komputer i tak był wcześniej czy później nieunikniony.
  • #23 9737246
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    Restart to nie reset!
    Link? Co, Google zdechło?

No napisałem ze zrestartowałem a nie zresetowałem, wiec o co chodzi?
    Tak, wyłaczyłem gg i przegladarke, wszedłem w start i kliknełem zamknij i poszedłem sobie zrobić herbate, wróciłem za minute i właczyłem znów ;)

A link chce, bo znów coś zrobie sam źle i będzie krzyk ; )
  • #24 9737259
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Oj to zwracam honor, literki mi się zlepily czy coś, że przeczytałem reset miast restart.
    Kolego, przestań lenić i czekać aż ktoś Cię wyręczy tylko pobierz w koncu gg7.7.exe i zainstaluj po prostu jak to każdy znudzony użytkownik Windowsa robi (czytaj Dalej, dalej, kontynuuj, instaluj wreszcie, zakończ)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 9737275
    szujoza99
    Poziom 12  
    Atreyu Makiavel napisał:
    Oj to zwracam honor, literki mi się zlepily czy coś, że przeczytałem reset miast restart.
    Kolego, przestań lenić i czekać aż ktoś Cię wyręczy tylko pobierz w koncu gg7.7.exe i zainstaluj po prostu jak to każdy znudzony użytkownik Windowsa robi (czytaj Dalej, dalej, kontynuuj, instaluj wreszcie, zakończ)

Dobra już mam 7.7. Mam nadzieję, że szybko się przyzwyczaję ;) Nawet się chyba nadpisało na tamtym 7.6 bo nie musiałem się logować i kontaktów ściagać. Ale dalej nie mam dostepu do folderu z gg 7.6. Pod tym folderem mam gg 7.7 i mam do niego dostęp.
    Dzięki.
  • Pomocny post
    #26 9737442
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    szujoza99 napisał:
    Dzięki.
    Od tego służy funkcja forum.
    Polecam się na przyszłość i pozdrawiam. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #27 9737670
    iagre
    Poziom 35  
    W zabezpieczeniach pliku/katalogu masz przycisk "Zaawansowane". Po kliknięciu na ten przycisk pojawi się nowe okienko "Ustawienia kontroli dostępu dla ...". W tym okienku będzie kilka zakładek a w śród nich "Właściciel". Po kliknięciu na zakładkę Właściciel zobaczysz listę użytkowników i grup które możesz uczynić właścicielami tego obiektu. Zaznaczasz na tej liście siebie, na dole pod listą zaznaczasz "zmień właściciela dla podkontenerów i obiektów" i klikasz na "zastosuj". Potem przechodzisz w tym okienku na zakładkę "Uprawnienia" i usuwasz wszystkich innych użytkowników zostawiając tylko siebie. Jak usuniesz z tej listy wszystkich innych tak że zostaniesz sam to jeśli wpis na tej liście jest tylko jeden to dajesz "zastosuj" ale jeśli wpisy są dwa z których jeden dotyczący ciebie jest oznaczony kluczami a drugi zamkniętą kłódką to ten wpis z zamkniętą kłódką też usuwasz zostawiając tylko siebie z kluczami. Po tym dajesz "zastosuj" i zamykasz wszystkie okna przyciskiem "OK" i po tym możesz już wejść do tego katalogu lub go usunąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł GaduGadu 7.6 z Windows XP na Windows 7, napotykając problem z automatycznymi aktualizacjami, które pojawiają się po uruchomieniu programu. Pomimo prób wyłączenia aktualizacji, użytkownik nie znalazł pliku update.tmp, który jest odpowiedzialny za te powiadomienia. W odpowiedziach zasugerowano instalację nowszej wersji GaduGadu 7.7, która rozwiązuje problem z aktualizacjami, oraz zmianę uprawnień plików, aby zablokować ich uruchamianie. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na instalację GaduGadu 7.7, co pozwoliło mu na dostęp do programu bez problemów z aktualizacjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA