logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pobór mocy energii elektrycznej w mieszkaniu - jak obliczyć?

kobietablond 24 Maj 2013 22:28 9300 4
REKLAMA
  • #1 12342279
    kobietablond
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie, potrzebuje obliczyć pobór mocy w mieszkaniu. Mam obecnie standardowe podłączenie do energetyki ,a mój pobór mocy wynosi 4 [kW]. Wymieniam jednak elektrykę ponieważ chce zrobić ogrzewanie i ciepłą wodę na prąd. Jednak nie wiąże się to tylko z wymianą kabli elektrycznych itp ale muszę zwiększyć limit poboru mocy od dostawcy. 4 [kW]jest standardem stosowanym wszędzie, a jak mam obliczyć zapotrzebowanie teraz? Dodając moc każdego urządzenia do siebie? Są jakieś standardy? Jak to się liczy?
  • REKLAMA
  • #2 12342546
    lodziak12
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ograniczenie masz do 4kW? Coś mało, a nie masz tyle ile bezpieczniki pozwalają? Zwiększenie to podstawa. Wracając do tematu. Po prostu zlicz moc wszystkich odbiorników i z prawa Ohma policzysz ile mniej więcej pobierają prądu I=P/U. Lub moc pobieraną P=U*I. Oznaczeń chyba nie muszę mówić, co od czego ;)
  • REKLAMA
  • #3 12342584
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    kobietablond napisał:
    Wymieniam jednak elektrykę ponieważ chce zrobić ogrzewanie i ciepłą wodę na prąd

Tak na oko potrzebujesz ze 20 kW a dokładnie policz moc grzałek i dodaj 6 kW na wyposażenie kuchni i pralkę plus 1 kW oświetlenie, telewizor, komputer. Bez trójfazówki nie da rady.
  • REKLAMA
  • #4 12343538
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    O mocy potrzebnej na normalne funkcjonowanie mieszkania koledzy już pisali. Ponieważ nie podałaś wielkości mieszkania ani wykończenia budynku (izolacja) to będzie musiał wystarczyć Ci współczynnik ok. 100W/m^2 mieszkania jako zapotrzebowanie na ciepło w okresie grzewczym w klasycznym podejściu do ogrzewania grzejnikami elektrycznymi.
    Gdyby przyjąć niekonwencjonalne podejście (czyt. klimatyzacja w trybie grzania z dodatkowymi grzałkami na skraplaczu (będzie wówczas działać do -20st.C) to wówczas może wystarczy połowa tej wartości ale tutaj uwaga przy grzaniu w niskich temp. gwałtownie spada sprawność klimatyzatorów i należy je dość mocno przewymiarować. Temat zaprojektowania efektywnego ogrzewania mieszkania za pomocą prądu elektrycznego jest dość szeroki jak na ramy forum
    pozdrawiam
    pm001
  • #5 12343893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA