logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanussi TL 552 C – bęben nie obraca się, dym z silnika, pralka nie wiruje

Ewa 6 21 Lip 2011 16:53 3011 6
REKLAMA
  • #1 9742758
    Ewa 6
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z pralką ,może ktoś wie co może jej być.
    Pobiera wodę,grzałka działa ,wypuszcza,ale bęben się nie obraca. Więc nie pierze i nie wiruje.Zdemontowałam prawą boczną pokrywę ,pasek wygląda na dobry ,włączyłam pralkę i w czasie wirowania pociągnełam za pasek i wpadła w obroty,ale poszedł jakiś dymek i smierdziało ,jak by coś się przypaliło. Mam pytanie może coś z silnikiem?
  • REKLAMA
  • #2 9743122
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    może silnik może szczotki może kostka silnika morze duże i szeroki
  • REKLAMA
  • #3 9743324
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    W tej pralce jest kondensator rozruchowy do silnika ,zamienić na nowy.
  • #4 9743487
    Ewa 6
    Poziom 2  
    A gdzie mam szukać ten kondensator? Bo ja jestem laik
  • REKLAMA
  • #5 9743586
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Dawno już nie miałem takiej pralki do naprawy .Jak sobie przypominam to musisz odkręcić prawy bok pralki i kondensator powinien być zamontowany na dolnej podstawie.
    Powinien być 16µF.TL552C to już leciwy model więc kondensator mógł paść.
  • REKLAMA
  • #6 9744181
    Ewa 6
    Poziom 2  
    Dzięki sprawdzę. Wiem ,że leciwy mam ją 15 lat ale do tej pory działała bez problemów
  • #7 9745463
    Ewa 6
    Poziom 2  
    Dzięki Luna,masz rację kondensator rozruchu.
    Dzisiaj sprawdziłam spuchnięty,nawet coś z niego wypłyneło.Teraz muszę znaleś taki,może gdzieś u mnie kupię i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Zanussi TL 552 C, która pobiera wodę, grzeje, ale bęben się nie obraca, co uniemożliwia pranie i wirowanie. Po demontażu bocznej pokrywy i sprawdzeniu paska, zauważył, że pralka zaczęła działać po ręcznym pociągnięciu za pasek, jednak pojawił się dym. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w silniku, szczotkach lub kondensatorze rozruchowym. Wskazano, że kondensator może być uszkodzony, co jest typowe dla starszych modeli. Użytkownik potwierdził, że kondensator jest spuchnięty i planuje jego wymianę.
REKLAMA