logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX PR500T - Jak sprawdzić i naprawić trafo WN?

ninja2 21 Lis 2004 02:04 1484 6
REKLAMA
  • #1 1001074
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich. Z elektroniką ma troche do czynienia, ale jezeli chodzi o monitory jestem totalnie zielony. Mam CTX-a PR 500 T, ale cos jest w nim nie tak. Nie działa. Widze tylko ciemność. Zasilanie jest, zasilacz działa, proc ma zasilanie. WN chyba startuje ale nie wiem. Nie wiem jak to sprawdzić. Pomóżcie, bardzo chce postawić ten monitor na nogi. Z innych postów wynika, ze padło trafo WN, ale ja nawet nie potrafie tego sprawdzic. Powiedzcie jak to sie robi ? POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 1001245
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam!
    może napisz czy dioda przy monitorze miga po właczeniu czy też nie , wysokie napięcie " słychac" jak właczysz monitor to powinno w nim byc słychać odgłoś elektryzowania się , sprawdż tranzystory na dużym radiatorze głównie HOT'a( ten największy;) ) w okolicy traffa WN, zobacz czy nie ma zimnych lutów , w razie dalszych pytań pisz....
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 1002507
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    Najprościej wklepać w SZUKAJ -> PR500T i zobaczysz ile tego jest.
    Jeśli jesteś zielony to musisz mieć dużo szczęścia aby naprawić ten monitor, nie należy do łatwych !!!
  • REKLAMA
  • #4 1015504
    ninja2
    Poziom 15  
    Witam, dziekuje za odpowiedź.
    Dioda sie zapala na zielono a po ok 2 min zmiana na żółte.
    Z wysokim to wiem juz oco chodzi. po wlaczeniu zasilania ma być slychac takie trzaski, a ich nie było. Wymieniłem wiec trafo WN. Okazało sie ze trzaski sie pojawiły, czyli jest OK, ale po wlaczeniu zasilania trafo od razu sie wyłącza. sprawdziłem zdejmując kapturek i trzymajac go z dala od kineskopu słychac było syczenie, ale ono gasło po chwili. Obraz lekko mignął na biało i zdechł. Wylaczam i wlaczam monitor to sytuacja sie powtarza. Regulacja na TRAFO nie wpływa na to.
    Szukajac na forum wiem ze chodzi o zbyt wysokie napiecie na trafo i wlacza sie zabezpieczenie.
    Co dalej ?
    Szukałem tego tyrystora i nie znalazłem :(
    Jaki jest powód tego wyłączania ?
    Prosze o odpowiedź
    Dzieki
  • #5 1015557
    nikon1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tak mi się wydaje,ze bedziesz miał mały problemik z naprawą tego monitorka,ale próbuj.Sprawdz czy tor odchylania jest "sprawny",czy driver nie jest uszkodzony, i czy napewno masz zasilanie B+ na trafie- bo piszesz ,że sam nie wiesz czy wysokie startuje, tak więc...... napisz więcej : jak się monitor zachowuje, co zmierzyłeś, czy napewno przetwornica śmiga.powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 1015675
    ninja2
    Poziom 15  
    Jak sprawdzic te odchylanie ?
    Co to jest ten driver ?
    Zasilanie B+ to chodzi o zasilanie trafa WN czy przetwornicy w zasilaczu ?
    Wysokie startuje ale po chwili gaśnie.
    Po wlaczeniu zasilania i kliknięciu wylacznika w monitorze na chwilke mignie biały obraz, tzn rozszeza sie od srodka na zewnatrz i gasnie.
    przy podlaczonym kompie to samo.
    Jak mam sprawdzic te powyzsze parametry ?
  • #7 1016271
    ninja2
    Poziom 15  
    Witam, wlasnie udało mi sie go postawić na nogi. Działa !!! :)
    Zmieniłem kondensator kolo potencjomatru obok trafo WN z 22uF na 10uF.
    Ku memu zaskoczeniu monitor bardzo miekko startuje, powiedzcie czy moge to tak zostawić ?
    Z innych opisow wynika ze musze zmienic zenera z 9,1V na 12V
    Jeszcze z immych ze rezystor z 2,2K na 1,6K
    Trzeba jeszcze wyregulować napiecie na TP1

Pomozcie, co mam robic, nie chce zeby mi znowu padł.
    Pozdrawiam i prosze o odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z monitorem CTX PR500T, który nie wyświetla obrazu mimo obecności zasilania i działania procesora. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie transformatora wysokiego napięcia (trafo WN). Wskazano, że po wymianie trafo pojawiły się charakterystyczne trzaski, jednak trafo wyłącza się po chwili, co może świadczyć o zadziałaniu zabezpieczenia z powodu zbyt wysokiego napięcia. Zalecane jest sprawdzenie toru odchylania, sterownika (drivera) oraz obecności napięcia B+ na transformatorze WN. Obraz miga na biało na chwilę po włączeniu, a następnie gaśnie. Użytkownik ostatecznie naprawił monitor poprzez wymianę kondensatora elektrolitycznego (z 22uF na 10uF) obok potencjometru przy trafo WN, co spowodowało miękki start urządzenia. Pojawiły się sugestie dotyczące wymiany diody Zenera z 9,1V na 12V oraz zmiany rezystora z 2,2kΩ na 1,6kΩ, a także konieczności regulacji napięcia na punkcie testowym TP1, aby zapobiec ponownym uszkodzeniom.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA