logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enermax ERV1250EGT - opinie i alternatywy dla zasilacza 1200W+ do OC

MadaFak 21 Lip 2011 21:21 3193 10
REKLAMA
  • #1 9743897
    MadaFak
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam, muszę kupić nowy zasilacz.
    Konkretniej interesuje mnie Enermax ERV1250EGT.
    Co o nim powiecie, może ktoś się z nim spotkał bądź jeżeli ktoś zna lepszy (cena się nie liczy, Waty minimum 1200) to prosiłbym o info na ten temat.
    Muszę popędzić bardzo rozbudowaną jednostkę centralną High-End, która ma chodzić 24h pod obciążeniem, będzie też OC.
  • REKLAMA
  • #2 9744088
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Corsair ax1200, ale jak cena nie gra roli to śmiało można brać enermaxa, najlepsze i za razem najdroższe zasilacze na rynku. Najtańsze 1000-1200w to OCZ Z, ma certyfikat gold i cena jest atrakcyjna, a na pewno enermaxowi i innym nie ustępuje. Jak masz forsy jak lodu to bierz nawet SilverStone Strider 1500W. Zapytam z ciekawości, co to za sprzęt?
  • #3 9744327
    MadaFak
    Poziom 12  
    Mówię bardziej o kwestii jakości wykonania (tam w środku :)) oraz stabilność napięć, trochę słabo sprecyzowałem pytanie.
    Masz może linki do testów tych zasilaczy? Pod jakim względem są lepsze od owego Enermax'a?

Sprzęt to i5 2500K, GA-Z68X-UD7-B3, 2x EVGA GTX 570 HD SC, 2x G.Skill F3-18400CL8D-4GBPIS, OCZ Vertex 3 SATA 3 - 60GB, 2x WD Caviar Blue 500GB SATA3, Creative X-Fi Platinum, D-Link DWA-556, Thermalright HR-02 + Scythe Gentle Typhoon 120mm 5400 obr/min, Chieftec Mesh Series LCX-01B-B-SL (4x be quiet! 92mm Pure + filtry alu, 120mm be quiet! Pure), LG BluRay combo, LG DVD nagrywarka, Chieftec 3.5" czytnik kart pamięci.
    Jak na razie siedzi to wszystko dopiero w obudowie, po skompletowaniu pełnym (zasilacz, 'tuning' obudowy - mały wywiert na wentylator u góry obudowy, lekki modding typu taśmy LED, wzmacniacz Clarion APA4360 na górze obudowy przymocowany) zamierzam go dopiero włączyć. Tylko nie wiem czy uciągnie ten wzmacniacz jak dam mu w pedał, gdyż wzmacniacz ma być podłączony do zasilacza komputera.
  • REKLAMA
  • #4 9744545
    fiend_
    Poziom 43  
    Corsair ax to najlepsza seria tej marki, tak samo ocz z-series, poszukaj na skapiec.pl albo po prostu google.pl ;)
    Silverstone Strider to też cudeńko ale kosztuje 1.4 tys... Enermaxa nie znam, ale seria revolution to kawał elektrowni. Tylko czy warto dopłacać? Gold 80+ ma każdy z wymienionych.
  • #5 9744617
    MadaFak
    Poziom 12  
    fiend_ napisał:
    Corsair ax to najlepsza seria tej marki, tak samo ocz z-series, poszukaj na skapiec.pl albo po prostu google.pl ;)
    Silverstone Strider to też cudeńko ale kosztuje 1.4 tys... Enermaxa nie znam, ale seria revolution to kawał elektrowni. Tylko czy warto dopłacać? Gold 80+ ma każdy z wymienionych.

Wszystko super, tylko widzisz. Jeden producent tj. be quiet! zaprojektuje sam swoją płytkę PCB jak i część (większą czy mniejszą) komponentów. Znów inny producent też super znany oraz poważany będzie nam sprzedawał składaka, którego sami możemy sobie 'wyprodukować' mając trochę chęci oraz posiedliśmy umiejętność lutowania.
    Dlatego zależy mi na bezawaryjnej pracy oraz jak najwyższej jakości wykonania.
    Z SilverStone'a zasilaczami się nie spotkałem, jak wypadają na tle konkurencji?
    Może inaczej.. czy jest firma lepsza od Enermax'a?
  • #6 9745522
    fiend_
    Poziom 43  
    Silverstone nie ma zbyt wielu zasilaczy, ale na pewno nie są gorsze od Seasoniców albo Corsairów i podobnych. Mają za to spory wybór naprawdę ciekawych obudów komputerowych.
    http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=175
    IMO nie wart swojej ceny, po dokładniejszym przeczytaniu. Aż 8 linii 12v, ale strasznie drogi.
    OEM tego psu to Enhance.
    Corsair AX1200- Flextronics
    Ocz z 1xxx w- Sirtec
    Corsair hx1050- Channel Well
    Wszystkie są "na pełnym wypasie". Jeszcze ciekawy jest NZXT HALE90 1000w, OCZ ZX to ulepszone Z.
    Tu masz trochę recenzji tych pudeł:
    http://www.futuremark.com/news/59520_1000w-1350w_power_supply_review_roundup_/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 9746331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 9748559
    MadaFak
    Poziom 12  
    Pultan napisał:
    Macie ciekawą alternatywę
    http://lc-power.pl/index.php?option=com_sobi2...sobi2Details&catid=150&sobi2Id=197&Itemid=326 (channel well) :P
    Nie sugerujcie się producentami tylko tym kto to naprawdę robi

Maksymalna moc 1200W
    +3,3V 30A
    +5V 30A
    linia 1 +12V 20A
    linia 2 +12V 20A
    linia 3 +12V 36A
    linia 4 +12V 36A
    pobór prądu w stanie spoczynku 1W
    Efektywność Do 80%

Z taką efektywnością to słuchaj cieniutko, 1/4 prądu pobieranego z sieci biega po łące. Tak wysokiej mocy zasilacz ma się zwrócić w swej cenie.
    Obciążalność pierwszych dwóch linii +12V wynosi tylko 20A, to wręcz niedorzeczne przy tak wysokiej mocy zasilacza.
    Brak aktywnego PFC oraz brak informacji na stronie producenta o zabezpieczeniach elektrycznych tj. przeciwprzepięciowe, przeciwprzeciążeniowe..
    ATX V2.2 tylko, interesuje mnie V2.3.
    Trochę mało argumentów ZA by wybrać owy zasilacz.

Dodano po 9 [minuty]:

jurek.adam napisał:
    MadaFak napisał:
    Muszę popędzić bardzo rozbudowaną jednostkę centralną High-End, która ma chodzić 24h pod obciążeniem, będzie też OC.
    Przy takich wymaganiach brałbym zasilacz serwerowy.

Znajdziesz takiego, co ma 6 x PEG 6+2 Pin, posiada ATX 12V V2.3? Zmieści się do Midi Tower Chieftec Mesh Series oraz ma 1200W+ ? Osobiście jeszcze się z takim nie spotkałem.. Być może dlatego, że się nie orientuję aż tak bardzo w zasilaczach serwerowych. Niestety płacąc za zasilacz ponad tysiąc złotych na pewno w żadne przejściówki bawić się nie będę.

Dodano po 24 [minuty]:

fiend_ napisał:
    Silverstone nie ma zbyt wielu zasilaczy, ale na pewno nie są gorsze od Seasoniców albo Corsairów i podobnych. Mają za to spory wybór naprawdę ciekawych obudów komputerowych.
    http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=175
    IMO nie wart swojej ceny, po dokładniejszym przeczytaniu. Aż 8 linii 12v, ale strasznie drogi.
    OEM tego psu to Enhance.
    Corsair AX1200- Flextronics
    Ocz z 1xxx w- Sirtec
    Corsair hx1050- Channel Well
    Wszystkie są "na pełnym wypasie". Jeszcze ciekawy jest NZXT HALE90 1000w, OCZ ZX to ulepszone Z.
    Tu masz trochę recenzji tych pudeł:
    http://www.futuremark.com/news/59520_1000w-1350w_power_supply_review_roundup_/

SilverStone jest ciekawy, lecz prawdopodobnie może być przesadą, nie wykorzystam w pełni jego mocy nigdy, ponieważ zasilacz ma być do tego konkretnego zestawu, komputer nie będzie modernizowany, co najwyżej dokładane SSD/HDD oraz poprawki kosmetyczne typu z czasem zakup i7 gdy i5 przestanie wystarczać. Zasłyszałem iż ten producent stara się wejść na rynek zasilaczy tak przy okazji.

Thermaltake Toughpower Grand 1200W znów napisali że przy 50% obciążeniu się grzeje dosyć. Trochę mały jest jak na swoją moc, aż nie chce się wierzyć że to wszystko pomieścili patrząc po zdjęciach jedno na drugim siedzi..

Co do MaxRevo 1350W to czy jest większa różnica pomiędzy nim a Revolution85+ 1250W? Tyle wiadomo że jest nowszy, tylko czy są tak duże różnice pomiędzy nimi? Googlowałem, googlowałem i nic nie znalazłem na temat porównania ich.
    1250W mogę mieć za 120 Euro, MaxRevo 1350W za 270 Euro, taka tylko różnica, a obydwa mają nagród od groma oraz ani jednej złej opinii.. Możliwe, że różnica mocy oraz kolorystyki obudowy i na tym koniec.

Dodano po 23 [minuty]:

Co powiecie na temat be quiet! Dark Power Pro P8 1200W?
  • #11 9763202
    MadaFak
    Poziom 12  
    "Chyba" - robi wielką różnicę.
    Powiem, że SilverStone SST-ST1500 totalnie się nie opłaca, jego bezpośrednim konkurentem jest Enermax EMR1500EGT, który jest najlepszym zasilaczem w swojej klasie, jego też zakupiłem - kocham eBay'a.
    Także dziękuję za rady, do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zasilacza Enermax ERV1250EGT, zwracając uwagę na jego jakość wykonania i stabilność napięć. Wskazują na alternatywy, takie jak Corsair AX1200, OCZ Z-Series oraz SilverStone Strider 1500W, które również oferują wysoką moc i certyfikaty efektywności. Pojawiają się pytania o testy i porównania tych modeli, a także o ich zastosowanie w rozbudowanych jednostkach centralnych z overclockingiem. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości komponentów oraz efektywności energetycznej, a także zwracają uwagę na specyfikacje techniczne, takie jak liczba linii 12V i ich obciążalność. W końcu, jeden z uczestników dyskusji decyduje się na zakup Enermax EMR1500EGT jako lepszej opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA