logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc kotła węglowego do mieszkania? Oznaczenia i metody

koliuk 21 Lip 2011 06:35 26339 6
  • #1 9741075
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam

Szukałem jak wyznacza się moc kotła do danego mieszkania i znalazłem coś takiego

Cytat:
    Wyznaczyć zapotrzebowanie na podstawie współczynnika K [W/K*m2] oraz różnicy temperatur otoczenia mieszkania (nie w mieszkaniu)

K *A[m2]* dT=Qz
    Q(kotła)>= Qz *1.25= ...... [W]

tak dobrany kocioł powinien spełniać twoje wymagania

Teoretycznie dT ={(273+ 18{C] )- (273 - 25[C} (+/-)10[C]} = ......

A powierzchnia ścian wypromieniowujących ciepło z pomieszczenia

Lecz mógłby ktoś mi rozpisać te wszystkie oznaczenia, co gdzie wstawić itp?
    Ewentualnie podać inny sposób łatwiejszy :)

Lub to ale czy jest to dobry sposób obliczenia?

Cytat:
    m2 x 70 W/m2 : 1.000 (zapotrzebowanie budynku na c.o.) + ok. 30% (zapotrzebowanie do podgrzewania wody)

PS

Chodzi oczywiście o piec taki na węgiel :) Nie wiem jak go nazwać :)
  • #2 9741184
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 163
    Piec czy kocioł? :-)

Jeśli chodzi o dobór KOTŁA na paliwa stałe, bardzo uproszczonym przelicznikiem jest 100W na każdy m2 powierzchni użytkowej. Czyli 150m2 = około 15kW.
    Jeśli ma być również podgrzewana ciepła woda użytkowa, trzeba doliczyć z 3-5kW. Kociołek 20kW na powierzchnię 150m2 + woda użytkowa najczęściej jest OK.

Tak to wygląda w praktyce, a jak w teorii? Trzeba rozszyfrować te wzory :-)
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #3 9741342
    gayetan
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Najlepiej jak byś podał więcej szczegółów dotyczących tego 'mieszkania'
    Ogólnie wychodząc od kubatury - bo mieszkania mają różną wysokość - powiedzmy, że przyjmuje się jednostkowy wskaźnik zapotrzebowania na moc cieplną ok. ok 45 W/m3 kubatury w nowobudowanym domu jednorodzinnym i tu można tak przyjąć jeśli to mieszkanie np. w domu wielorodzinnym to 45W/m3 x kubatura(wysokość x szerokość x wysokość) suma wszystkich pomieszczeń. Wychodzi zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie w Watach - zakładając wysokie zapotrzebowanie na wodę ( przy równoczesnym ogrzewaniu - co oczywiście jest nadużyciem ale załóżmy) Nie wchodząc w szczegóły projektowe można założyć, iż zapotrzebowanie na ciepło punktów czerpalnych c.w.u w mieszkaniu standardowym N L = 1 ( mieszkanie, które normatywnie zamieszkuje tzw. 3,5 osoby czyli w praktyce 3 do 4 osób ) ustala się za pomocą wskaźnika WB = 5820 Wh = 5,82 kW
    czyli dodajesz to co na ogrzewanie do tego co na ciepłą wodę i...masz.
    To tak Π x drzwi...
    Wyliczenia powinny wyjść podobne..
    Ja bym raczej odradzał te wzory w przypadku pieca na paliwo stałe ponieważ w przypadku tych pieców musiał byś stosować dość zaawansowane mechanizmy regulacji ( chyba, że chcesz...)
    Oczywiście pełna zgoda, że właściwe zapotrzebowanie na ciepło w konkretnym budynku otrzymasz jedynie na podstawie dobrze sporządzonego projektu i/lub audytu energetycznego ale, w przypadku pieca na paliwo stałe to tak jak strzelać do muchy z armaty.
    P.S.
    Jeśli budujesz audyt i tak będziesz musiał zrobić..
  • #4 9741576
    koliuk
    Poziom 24  
    Jak obliczyć moc kotła węglowego do mieszkania? Oznaczenia i metody

Nie będę za bardzo tłumaczył tylko narysuję jak wygląda mieszkanie ;)

Wyszło mi, że mieszkanie ma 41m2

Więc 4,1KW + 3KW (woda) = około 7KW

Dobrze to wyszło?
    Tylko co z wysokością mieszkania bo to prawie 3m i ciepło jest na suficie;/
  • #5 9741968
    gayetan
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    2,7 x 6,5 = ok 18 m2
    1,1 x 2,15= ok. 2,4m2
    4,6 x 3,5 = ok 16 m2
    2,2 x ok.6,5( tu nie podaleś wymiaru -chyba, pomieszczenie w którym stoi piec) = ok.14 m2
    powierzchnia 50,4 m2 ( chyba, że pomieszczenie w którym stoi piec nie jest grzane tylko nagrzewa się od pieca to jest to uwzględnione w stratach )
    Przyjmijmy, że to Twoje 41m2
    Wysokość 2,8m
    Kubatura 41m2 x 2,8m = ok 115 m3
    Zakładając rzeczony współczynnik przeliczeniowy 45W/m3 (choć w zależności od ilości ścian zewnętrznych, ich konstrukcji i ocieplenia może być więcej albo mniej)- średnio zapotrzebowanie:
    115 m3 x 45 W/m3 = ok 5,2 kW.
    Żeby być po bezpiecznej stronie załóżmy 5,5 kW na grzanie + ciepłą woda ( może być i 3 kW - ja bym założył 5,5 bo woda musi sie szybko nagrzewać - znowu chyba...że masz bojler to może być i 3kW)
    mi wyszło ok 10,5 kW co zakładając, - przeciętne ocieplenie powinno wystarczyć
    to jeden ze sposobów...
  • #7 9746461
    koliuk
    Poziom 24  
    Oki to by było na tyle :)
    DZięki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat obliczania mocy kotła węglowego do mieszkania. Użytkownicy zaproponowali różne metody, w tym uproszczony przelicznik 100W na każdy m² powierzchni użytkowej oraz bardziej szczegółowe podejście oparte na kubaturze mieszkania, które wynosi około 45W/m³. W przypadku mieszkania o powierzchni 41m² i wysokości 3m, zapotrzebowanie na moc obliczono na około 10,5 kW, uwzględniając zarówno ogrzewanie, jak i podgrzewanie wody. Użytkownicy podkreślili, że dla przeciętnego ocieplenia mieszkania moc kotła powinna wynosić między 8 a 11 kW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA