logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt - mikrokontroler + klawiatura + wyswietlacz

overs 27 Lip 2011 19:34 1343 3
REKLAMA
  • #1 9765470
    overs
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam.
    na poczatek moze jest ktos kto odpowie mi na pytania najlepiej na gg zeby nie zasmiecac forum.

zaczne od poczatku.
    potrzebuje wykonac uklad - klawiatura 12 lub 16 przycisków podlaczona do mikrokontrolera + wyswietlacz 7-segmentowy ( dokladnie 4 szt ) . uklad po wbiciu pinu ma odliczac zadany czas w dół , jest to imitacja bomby służaca jako rekwizyt w Painball.

tak wiec mam kilka pytan.
    1. zeby podlaczyc klawiature 12 pin to potrzebuje 2 multipleksery ?
    bo z tego co sie orientuje to jeden ma 8 wejsc czyli 2 musze zastosowac , i pytanie co z wej. ktorych nie bede uzywac , moge je zostawić " w powietrzu " ?
    2. czy multipleksery 4051 beda odpowiednie ?
    3. jaki uzyc mikrokontroler ? ( programator ISP posiadam )

nie chodzi zeby dac mi gotowca tylko zeby lekko podpowiedziec i dać mi pomyśleć. dzieki
  • REKLAMA
  • #2 9765837
    malpek
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Użyj klawiatury matrycowej, dla 12 klawiszy potrzeba tylko 7 pinów mikrokontrolera, a dla 16 klawiszy - 8 pinów mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #3 9766767
    bczarnota
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cóż można poradzić. Mikro kontroler Atmega8 :). Port D klawiaturka, port B do wyświetlania liczby i port C do wybierania wyświetlacza. A i jeszcze możesz dodać buzerek bo będziesz miał jeszcze wolne piny, tylko przez tranzystor kluczujący. Już całkiem będzie efekt z counter strike. Gdzie gracie w tego paintbala? Jak coś to pisz pomogę jak będę umiał.
  • #4 9767673
    bczarnota
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Sterowanie wyświetlaczem 7-segmentowym:
    Projekt - mikrokontroler + klawiatura + wyswietlacz
    Wszystkie 4 wyświetlacze podłączasz do tych samych portów mikro-kontrolera, z wyjątkiem wyjścia które jest wspólne dla wszystkich wejść tego układu. Wyjście tego układu posłuży ci do "wyboru wyświetlacza" sygnałem niskim. Musisz kluczować sygnał do masy za pomocą najprostszego klucza tranzystorowego ponieważ wspólny prąd wszystkich wejść spalił by ci port. Sygnały kluczujesz na przemian do każdego z sygnałów kluczujących przypisana będzie liczba odpowiadająca temu co ma zostać wyświetlone na danym segmencie. Do wyświetlania obrazu nadaje się sygnał 20 Hz z wypełnieniem 1/4 dla 4 wyświetlaczy. Pamiętaj jednak że wyświetlacze są różne a mój opis dopasowany jest do tego który załączyłem ja. Przed zmontowaniem układu zapoznaj się z notą katalogową wyświetlacza.
REKLAMA